Σάββατο, 06 Μαρτίου 2021 09:06

Μετρήσεις στον Αγ. Φλώρο για νερό στη Μάνη (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Μετρήσεις στον Αγ. Φλώρο για νερό στη Μάνη (βίντεο)

Πρώτα θα πρέπει να εξακριβωθεί η ποσότητα του νερού στον Αγιο Φλώρο και μετά να προγραμματιστούν τα έργα μεταφοράς του στο Πήδημα και στη συνέχεια στην Καλαμάτα και μέχρι τις Κιτριές, διευκρίνισε χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος.

Με αφορμή την προχθεσινή συνάντηση στο Δημαρχείο, παρουσία και του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Στάθη Αναστασόπουλου, με θέμα τη μεταφορά νερού από τις πηγές του Αγίου Φλώρου στο Πήδημα και τις δυνατότητες υδροδότησης όμορων περιοχών (Δυτική Μάνη) μέσω των πηγών αυτών, ο κ. Βασιλόπουλος παρατήρησε ότι “το πώς θα φτάσει το νερό μετά στη Στούπα και στον Αγιο Νικόλαο και οπουδήποτε αλλού είναι ένα άλλο θέμα, μια άλλη συζήτηση”.

Αναλυτικά, αναφερόμενος στην προχθεσινή συνάντηση, ο δήμαρχος Καλαμάτας σημείωσε:

“Θα πρέπει κατά πρώτο να εξετάσουμε την ποσότητα και την ποιότητα του νερού του Αγίου Φλώρου. Για το λόγο αυτό η ΔΕΥΑΚ έχει ήδη αναθέσει σε εταιρεία που συνεργάζεται με το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, να γίνει μια υδρογεωλογική μελέτη, ώστε να δούμε τι ποσότητες υπάρχουν και πως μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε. Από πού μπορούμε με γεωτρήσεις να πάρουμε το νερό, να το μεταφέρουμε στο Πήδημα και μέσω του νέου αγωγού, του εμβληματικού έργου, να μεταφερθεί στη δεξαμενή που διεκδικούμε (στον Αϊ- Γιάννη Καρβούνη) μέσα από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Και μετά από κει να μεταφερθεί το νερό στο Δήμο Δυτικής Μάνης, μέσω αντικατάστασης του αγωγού και μιας τερματικής δεξαμενής εκεί, που θα μπορέσει να λύσει το πρόβλημα”.

Ξεκαθάρισε πως “πρέπει να ξεκινήσουμε από τη βάση, και βάση είναι να δούμε τι ποσότητες υπάρχουν στον Αγιο Φλώρο. Διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι από τον Αγιο Φλώρο υδρεύεται μέρος της Μεσσήνης και της Οιχαλίας. Περιμένουμε τη μελέτη, θα βγουν τα αποτελέσματα και μετά θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για τα έργα που θα πρέπει να υλοποιήσουμε. Ο στόχος είναι να έχουμε αρκετή ποσότητα νερού. Και για να έχουμε μεγάλη ποσότητα νερού και για να καλύπτονται οι ανάγκες, όπως τώρα καλύπτονται του Δήμου Καλαμάτας ολοκληρωτικά, μέρους της Μεσσήνης και της Δυτικής Μάνης μέχρι τις Κιτριές, θα πρέπει να μεταφέρουμε το νερό από τον Αγιο Φλώρο στο Πήδημα. Μετά ο Σύνδεσμος Υδρευσης θα πρέπει να μεταφέρει το νερό μέχρι τις Κιτριές, με μια τερματική δεξαμενή εκεί”.

Σε ερώτησή μας αν το νερό μπορεί να φτάσει στην Καρδαμύλη και στη Στούπα, απάντησε: “Το πώς θα φτάσει το νερό μετά στη Στούπα και στον Αγιο Νικόλαο και οπουδήποτε αλλού είναι ένα άλλο θέμα, μια άλλη συζήτηση. Η ουσία είναι: το νερό φεύγει από τον Αγιο Φλώρο, πηγαίνει στο Πήδημα και από το Πήδημα φτάνει μέχρι τις Κιτριές”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER