Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου 2021 13:24

Αντιπαράθεση για την ανάπλαση στην πλατεία Γαργαλιάνων

Γράφτηκε από την
Αντιπαράθεση για την ανάπλαση στην πλατεία Γαργαλιάνων

Σφοδρή αντιπαράθεση ξέσπασε στην Τριφυλία με αφορμή την πρόθεση της δημοτικής αρχής να προχωρήσει στην ανάπλαση της πλατείας Γαργαλιάνων.

«Τερατούργημα» χαρακτηρίζει την πρόταση για την ανάπλαση της πλατείας Γαργαλιάνων ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Παναγιώτης Κατσίβελας. Αναφέρει πως πρόκειται για ολοκληρωτική καταστροφή της πλατείας και αναίρεση - ανατροπή της κοινωνικής ζωής. Αφήνει αιχμές για το τοπικό συμβούλιο μιλώντας για ισορροπίες και κοροϊδία, όταν όπως αναφέρει τους έδωσε την πλήρη στήριξή του να αντιδράσουν. Καταλογίζει στο δήμαρχο ότι αποφάσισε ένα έργο χωρίς να ρωτήσει κανέναν και χωρίς να μάθει την τοπική κοινωνία. Στο διά ταύτα, ζητά να αντιδράσουν όλοι μαζί μονοιασμένοι και να καταστήσουν σαφές προς το δήμαρχο ότι «όταν είναι να κάνει με την κοινωνία, θα την ρωτάει και θα την σέβεται».
Συγκεκριμένα ο κ. Κατσίβελας αναφέρει:
«Ήταν πριν δύο μέρες, όταν ο πρόεδρος της Κοινότητας Γαργαλιάνων κ. Αγγελόπουλος, επικοινώνησε μαζί μου και με ενημέρωσε για την απόφαση του δημάρχου, να προωθήσει και να καταθέσει πρόταση χρηματοδότησης για την ανάπλαση της Πλατείας των Γαργαλιάνων. Με ένα σχέδιο, που δεν το είχε δει κανείς μέχρι τότε. Γνωρίζοντας την αισθητική Λεβεντάκη, ήμουν σίγουρος, ότι το αποτέλεσμα θα ήταν ένα τερατούργημα. Όμως το πράγματα ξέφυγε εντελώς. Τώρα μιλάμε για την ολοκληρωτική καταστροφή της πλατείας αλλά και την αναίρεση και την ανατροπή της κοινωνικής μας ζωής. Έδωσα πλήρη στήριξη στο τοπικό συμβούλιο για να αντιδράσουν έντονα και ανυποχώρητα και τον συμβούλευσα για τις επόμενες κινήσεις, που θα έπρεπε να γίνουν. Δυστυχώς διαψεύστηκα, δεν κατάλαβα ποτέ μου τις “ισορροπίες” και τις κοροϊδίες. Αλλά δεν είναι της ώρας. Το να αποδείξουμε την αξία, του τρόπου χρήσης, αυτής της πλατείας το θεωρώ αυταπόδεικτο και περιττό. Η πλατεία αυτή έχει κατασκευαστεί από το 1890 επί δημαρχίας Δημητρίου Νικολόπουλου και έκτοτε ανελλιπώς η χρήση της πλατείας παρέμεινε η ίδια, απαράλλακτη και βεβαίως πολλές φορές στην ιστορία της έχουν γίνει παρεμβάσεις που εξυπηρετούσαν ένα και μόνο σκοπό. Οι άνθρωποι να συνέρχονται, να συνυπάρχουν, να συν-γιορτάζουν, να συνδιαλέγονται να διαφωνούν, να διαδηλώνουν το φρόνημα της κοινωνίας, τα παιδιά μας να παίζουν.
Και όταν οι παρεμβάσεις κρίθηκαν άστοχες και επικίνδυνες για την ασφάλεια των παιδιών μας, όπως το ομολογουμένως καλαίσθητο συντριβάνι επί δημαρχίας κ. Κατρίτση αλλά και άλλο ύστερα, αφαιρέθηκαν χωρίς δισταγμούς
Η πλατεία των Γαργαλιάνων είναι ένα από τα δύο ισχυρά αστικά κέντρα στο δήμο μας, μαζί με την Άνω Πόλη της Κυπαρισσίας, με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα. Η πλατεία αυτή με την αναμορφωμένη πλέον εκκλησία της και με τα κτίσματα γύρω της, συναποτελούν ένα ενιαίο αρχιτεκτονικό συγκρότημα, που πρέπει πάση θυσία να διατηρηθεί. Αναπλάσεις βεβαίως μπορούν να γίνουν, πλην όμως οφείλουν και πρέπει να υπηρετούν την αρχιτεκτονική του χώρου, τον πολιτισμό της κοινωνίας και την ιστορική μνήμη των ανθρώπων. Ακόμα και αυτή η ηλίθια, άχρηστη και αισθητικά χυδαία ηλεκτρονική πινακίδα, την εποχή του διαδικτύου, δεν αποτελεί παρά μόνο μια τερατώδη αλλοίωση του χώρου.
Αλλά αυτά τα αποφάσισε μόνος του ένας άνθρωπος, έτσι γιατί του κάπνισε και λόγο δεν σηκώνει. Αποφάσισε να φτιάξει ένα έργο για μια κοινωνία, που δεν φρόντισε ούτε να τη μάθει. Αποφάσισε ένα έργο χωρίς να ρωτήσει τους συνεργάτες του. Αλλά ποιους έχει δίπλα του;
Ακόμα και αυτούς που έτρεξαν να συνεργαστούν μαζί του, τους ξεφτέλισε, αφού πρώτα, μερίμνησαν να του παραδώσουν τα κλειδιά του δήμου αλλά και τις τύχες της κοινωνίας. Τώρα κλαυθμηρίζουν σαν μωρές άμωμες κορασίδες, δήθεν για το κακό που μας βρήκε.
Αλλά και αυτό δεν είναι της ώρας.
Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν; Είμαστε υποχρεωμένοι να αντιδράσουμε, να αντισταθούμε ανυποχώρητα προς κάθε βεβήλωση της ζωής μας. Πρέπει ενωμένοι και μονοιασμένοι να συναγωνιστούμε, να συν-αντιδράσουμε, έντιμα, διάφανα, καθαρά και ξάστερα. Να καταστήσουμε σαφές ότι βιασμό της ιστορίας μας, του τρόπου μας της αισθητικής και του πολιτισμού μας δεν πρόκειται να ανεχθούμε, ούτε και θα τον επιτρέψουμε. Τα γούστα του, στη βίλα του και στις παρέες του. Όταν είναι να κάνει με την κοινωνία, θα την ρωτάει και θα την σέβεται».


Άμεση απάντηση Λεβεντάκη

Άμεση ήταν η απάντηση του δημάρχου Τριφυλίας Γιώργου Λεβεντάκη στον Παναγιώτη Κατσίβελα για το θέμα της πλατείας των Γαργαλιάνων. Τονίζει ότι θα διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να εξυπηρετεί όλους τους πολίτες της και όχι μόνο τους “τοπικούς παράγοντες” και ο νοών νοείτω. Επίσης του καταλογίζει απραγία και όψιμο ενδιαφέρον για τον τόπο. Σημειώνει επίσης ότι η δράση φέρνει αντίδραση και πως δεν θα πρέπει να μιλά για αντίδραση καθώς ήταν ανίκανος για δράση.
Αναλυτικά ο κ. Λεβεντάκης αναφέρει:
«Με αφορμή, τη σημερινή “αφύπνιση” του τέως δημάρχου Τριφυλίας Παναγιώτη Κατσίβελα, με σχετική ανακοίνωσή του στα τοπικά ΜΜΕ, που περισσότερο σε παραλήρημα παραπέμπει, έχω να δηλώσω τα επόμενα:
Η πλατεία των Γαργαλιάνων, όσο κι αν αυτό σας είναι δυσάρεστο κ. Κατσίβελα, πρόκειται να διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να εξυπηρετεί όλους τους πολίτες της και όχι μόνο τους “τοπικούς παράγοντες” και ο νοών νοείτω. Και αυτό, φυσικά, θα γίνει με απόλυτο σεβασμό και στην αρχιτεκτονική του χώρου και στην ιστορία της, κάτι που ουδέποτε εσείς πράξατε.
