Τετάρτη, 21 Απριλίου 2021 08:11

Καλαμάτα: Τι προβλέπει η ανάπλαση της Ναυαρίνου που ξεκινάει το φθινόπωρο

Γράφτηκε από την

Τη σύμβαση με τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας υπέγραψε χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος για το έργο ανάπλασης και μονοδρόμησης της οδού Ναυαρίνου, από Φαρών έως Ακρίτα, προϋπολογισμού 650.000 ευρώ.

Ανάδοχος είναι η εταιρεία “PPS Square Τεχνική ΙΚΕ”, με έκπτωση 51,21%, και η προθεσμία εκτέλεσης του έργου είναι 180 ημέρες. Η χρηματοδότησή του προέρχεται από το ΕΣΠΑ Πελοποννήσου, από το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.

Το έργο αναμένεται να ξεκινήσει το φθινόπωρο, για να μην δημιουργηθούν προβλήματα στη λειτουργία της παραλιακής ζώνης της Καλαμάτας τη φετινή καλοκαιρινή τουριστική περίοδο.

 

ΜΙΑ ΛΩΡΙΔΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΜΕ ΚΥΒΟΛΙΘΟΥΣ

Στο τμήμα αυτό προβλέπεται η δημιουργία μιας και μόνο λωρίδας κυκλοφορίας οχημάτων στην κατεύθυνση δύσης - ανατολής, πλάτους 3,80 μέτρων, διαστρωμένης με έγχρωμους κυβόλιθους βαρέος τύπου, στο ίδιο ύψος με τα εκατέρωθεν πεζοδρόμια.

Η ζώνη αυτή θα τοποθετηθεί σε απόσταση περίπου 8 μέτρων από τις οικοδομικές γραμμές των αντίστοιχων οικοδομικών τετραγώνων στη βόρεια πλευρά της Ναυαρίνου και θα καταλαμβάνει τμήμα του σημερινού οδοστρώματος. Η παραπάνω ζώνη διέλευσης οχημάτων θα διαχωρίζεται από τα νέα πεζοδρόμια, με την τοποθέτηση μιας σειράς εμποδίων στάθμευσης με αντανακλαστική ταινία, που θα αποτελούν στην ουσία τον δείκτη κίνησης αυτοκινήτων.

Λίγο πιο νότια, δημιουργείται μια ουδέτερη ζώνη - λωρίδα ασφαλείας πλάτους περίπου 1 μ. μεταξύ του προτεινόμενου δρόμου και του υφιστάμενου ποδηλατόδρομου, για το διαχωρισμό των αξόνων κυκλοφορίας ποδηλάτων και οχημάτων.

Με δεδομένη, λοιπόν, τη μονοδρόμηση τμήματος της οδού Ναυαρίνου από Φαρών μέχρι Ακρίτα (με κατεύθυνση Δ - Α), θα γίνει συγχρόνως και η διαπλάτυνση του βορείου πεζοδρομίου -σε βάρος του υφιστάμενου δρόμου- κατά 4 περίπου μέτρα, με ταυτόχρονη κατάργηση της στάθμευσης των μοτοσυκλετών και τη δημιουργία μόνο θέσεων προσωρινής στάθμευσης οχημάτων τροφοδοσίας.

Θέσεις στάθμευσης μηχανών δημιουργούνται μόνο στις κάθετες προς την Ναυαρίνου οδούς, Μαιζώνος και Βύρωνος και μέχρι το ύψος της οδού Σανταρόζα.

 

ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΕΞΑΓΕΤΑΙ Η ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ

Για τα οχήματα με κατεύθυνση προς το κέντρο της πόλης, η κυκλοφορία θα πραγματοποιείται μέσω της οδού Ακρίτα.

Το λεωφορείο της αστικής συγκοινωνίας με κατεύθυνση προς το κέντρο της πόλης, θα οδεύει μέσω της Ακρίτα έως την οδό Κρήτης, στη συνέχεια από Κρήτης αριστερά μέχρι τη Φαρών, έπειτα στροφή προς τα νότια μέχρι τη Ναυαρίνου και από εκεί μέσω των οδών Τσαμαδού - Αναλήψεως - Ψαρών και Κρήτης, θα καταλήγει και πάλι στη Φαρών.

Δημιουργείται μια στάση επιπλέον στην Κρήτης (από Ακρίτα έως Φαρών), ενώ η στάση που καταργείται στη Ναυαρίνου μπροστά από το φαρμακείο, μετατοπίζεται δυτικότερα επί της οδού, στο τμήμα μεταξύ Φαρών και Τσαμαδού.

Η μελέτη προβλέπει, επιπλέον, στο βόρειο πεζοδρόμιο την εγκατάσταση νέου δικτύου ηλεκτροφωτισμού, προς ενίσχυση του υπάρχοντος και σε καλή κατάσταση δικτύου φωτισμού του νoτίου πεζοδρόμιου, με την τοποθέτηση σύγχρονων και μοντέρνων φωτιστικών σωμάτων τύπου Led.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το πράσινο, στο βόρειο πεζοδρόμιο προβλέπεται η φύτευση δέντρων (μουριές άκαρπες) σε γραμμική διάταξη. Η επιλογή των δέντρων έγινε με βάση τα δεδομένα που υφίστανται σήμερα στο νότιο πεζοδρόμιο.

Θα πραγματοποιηθούν, επίσης, εργασίες κατασκευής αγωγών ύδρευσης, παροχών ύδρευσης και αγωγών ομβρίων, στο τμήμα της παρέμβασης.