Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2021 11:55

Με ρυθμούς χελώνας προχωρά το Δημοτικό Σχολείο Πεταλιδίου (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Με ρυθμούς χελώνας προχωρά το Δημοτικό Σχολείο Πεταλιδίου (βίντεο)

Με ρυθμούς χελώνας προχωρούν οι εργασίες για την ανακαίνιση - επισκευή του Δημοτικού Σχολείου Πεταλιδίου, καθώς η χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είναι προβληματική.

Πρόκειται για ένα έργο λίγων μηνών, που έπρεπε να έχει παραδοθεί το Σεπτέμβριο ή το αργότερο το φθινόπωρο του 2019.
Αποτέλεσμα είναι το σχολείο να εξακολουθεί να στεγάζεται στις αποθήκες του ΑΣΟ, πίσω από το παλιό Δημαρχείο, σε ακατάλληλες συνθήκες για παιδιά και εκπαιδευτικούς, για δεύτερη συνεχόμενη σχολική χρονιά.
Ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος, που επιβεβαίωσε τους αργούς ρυθμούς χρηματοδότησης από το ΠΔΕ, εξέφρασε την ελπίδα και την εκτίμηση ότι “μέσα στο καλοκαίρι θα παραδοθεί, ώστε η νέα εκπαιδευτική χρονιά να βρει τα παιδιά εκεί που πρέπει πραγματικά να είναι, στο ανακαινισμένο Δημοτικό Σχολείο Πεταλιδίου”.

Αναλυτικά, ο αντιπρόεδρος της Κοινότητας Πεταλιδίου Μιχάλης Αυγουλέας παρατήρησε ότι “έπρεπε να έχει τελειώσει από τον Σεπτέμβριο του 2019, έστω και με ένα μήνα καθυστέρηση. Η πλημμελής χρηματοδότηση, απ’ όσο γνωρίζω, από το αρμόδιο υπουργείο, έχει κάνει τον εργολάβο να μη συνεχίζει τις εργασίες. Λογικό είναι, δεν μπορεί να βάζει από την τσέπη του χρήματα και να περιμένει να τα πάρει μετέπειτα. Εχει τύχει ο ανάδοχος να είναι και Πεταλιδαίος, οπότε πιστεύω θα έβαζε λίγο πλάτη. Εχει σταματήσει εδώ και μήνες”.
Επεσήμανε πως “το πρόβλημα το έχουν οι μαθητές. Είναι επικίνδυνος ο επαρχιακός δρόμος στο σχολείο που είναι λύση ανάγκης. Υπάρχουν διαμαρτυρίες γονέων, γιατί τα πρωινά υπάρχει μεγάλη κίνηση. Οι συνθήκες των κτηρίων δεν είναι για μαθητές. Ηταν αποθήκες που διαμορφώθηκαν, για να δώσουν μια προσωρινή λύση. Δεν υπάρχουν καλός αερισμός, οι κατάλληλες συνθήκες θέρμανσης, κατάλληλο προαύλιο”.
Ο κ. Αυγουλέας πρόσθεσε πως “ξέρω ότι ο δήμαρχος φροντίζει και έχει επαφές με το αρμόδιο υπουργείο και είχαν υποσχεθεί ότι θα έβαζαν κάποια χρήματα για να συνεχιστούν οι εργασίες”.

 

Ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος υπενθύμισε ότι “το έργο αφορά ριζική ανακαίνιση του Δημοτικού, γιατί ήταν σε άθλια κατάσταση. Είναι μια χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, υπάρχει εργολαβία” κι εξήγησε για την αιτία του προβλήματος: “Ο εργολάβος δουλεύει, αλλά οι πληρωμές στο ΠΔΕ γίνονται με αργούς ρυθμούς. Είναι ένα αίτημα που το βάζουμε επιμόνως όλοι οι δήμαρχοι σε όλη την Ελλάδα, ότι οι χρηματοδοτήσεις από αυτό το εργαλείο θα πρέπει να γίνονται με πιο ταχείς ρυθμούς, για να μπορούν να προχωρήσουν τα έργα”.
Ωστόσο, παρατήρησε ότι “έγιναν και κάποιες συμπληρωματικές αλλαγές που επιβάλλονταν να γίνουν. Η μελέτη δεν προέβλεπε υποδομές για ΑμεΑ. Τροποποιήσαμε τη μελέτη με συμπληρωματικό πίνακα, έγινε WC για ΑμεΑ και αλλάξαμε τη μόνωση. Ολα αυτά δημιούργησαν μια χρονοκαθυστέρηση”.
Ο δήμαρχος είπε ότι “είμαστε σε επικοινωνία με τον εργολάβο, δουλεύουν. Αν σκεφτούμε ότι είμαστε στη δύσκολη εποχή που διανύουμε και πολλοί εργολάβοι έχουν πρόβλημα με τα συνεργεία τους λόγω κορονοϊού, μέσα στο καλοκαίρι θα παραδοθεί, ώστε η νέα εκπαιδευτική χρονιά να βρει τα παιδιά εκεί που πρέπει πραγματικά να είναι, στο ανακαινισμένο Δημοτικό Σχολείο Πεταλιδίου”. Διευκρίνισε ότι “είναι στόχος, έχω πιέσει και τον ανάδοχο, ώστε μέσα στο καλοκαίρι να παραδοθεί”.
Γ.Σ.


NEWSLETTER