Πέμπτη, 11 Μαρτίου 2021 17:25

Κουκούμης για δημοτικά τέλη στην Τριφυλία

Για «τεράστια αφαίμαξη του τριφυλιακού λαού από τα δημοτικά τέλη» κάνει λόγο ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», δημοτικός σύμβουλος Σαράντος Κουκούμης.

Τονίζει πως μπορεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να μιλά για μη αναπροσαρμογή των δημοτικών τελών, όμως αυτή είναι η μισή αλήθεια, καθώς τα έσοδα αυξάνονται κατά 138% λόγω αύξησης των τετραγωνικών τα οποία δηλώθηκαν το προηγούμενο έτος.

Σημειώνει επίσης ότι η δημοτική αρχή ενήργησε «σαν τον κλέφτη», με διαδικασίες εξπρές (συνεδρίασε μέσα σε 3 ημέρες η Οικονομική Επιτροπή και το Δημοτικό Συμβούλιο), χωρίς να δοθεί περιθώριο στους δημοτικούς συμβούλους να προετοιμαστούν και να τοποθετηθούν για αυτό το σημαντικό θέμα.

Αναλυτικά ο κ. Κουκούμης αναφέρει:

«Στα βιαστικά μέσω τηλεδιάσκεψης και μάλιστα σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας την Τσικνοπέμπτη (4-3-2021) συζητήθηκε το θέμα: Αναπροσαρμογή ή μη του ενιαίου τέλους καθαριότητας και φωτισμού για το έτος 2021.

Αφού ολιγώρησαν για δύο και πλέον μήνες να φέρουν το συγκεκριμένο θέμα για συζήτηση και λήψη απόφασης, τώρα θυμήθηκαν ότι επείγει να συζητηθεί, γιατί πρέπει να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την ψήφιση του Προϋπολογισμού έτους 2021, η οποία πρέπει να γίνει μέχρι 31-3-2021 για την “εύρυθμη” λειτουργία του Δήμου.

Έτσι, σαν τον κλέφτη με διαδικασίες “εξπρές” μέσα σε τρεις μέρες συνεδρίασαν η Οικονομική Επιτροπή και το Δημοτικό Συμβούλιο, χωρίς να δοθεί κανένα περιθώριο στους δημοτικούς συμβούλους να προετοιμαστούν και να τοποθετηθούν σ΄ ένα τόσο σοβαρό θέμα. Το “έκτακτο” της συνεδρίασης χρησιμοποίησαν ως δικαιολογία ορισμένες παρατάξεις (Κατσίβελα-Δριμή) και δεν συμμετείχαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, οπότε με μια ισχνή πλειοψηφία 11 υπέρ, 4 κατά και 1 λευκό, ψηφίστηκε η πρόταση της δημοτικής αρχής.

Παρουσίασαν την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής στο Δ.Σ. ως μη αναπροσαρμογή των δημοτικών τελών σε σχέση με το 2020. Όμως αυτή είναι η μισή αλήθεια και συνήθως στη μισή αλήθεια υποκρύπτεται ένα μεγάλο ψέμα αφού ο προϋπολογισμός εσόδων για το 2021 αυξάνεται κατά 138% περίπου σε σχέση με το 2020 (από 2.360.454 ευρώ σε 5.627.065 ευρώ), και την ίδια περίπου αύξηση έχουμε και στον προϋπολογισμό εξόδων (από 2.458.947 ευρώ το 2020, σε 5.627.065 ευρώ το 2021).

Πώς προκύπτει, όμως, αυτή η τεράστια διαφορά εσόδων σε σχέση με το 2020; Προκύπτει από τις επιπλέον αδήλωτες κατά τα προηγούμενα έτη επιφάνειες σπιτιών και επιχειρήσεων που έσπευσαν να δηλώσουν και να νομιμοποιήσουν το 2020 οι ιδιοκτήτες ακινήτων του δήμου, για να μην πληρώνουν στο μέλλον πρόστιμα και προσαυξήσεις και που υπολογίζονται σε 10.000 τ.μ. περίπου, αν και δεν γίνεται καμία αναφορά στην εισήγηση της Οικ. Επιτροπής.
Θα μπορούσε, επομένως, η δημοτική αρχή να προβεί σε γενναία μείωση των δημοτικών τελών και να ελαφρύνει τα λαϊκά νοικοκυριά και τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες συνανθρώπων μας, ανέργους, χαμηλοσυνταξιούχους, φτωχούς αγρότες, πολύτεκνες οικογένειες, μικροεπαγγελματίες που πλήττονται από τη νέα οικονομική κρίση και τα περιοριστικά λόγω κορονοϊού μέτρα της κυβέρνησης και κινδυνεύουν με οικονομική καταστροφή και λουκέτο.

