Τρίτη, 20 Απριλίου 2021 18:21

Μελέτη για ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου “Καλαμάτα ΠΟΠ”

Γράφτηκε από την
Μελέτη για ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου “Καλαμάτα ΠΟΠ”

Μελέτη για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου “Καλαμάτα ΠΟΠ”, έχει στα χέρια του ο Δήμος Καλαμάτας.

Τα δεδομένα της μελέτης παρουσιάστηκαν χθες στον δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο από τον υπεύθυνο του προγράμματος για τον ΕΛΓΟ “Δήμητρα” και υπεύθυνο του εργαστηρίου πιστοποίησης της ποιότητας ελαιολάδου του ΕΛΓΟ στην Καλαμάτα Παναγιώτη Κάτσαρη.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον δήμο, συνοπτικά τα ευρήματα της μελέτης που παραδόθηκε στις 31 Μαρτίου και χρηματοδοτήθηκε από το Δήμο Καλαμάτας για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του “Καλαμάτα ΠΟΠ”, έχουν να κάνουν με θέματα που εντοπίστηκαν στις προδιαγραφές ΠΟΠ και τα οποία, με βάση τη μελέτη οφείλονται σε χαρακτηριστικά της ποικιλίας.

Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν ζητήματα σχετικά με τις ολικές στερόλες, κάποιες από τις επιμέρους στερόλες, τα γευσιγνωστικά χαρακτηριστικά και την περίοδο καταγραφής δειγμάτων ως “Καλαμάτα ΠΟΠ”. Ζητήθηκε, επίσης, να γίνει χρήση των δεδομένων της μελέτης από τους εθνικούς εμπειρογνώμονες στο Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου και την Ε.Ε., αίτημα που έγινε αποδεκτό από τον δήμαρχο.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα συμφωνήθηκε να παρουσιαστούν στην παραγωγική βάση με ημερίδα και επιμορφωτικό σεμινάριο εντός του Ιουνίου και εφόσον οι συνθήκες της πανδημίας το επιτρέψουν.


NEWSLETTER