Εσείς, που γνωρίζετε την τοπική κοινωνία, καλύτερα από τον καθένα, με ποια έργα την τιμήσατε κ. Κατσίβελα; Μήπως με την απραγία σας, όσο ήσασταν δήμαρχος ή μήπως όταν της γυρίσατε επιδεικτικά την πλάτη, σε δύσκολους καιρούς, καθώς μπορέσατε να “βολευτείτε” αλλιώς, μετά τη συντριπτική ήττα σας στις εκλογές; Και τώρα τι… ξύπνησε ξαφνικά το όψιμο ενδιαφέρον για τον τόπο σας;
Να σας θυμίσω, λοιπόν, γιατί φαίνεται πως δεν το έχετε εμπεδώσει ακόμα, πως δήμαρχος Τριφυλίας είμαι εγώ και μαζί με τους συνεργάτες μου προσπαθούμε να βγάλουμε το δήμο από το τέλμα, στο οποίο τον είχατε βυθίσει.
Όσο για το ρόλο του τοπικού συμβουλίου, θα έπρεπε να το γνωρίζετε ότι είναι καθαρά συμβουλευτικός.
Τώρα, όσον αφορά στα “άχρηστα” και στα “αισθητικά χυδαία”, κρατήστε τα για τον εαυτό σας και μόνο, γιατί έχουν να βρουν τόπο και χώρο παραμονής, αρκετό. Για δε τις “μωρές άμωμες κορασίδες”, μάλλον θα μιλάτε εκ πείρας, απ’ ό,τι φαίνεται, γιατί όλο και κάτι περισσότερο θα γνωρίζετε επ’ αυτών.
Και κάτι ακόμα, κ. Κατσίβελα… Εγώ, σέβομαι την κοινωνία στην οποία ζω και της το δείχνω με πράξεις και έργα, γι’ αυτό και βρίσκομαι σήμερα στη θέση του δημάρχου Τριφυλίας. Εγώ τους φίλους μου, τους συνεργάτες μου και τις παρέες μου, εν αντιθέσει με “κάποιους” άλλους, ξέρω και να τους διαλέγω… και να τους τιμώ, τόσο τους ίδιους, όσο και τις οικογένειές τους, επίσης.
Το θράσος, όμως, σας περισσεύει και σας αναγκάζει και πάλι να φτάνετε στο θλιβερό αυτό σημείο (κατάντια, θα ήταν η σωστή λέξη), να πιάνετε στο στόμα σας φίλους, συνεργάτες μου, ακόμα δε και το σπίτι μου (άκουσον, άκουσον…) και “βίλα” κατ’ εσάς.
Και ακόμα μια φορά, αποδεικνύετε περίτρανα το πόσο “λίγος” μπορείτε να γίνετε, προκειμένου να εξυπηρετήσετε τα όποια συμφέροντά σας και τη μικροψυχία σας.
Και τέλος… Η δράση είναι αυτή που φέρνει την αντίδραση κ. Κατσίβελα. Εσείς, όμως, δεν έχετε κανένα δικαίωμα να μιλάτε για αντίδραση, μιας και υπήρξατε ανίκανος για δράση».

Διαφωνία Ανδρινόπουλου για πλατεία Γαργαλιάνων
Την αντίθεσή τους στην πρόταση της δημοτικής αρχής για την ανάπλαση της πλατείας Γαργαλιάνων εκφράζουν ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Η Τριφυλία ΑλλάΖΕΙ» Ευστάθιος Ανδρινόπουλος και η σύμβουλός της Μαγδαληνή Καμπύλη. Τονίζουν ότι με τη μακέτα που παρουσίασε το τοπικό συμβούλιο αλλάζει η μορφή και η χρήση της πλατείας, μετατρέπεται σε αλσύλλιο. Επισημαίνουν ότι δεν είναι αντίθετοι σε ήπιες παρεμβάσεις που δεν θα αλλάζουν τον χαρακτήρα της πλατείας, ενώ αναρωτιούνται πώς δρομολογήθηκε ένα τέτοιο έργο χωρίς να ρωτηθούν οι τοπικοί παράγοντες και χωρίς να υπάρχει σε κανένα τεχνικό πρόγραμμα. Η παράταξη καλεί τη δημοτική αρχή να λάβει υπόψη τις αντιδράσεις που υπάρχουν και να αναθεωρήσει την πρότασή της, ζητώντας παράλληλα από όλους τους θεσμικούς και τοπικούς φορείς να λάβουν μέρος σε όποιες αντιδράσεις δρομολογηθούν «για να μη λαμβάνονται αποφάσεις χωρίς εμάς για εμάς».
Χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση σημειώνεται:
«Τις προηγούμενες ημέρες ενημερωθήκαμε από τον πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Γαργαλιάνων, ότι η δημοτική αρχή, όπως τον ενημέρωσε ο κ. δήμαρχος Τριφυλίας, έχει προχωρήσει σε διαδικασίες για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας των Γαργαλιάνων. Επίσης ενημερωθήκαμε ότι η σχετική μακέτα του έργου αλλά και άλλα στοιχεία βρίσκονται στο γραφείο ιδιώτη μηχανικού της πόλης των Γαργαλιάνων, για τα οποία δεν είχαν καμία ενημέρωση το Τοπικό Συμβούλιο της πόλεως αλλά ούτε και οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης.
Την 9-2-2021συμμετείχα μαζί με τη δημοτική σύμβουλο κ. Καμπύλη–Ανδρινοπούλου Μαγδαληνή της παράταξής μας “Η Τριφυλία ΑλλάΖΕΙ’”, στην έκτακτη συνεδρίαση του τοπικού Συμβουλίου Γαργαλιάνων με θέμα ην ανάπλαση της κεντρικής πλατείας Γαργαλιάνων.
Στην υπόψη συνεδρίαση, ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου μας παρουσίασε μία μακέτα για την κατασκευή του έργου από την οποία εμφανώς διαφαίνεται ότι αλλάζει η χρήση και η μορφή της πλατείας, περιορίζεται σημαντικά ο διαθέσιμος προς χρήση χώρος και μετατρέπεται αυτή [πλατεία] σε αλσύλλιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλατεία των Γαργαλιάνων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία της πόλεως και με την κοινωνική ζωή των Γαργαλιανιωτών. Η πλατεία είναι χώρος συνάντησης, αναψυχής, θρησκευτικών, εθνικών, πολιτιστικών και πολιτικών εκδηλώσεων. Είναι ένας χώρος όπου οι Γαργαλιανιώτισσες και οι Γαργαλιανιώτες αλλά και οι επισκέπτες της πόλεώς μας απολαμβάνουν την παραμονή τους σ’ αυτή, είτε καθήμενοι στα γύρω καταστήματα, είτε περπατώντας και συζητώντας, είτε παίζοντας τα μικρά παιδιά υπό τη επίβλεψη των γονέων τους, για όσο διάστημα χρειαστεί, από το Μάρτιο μέχρι και τον Οκτώβριο κάθε έτους.
Οπως αναφέραμε στην τοποθέτησή μας εγώ και η συνεργάτης μου δημοτική σύμβουλος κ. Καμπύλη, η υπόψη παρέμβαση, σύμφωνα με τη σχετική μακέτα, ίσως είναι κατάλληλη για μία γειτονιά μεγαλούπολης-τσιμεντούπολης και όχι για μία κεντρική πλατεία κωμόπολης, όπως είναι οι Γαργαλιάνοι, αφού μάλιστα σε απόσταση 50 μέτρων από αυτή υπάρχει πάρκο αναλόγου επιφανείας.
