Παρασκευή, 02 Απριλίου 2021 23:17

Προγραμματική σύμβαση για ανάδειξη Κάστρου Μεθώνης

Γράφτηκε από την

 

Την σκοπιμότητα και τους όρους της προγραμματικής σύμβασης του δήμου με το υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, για την αποκατάσταση και ανάδειξη του Κάστρου Μεθώνης και την εκτέλεση υποστηρικτικών αρχαιολογικών εργασιών, ενέκρινε ομόφωνα η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Πύλου - Νέστορος.

Με την ίδια απόφαση όρισε στην κοινή επιτροπή παρακολούθησης της σύμβασης ως τακτικό μέλος τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Κωνσταντίνο Ρομπάκη, με αναπληρωτή του τη σύμβουλο Ελένη Μιχελή κι εξουσιοδότησε τον δήμαρχο Παναγιώτη Καρβέλα για την υπογραφή της σύμβασης και για τις παραπέρα νόμιμες ενέργειες.

Η προγραμματική σύμβαση διάρκειας 30 μηνών, είναι προϋπολογισμού 475.000 ευρώ: 195.000 ευρώ από το υπουργείο, 250.000 από την Περιφέρεια και 30.000 ευρώ από το Δήμο .

Προβλέπει τα ακόλουθα 5 υποέργα: 1) Εκπόνηση μελετών στερέωσης και αποκατάστασης για το δυτικό επιθαλάσσιο τείχος και το ανατολικό επιθαλάσσιο τείχος (μεταπύργια διαστήματα των πύργων 8 και 9 μέχρι την ανατολική πύλη), 150.000 ευρώ από Περιφέρεια Πελοποννήσου. 2) Εκπόνηση μελετών στερέωσης και αποκατάστασης για το επιθαλάσσιο οχυρό Μπούρτζι, 75.00 ευρώ από το υπουργείο Πολιτισμού. 3) Εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος για την αποκατάσταση της ακρόπολης του κάστρου, της διαδρομής πρόσβασης σε αυτήν και των πυλών (κεντρική πύλη, πύλη οχυρού διαδρόμου, κύρια χερσαία πύλη πλατείας Οπλων, πύλη Ακρόπολης, νότια πύλη της θάλασσας και ανατολική πύλη της θάλασσας), 100.000 ευρώ από την Περιφέρεια Πελοποννήσου. 4) Αρχαιολογικές εργασίες: καθαρισμοί, αποχωματώσεις, διερευνητικές ανασκαφικές εργασίες, αναλύσεις δομητικών στοιχείων στο πλαίσιο υποστήριξης και προετοιμασίας των υποέργων 1 και 2, 120.000 ευρώ από το υπουργείο Πολιτισμού. 5) Εκπόνηση μελετών για την αποκατάσταση των δύο οθωμανικών λουτρών κατά μήκος της κεντρικής διαδρομής στο εσωτερικό του κάστρου, 30.000 ευρώ από τον δήμο.