Αλήθεια, γιατί δεν υλοποιείται η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και οι υποσχέσεις του κ. δημάρχου για απαλλαγή των επαγγελματιών από δημοτικά τέλη για όσο διάστημα διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα;

Όχι μόνο δεν προβλέπεται κάτι σχετικό στην προαναφερόμενη απόφαση, αλλά δεν αφήνουν ούτε τ.μ. χωρίς να επιβάλουν δημοτικά τέλη όπως αποθήκες, βοηθητικούς χώρους, κλιμακοστάσια, λεβητοστάσια, κοινόχρηστους χώρους κατοικιών και καταστημάτων, γκαράζ, υπόγεια, πατάρια, δώματα, σοφίτες κλπ. και μάλιστα με τον ίδιο συντελεστή της κατοικίας ή του καταστήματος. Άρα οι συνεπείς δημότες που έσπευσαν να δηλώσουν όλα τα τ.μ. για να είναι καθ’ όλα νόμιμοι, θα τιμωρηθούν με διπλασιασμό ή και τριπλασιασμό των δημοτικών τελών.

Ή μήπως αυτός ήταν ο στόχος της κυβέρνησης που έδωσε το “τυράκι” (νομιμοποίηση των επιπλέον τετραγωνικών χωρίς πρόστιμα) και άφησε τη “φάκα” (αύξηση των δημοτικών τελών) πιο μακριά για να μη φαίνεται;

Κι αν ως προς τα έσοδα δεν υπάρχει κανένα ερωτηματικό από ποιον και πώς θα εισπραχθούν, πώς δικαιολογείται ο υπερδιπλασιασμός των εξόδων από 2.458.947 ευρώ το 2020 σε 5.627.065 το 2021; Αν μάλιστα προσθέσουμε και τις 560.000 ευρώ που μπήκαν στο Τεχνικό Πρόγραμμα για δημιουργία σταθμού μεταφόρτωσης και διαχείριση στερεών αποβλήτων μέσω ΣΔΙΤ (προίκα στην ΤΕΡΝΑ) φτάνουμε στο δυσθεώρητο ποσό των 6.187.065 ευρώ ή πάνω από 150% αύξηση των εξόδων σε σχέση με το 2020.

Έχουμε πολλές φορές ζητήσει κι από την προηγούμενη δημοτική αρχή και από τη σημερινή να μας πουν και να ενημερώσουν τον τριφυλιακό λαό πόσο θα στοιχίσει η διαχείριση των απορριμμάτων από την ΤΕΡΝΑ μέσω ΣΔΙΤ και πειστική απάντηση μέχρι σήμερα δεν πήραμε. Και δεν έλεγαν, όχι γιατί δεν ήξεραν, αλλά γιατί δεν ήθελαν να μάθει ο κόσμος πόσο θα πληρώσει το “μάρμαρο” της παράδοσης των σκουπιδιών στους ιδιώτες. Ο φετινός προϋπολογισμός δίνει αρκετές απαντήσεις γιατί αν και δεν μιλάνε καθαρά αυτοί που πρέπει να ενημερώσουν υπεύθυνα το λαό της Τριφυλίας, μιλάνε οι αριθμοί και σύντομα θα κληθούν τα λαϊκά στρώματα βάλουν πολύ βαθειά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν τους δυσβάσταχτους λογαριασμούς.

Εμείς ως “Λαϊκή Συσπείρωση” και σε επίπεδο δήμου και σε επίπεδο Περιφέρειας, όταν όλες οι άλλες παρατάξεις, δήμαρχος και περιφερειάρχες και τα κόμματά τους ήταν υπέρ της παράδοσης της διαχείρισης των σκουπιδιών στους ιδιώτες υλοποιώντας τις κεντρικές επιλογές του κεφαλαίου και της Ε.Ε., προειδοποιούσαμε ότι η εγγυημένη κερδοφορία της ιδιωτικής εταιρείας θα προέλθει από την αύξηση των δημοτικών τελών και την οικονομική αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων.

Ο λαός της Τριφυλίας δεν έχει ανάγκη ανάγκη από τέτοιου είδους διαχειριστές. Να μη δεχτεί το ρόλο που του επιφυλάσσουν, του μόνιμου υποζυγίου. Να οργανωθεί και να παλέψει βάζοντας στην προμετωπίδα του αγώνα τις πραγματικές αιτίες, τους υπαίτιους αυτής της κατάστασης, σε μια προοπτική οριστικής ανατροπής αυτής της πολιτικής, για την ικανοποίηση των δικών του σύγχρονων αναγκών».