Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2021 09:36

Δεν έδωσε λύση η ανάρτηση των δασικών χαρτών: “Στον αέρα” οι επιδοτήσεις 140.000 στρεμμάτων στη Μεσσηνία

Γράφτηκε από τον
Δεν έδωσε λύση η ανάρτηση των δασικών χαρτών: “Στον αέρα” οι επιδοτήσεις 140.000 στρεμμάτων στη Μεσσηνία

“Στον αέρα” εξακολουθούν να βρίσκονται οι επιδοτήσεις 140.000 καλλιεργούμενων στρεμμάτων στη Μεσσηνία, καθώς χαρακτηρίζονται δασικά και στην αναθεωρημένη ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Συνολικά στην Ελλάδα κινδυνεύουν επιδοτήσεις 2 εκατομμυρίων στρεμμάτων, αφού η πολυδιαφημισμένη αναθεώρηση τελικώς αποδείχτηκε... φενάκη. Χιλιάδες αγρότες που είχαν πιστέψει τις κυβερνητικές υποσχέσεις κινδυνεύουν, όχι μόνο να χάσουν τις επιδοτήσεις, αλλά και να επιστρέψουν όσες είχαν λάβει για τις "δασικές εκτάσεις" τα προηγούμενα χρόνια.

Συγκεκριμένα, μια ολόκληρη εβδομάδα μετά τη νέα ανάρτηση των δασικών χαρτών, μόλις χθες οι Μεσσήνιοι μπόρεσαν επιτέλους να δουν στον υπολογιστή τους το απόλυτο φιάσκο της υπόθεσης – αφού μεταξύ άλλων χρειάστηκαν 7 μέρες για να ανέβουν τα αρχεία. Έκπληκτοι λοιπόν οι παραγωγοί διαπίστωσαν χθες ότι παραμένουν ΔΑ (δάσος που έγινε αγρός – εκχέρσωση) και ΑΔ (αγρός που δασώθηκε) χιλιάδες στρέμματα επιδοτούμενων εκτάσεων.

Έτσι, διαψεύστηκαν όσα είχαν ακουστεί και γραφτεί περί "κουμπώματος" του ελαιοκομικού μητρώου πάνω στους δασικούς χάρτες, ώστε να λυθεί τουλάχιστον το πρόβλημα με τις δεκάδες χιλιάδες επιδοτούμενες εκτάσεις που καλλιεργούνται από γενιά σε γενιά εδώ και πολλές δεκαετίες.

Από εδώ και πέρα κανένας δεν γνωρίζει ούτε ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί ούτε ποτέ θα εξεταστούν οι 14.500 ενστάσεις που υποβλήθηκαν στη Μεσσηνία μετά την πρώτη ανάρτηση των δασικών χαρτών. Σε κάθε περίπτωση είναι τουλάχιστον ορατός ο κίνδυνος εγκατάλειψης χιλιάδων καλλιεργούμενων εκτάσεων, επειδή θα καταστεί ασύμφορη η καλλιέργειά τους εξαιτίας της διακοπής των επιδοτήσεων. Υπενθυμίζουμε ότι στη Μεσσηνία χιλιάδες στρέμματα ελαιοκαλλιέργειας εμφανίζονται ως δασικά, σύμφωνα με αεροφωτογραφίες του 1945. Την περίοδο εκείνη, εξαιτίας της κατοχής και των εμφύλιων συγκρούσεων, χιλιάδες καλλιεργούμενα στρέμματα είχαν εγκαταλειφθεί και φαίνονται ως "δασωμένα" στις χαμηλής ανάλυσης αεροφωτογραφίες του 1945, που χρησιμοποιούνται για να τεκμηριωθεί αυτή η "κλοπή" της ιδιοκτησίας από χιλιάδες μικροκαλλιεργητές.

Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και με τις εκτάσεις ΑΔ που χαρακτηρίζονται δασικές επειδή μεγάλωσαν τα... φρύγανα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Σύνταγμα, που δυστυχώς δεν αναθεωρήθηκε, χαρακτηρίζει δασικό οποιοδήποτε αγρόκτημα παραμείνει ακαθάριστο με συνέπεια να μεγαλώσουν μέσα του τα φρύγανα ή οι σκίνοι.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την προηγούμενη ανάρτηση των δασικών χαρτών, στη Μεσσηνία οι δασωμένοι αγροί (ΑΔ), δηλαδή εκτάσεις που παλιά καλλιεργούνταν και στη συνέχεια λόγγωσαν, κάλυπταν το 12,6% της συνολικής δασικής έκτασης. Οι φερόμενες ως ΔΑ-εκχερσωμένες εκτάσεις, δηλαδή οι καλλιεργούμενες σήμερα εκτάσεις που το 1945 εμφανίζονταν ως “δάσος”, κάλυπταν μόλις το 3,3% της συνολικής δασικής έκτασης. Ουσιαστικά, δηλαδή, το δάσος μεγάλωσε πολύ από το 1945 μέχρι σήμερα – και φυσικά θα παραμείνει αισθητά μεγαλύτερο, ακόμα κι αν αποχαρακτηριστούν από δασικές όλες οι φερόμενες ως εκχερσωμένες εκτάσεις και οι δασωμένοι αγροί για τους οποίους έχει υποβληθεί ένσταση.

Θ.Λ.


NEWSLETTER