Πέμπτη, 15 Απριλίου 2021 16:40

Τον εκλιπόντα Κωνσταντίνο Κριμπά θα τιμήσει ο Δήμος Οιχαλίας

Γράφτηκε από την
Τον εκλιπόντα Κωνσταντίνο Κριμπά θα τιμήσει ο Δήμος Οιχαλίας

Τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος συντοπίτη του πανεπιστημιακού γενετιστή Κωνσταντίνου Κριμπά, εκφράζει ο Δήμος Οιχαλίας και προγραμματίζει απόδοση φόρου τιμής για την προσφορά - δωρεά από την οικογένειά του, του χώρου όπου ανεγέρθηκε το δημοτικό κατάστημα Μερόπης (πρώην Δημαρχείο).

Σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Οιχαλίας αναφέρει: “Φτωχότερη είναι από τη Δευτέρα 5 Απριλίου η επιστημονική, ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας μας μετά την απώλεια του συντοπίτη μας πανεπιστημιακού γενετιστή Κωνσταντίνου Κριμπά.

Ο εκλιπών ήταν γιος του καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Βασιλείου Κριμπά. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1932. Σπούδασε Βιολογία στο Πανεπιστήμιο της Λωζάνης και Γενετική στη Σορβόννη. Εργάστηκε ερευνητικά στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης και δίδαξε ως καθηγητής της Γενετικής στην Aνωτάτη Γεωπονική Σχολή Αθηνών (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο), στο Πανεπιστήμιο Paris VI και ως επισκέπτης καθηγητής στο Harvard, συμμετείχε σε συνέδρια Βιολογίας και Γενετικής και σε εκδοτικές επιτροπές επιστημονικών περιοδικών.

Υπήρξε μέλος του Βασιλικού Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών (από το οποίο τιμήθηκε με το μετάλλιο γεωργικής αξίας το 1963) και αναγορεύτηκε επίτιμος καθηγητής Γενετικής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου και επίτιμος διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2003), του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου (2009) και του Πανεπιστημίου Κρήτης (2017).

Διετέλεσε πρύτανης της Aνωτάτης Γεωπονικής Σχολής Αθηνών (1974-1975), μέλος της διοικούσας επιτροπής και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (1975-1978), πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (1985-1990), αντιπρόεδρος της Commission Internationale pour l'ExplorationScientifique de la mer Méditerranée (1985-1990) και υπήρξε μέλος του Δ.Σ. του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας, μέλος της Αμερικανικής Εταιρείας για τη Μελέτη της Εξελίξεως, ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Εξελικτικής Βιολογίας, μέλος και πρόεδρος της Ελληνικής Ζωολογικής Εταιρείας, πρώτος πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας για τη μελέτη της Ιστορίας της Επιστήμης και της Τεχνολογίας.

Είχε πραγματοποιήσει αυτοτελή έργα και 125 επιστημονικές δημοσιεύσεις. Υπήρξε διακεκριμένο τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 2002 και διετέλεσε γραμματέας επί των πρακτικών από το 2009 ως το 2013 και από το 2015 ως το 2019. Ηταν ένας πραγματικός δαρβινιστής, με εξαιρετική παρουσία στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα στα οποία υπηρέτησε και κατεξοχήν στην Ακαδημία Αθηνών.

Ο Δήμος Οιχαλίας εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος και ήδη έχει προβεί σε ενέργειες με το Τοπικό Συμβούλιο Μερόπης για απόδοση φόρου τιμής στην προσφορά του Κωνσταντίνου Κριμπά στην κοινωνία μας, αλλά και της οικογένειάς του στο Δήμο Οιχαλίας, καθότι είχαν δωρίσει στο δήμο το χώρο που ανεγέρθηκε το δημοτικό κατάστημα της Μερόπης (πρώην Δημαρχείο)”.


NEWSLETTER