Αναφέραμε κι εγώ και η κ. Καμπύλη ότι δεν είμαστε αντίθετοι σε μία μορφή ήπιας παρέμβασης, όπως αλλαγή φωτιστικών σωμάτων και βελτίωση του φωτισμού με σύγχρονα μέσα και τεχνικές, τοποθέτηση τεντών με κατάλληλα υλικά, όσον αφορά την ποιότητα, την εμφάνιση και τον χρωματισμό και αντικατάσταση κάποιων δένδρων από τα ήδη υπάρχοντα προβληματικά.
Αναμέναμε μέχρι σήμερα 12-2-2021 να θέσουμε τους προβληματισμούς μας και τα σχετικά ερωτήματά μας στον κ. δήμαρχο, για την υπόψη ανάπλαση της πλατείας των Γαργαλιάνων, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη συζήτηση του τεχνικού προγράμματος του δήμου, αλλά δυστυχώς δεν κατέστη δυνατόν, διότι δεν έγινε η συνεδρίαση λόγω ελλιπούς απαρτίας από την απουσία αρκετών δημοτικών συμβούλων.
Είναι απορίας άξιο πώς δρομολογήθηκε ένα τέτοιο έργο εν αγνοία των θεσμικών τοπικών παραγόντων της πόλεως των Γαργαλιάνων (Τοπικό Συμβούλιο, δημοτικοί σύμβουλοι, σύλλογοι διαφόρων κατηγοριών, κάτοικοι, επαγγελματίες) αλλά και χωρίς να έχει αναγνωρισθεί η αναγκαιότητά του, διότι δεν συμπεριλαμβάνεται τέτοιο έργο ούτε στα προγράμματα των συνδυασμών (όσοι διέθεταν), που έλαβαν μέρος στις δημοτικές εκλογές του 2019, ούτε στο τεχνικό πρόγραμμα του 2020 αλλά δεν έχει συμπεριληφθεί και στο υπό έγκριση τεχνικό πρόγραμμα του 2021.
Καλούμε τη δημοτική αρχή να λάβει υπόψη τις υπάρχουσες αντιδράσεις-προτάσεις των θεσμικών παραγόντων, των φορέων και των κατοίκων των Γαργαλιάνων και να αναθεωρήσει την πρόθεσή της για την εκτέλεση αυτού του έργου. Υπάρχουν και άλλες περιοχές στην πόλη των Γαργαλιάνων που χρήζουν ανάπλασης τέτοιου μεγέθους.
Επειδή οι νόμοι του “Καλλικράτη” και του “Κλεισθένη” και οι τροποποιήσεις αυτών δε δίνουν τη δυνατότητα, θέματα τέτοιου μεγέθους και σημασίας να συζητούνται και να λαμβάνονται οι αποφάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά μόνο στις αρμόδιες επιτροπές (Οικονομική και Ποιότητας Ζωής), στις οποίες δεν συμμετέχουν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι, αλλά ελάχιστοι και κυρίως από την παράταξη του δημάρχου, καλούμε όλους του θεσμικούς παράγοντες, τους φορείς και τους κατοίκους της πόλεως των Γαργαλιάνων, να συμμετάσχουν στις όποιες μορφές εκδηλώσεων και αντιδράσεων δρομολογηθούν στο μέλλον, για να μη λαμβάνονται αποφάσεις χωρίς εμάς για εμάς.
Ο τόπος μας έχει πολλά προβλήματα άμεσης προτεραιότητας, για τα οποία πρέπει να δρομολογηθούν οι προβλεπόμενες ενέργειες, με μεθοδικότητα, έγκαιρη στόχευση, ιεράρχηση των αναγκών, συντονισμένη προσπάθεια από όλους τους εμπλεκόμενους, εκμετάλλευση των διαθέσιμων χρηματοδοτήσεων, σωστή αξιοποίηση των ιδίων πόρων και ορθολογική αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και μέσων».


NEWSLETTER