Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2021 08:12

Καλαμάτα: Δημιουργία πράσινου σημείου κοντά στη ΜΟΛΑΚ

Γράφτηκε από την

 

Η δημιουργία πράσινου σημείου, η ενίσχυση του προγράμματος κομποστοποίησης και το δίκτυο βιοαποβλήτων του Δήμου Καλαμάτας εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ, με απόφαση του ειδικού γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ (Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης) και Ταμείου Συνοχής.

Πρόκειται για την ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών στερεών αποβλήτων του δήμου, προϋπολογισμού 797.443,93 ευρώ, που εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη”.

Για την εξέλιξη αυτή ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του, υπογραμμίζοντας ότι η δημοτική αρχή συνεχίζει την προσπάθειά της, με σχέδιο, υλοποιώντας το πρόγραμμα που έχει θέσει.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται η ενίσχυση και επέκταση του δικτύου οικιακής κομποστοποίησης με την προμήθεια αντίστοιχου εξοπλισμού, η εγκατάσταση πρασίνου σημείου, η ανάπτυξη δικτύου χωριστής συλλογής οργανικών αστικών αποβλήτων και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων του δήμου, με στόχο την αλλαγή της κοινωνικής και καταναλωτικής τους συμπεριφοράς.

Η πράξη υλοποιείται με τα εξής υποέργα:

Υποέργο 1: Ενίσχυση και επέκταση προγράμματος οικιακής και συνοικιακής κομποστοποίησης. Αφορά την προμήθεια οικιακών κομποστοποιητών κήπου χωρητικότητας τουλάχιστον 300 λίτρων και συνοικιακών κομποστοποιητών κατασκευασμένων από ξύλο, χωρητικότητας 800 έως 1.000 λίτρων, για την ενίσχυση του υπάρχοντος δικτύου στα γεωγραφικά όρια του δήμου.

Υποέργο 2: Εγκατάσταση Πράσινου Σημείου: Αφορά τις εργασίες κατασκευής των υποδομών ενός Πράσινου Σημείου στη θέση Ξηρολαγκάδα ή Βάλτος, πλησίον της ΜΟΛΑΚ.

Υποέργο 3: Προμήθεια εξοπλισμού Πράσινου Σημείου: Αφορά την προμήθεια εξοπλισμού (οικίσκοι, στέγαστρα, περιέκτες, κλαδοτεμαχιστής, γεφυροπλάστιγγα κλπ.) για τη λειτουργία του Πράσινου Σημείου.

Υποέργο 4: Ανάπτυξη δικτύου χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων. Αφορά την προμήθεια εξοπλισμού για την ανάπτυξη δικτύου χωριστής συλλογής 2.277,6 τόνων το έτος προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων στην πόλη της Καλαμάτας. Στο υποέργο περιλαμβάνεται ο εξοπλισμός προσωρινής αποθήκευσης με την προμήθεια βιοδιασπώμενων σάκων, καφέ κάδων διαφόρων μεγεθών και ενός οχήματος αποκομιδής 16 κυβικών μέτρων με ενσωματωμένο σύστημα πλύσης κάδων.

Υποέργο 5: Πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την ορθή χρήση του συστήματος χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων και του Πράσινου Σημείου.