Τρίτη, 09 Φεβρουαρίου 2021 15:34

Καφαντάρης για ανακατασκευή παλαιού Γυμνασίου - Λυκείου Πύλου

Γράφτηκε από την
Καφαντάρης για ανακατασκευή παλαιού Γυμνασίου - Λυκείου Πύλου

Τις ενέργειες που είχε κάνει ως δήμαρχος όσον αφορά την ανακατασκευή του παλαιού Γυμνασίου - Λυκείου Πύλου και τη μετατροπή του σε χώρο πολιτισμού, σημειώνει ο Δημήτρης Καφαντάρης σε δημοσίευσή του στη σελίδα του στο Facebook, καλώντας παράλληλα τη δημοτική αρχή να τρέξει με πιο γρήγορους ρυθμούς την υλοποίηση του έργου.

Αναλυτικά αναφέρει: “Αγαπητοί συμπολίτες, αισθάνομαι την ανάγκη να γράψω λίγα λόγια για την αποκατάσταση της αλήθειας όσον αφορά το παλαιό Γυμνάσιο - Λύκειο Πύλου, για το οποίο κάποιοι «όψιμα επαναπατρισθέντες» παραπληροφορούν τους πολίτες για ίδιο όφελος.
Το συγκεκριμένο ιστορικό κτήριο, όπου εκεί μάθαμε γράμματα γενιές και γενιές, σταμάτησε να λειτουργεί το 1987, έως ότου ο αείμνηστος δήμαρχος της Πύλου Ιωάννης Βρεττάκος με την 8/1996 απόφαση του τότε Δημοτικού Συμβουλίου και με την Α.Π. 2775/ 21-12-1998 σύμβαση παραχώρησης, έδωσε το κτήριο του παλαιού Γυμνασίου - Λυκείου Πύλου προς χρήση, για 20 χρόνια, στο Ινστιτούτο «Νέστωρ», αφού πρώτα επισκευάστηκε και έγινε πάλι λειτουργικό με χρήματα που εξασφαλίστηκαν από τη Γενική Γραμματεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου μέσω του ΠΕΠ 1994-1999, για την υλοποίηση σχετικού ερευνητικού προγράμματος, το οποίο τα τελευταία χρόνια είχε στερέψει οικονομικά και ως συνέπεια αυτού είχε την ενσωμάτωσή του στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Ε.Φ.Ε.) «Δημόκριτος». Όσο για τους χιλιάδες φοιτητές που επισκεπτόντουσαν το ινστιτούτο όπως γράφεται, ρωτήστε τους κατοίκους της Πύλου και τους επαγγελματίες αν τους είδαν ποτέ.
Το Ινστιτούτο «Νέστωρ» παρέλαβε από τον δήμο ένα κτήριο λειτουργικό (Γυμνάσιο - Λύκειο) σε άριστη κατάσταση και παρέδωσε ένα κτήριο διαλυμένο, χωρίς να έχουν συντηρήσει 20 χρόνια απολύτως τίποτα, σοφάδες παντού, πόρτες σπασμένες, ούτε ένα καρφί δεν έβαλαν, ο δε προαύλειος χώρος στην πίσω πλευρά, εκεί που λειτουργούσε ως μικρό θεατράκι και όχι μόνο, είχε μετατραπεί σε αποθήκη σιδερικών.
Ως δημοτική αρχή, εμπρός σε αυτό το θέαμα είχαμε μόνο μια επιλογή, να βρούμε χρήματα ώστε να ανακαινίσουμε το κτήριο και να το κάνουμε πάλι λειτουργικό ώστε να φιλοξενήσει τον πολιτισμό και τη δημιουργία του τόπου μας. Στις 17/1/2018 υποβάλαμε πρόταση χρηματοδότησης στην πρόσκληση επανάχρησης δημοτικής ακίνητης περιουσίας του ΕΠ Ανταγωνιστικότητα. Η πρόταση, συνολικού προϋπολογισμού 2.240.200,00€, αφορούσε στην επανάχρηση του κτηρίου του παλαιού Γυμνασίου - Λυκείου Πύλου και τη μετατροπή του σε χώρο πολιτισμού. Στις 16/8/2018 υπογράφηκε η έγκριση της χρηματοδότησης της ανακατασκευής του παλαιού Γυμνασίου - Λυκείου Πύλου και τη μετατροπή του σε χώρο πολιτισμού. Ο Δήμος Πύλου - Νέστορος ήταν από τους πρώτους δήμους που υπέβαλαν πρόταση στο συγκεκριμένο πρόγραμμα χρηματοδότησης.
Η πρόταση που εγκρίθηκε, περιλαμβάνει τις παρακάτω νέες χρήσεις για το παλαιό γυμνάσιο:
∙ Δημιουργία μικρού συνεδριακού κέντρου πολλαπλών χρήσεων.
∙ Δημοτική βιβλιοθήκη.
∙ Χώρο πολιτιστικών εκθέσεων κ.λπ. (πολιτιστικό κέντρο).
∙ Στέγαση Δημοτικής Φιλαρμονικής για πρόβες και συναυλίες.
∙ Μαθήματα της Δημοτικής Φιλαρμονικής και χώρο εκπαίδευσης.
∙ Βοηθητικό χώρο εστίασης για τις ανάγκες λειτουργίας.
Το έργο εντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία», προϋπολογισμού 2.240.000€ και περιλαμβάνεται η υλοποίηση των οριστικών μελετών, η ανακατασκευή του κτηρίου, καθώς και η προμήθεια του συνόλου του απαραίτητου εξοπλισμού για τη νέα του λειτουργία.
Άρα λοιπόν ούτε αδρανήσαμε ούτε κρυφτήκαμε στα προβλήματα. Με πολλή δουλειά και όραμα για τον τόπο, ως δημοτική αρχή, καταφέραμε να διασφαλίσουμε τους απαραίτητους πόρους για την αναγέννηση του κτηρίου ώστε να παραδοθεί ασφαλές στην κοινωνία προς χρήση. Η ευθύνη της νέας δημοτικής αρχής είναι να τρέξει με πιο γρήγορους ρυθμούς την υλοποίηση αυτού του μεγάλου έργου”.


NEWSLETTER