Παρασκευή, 23 Απριλίου 2021 18:00

Η Καλαμάτα η πρώτη πόλη στην Ελλάδα με “έξυπνο” σύστημα φωτισμού (βίντεο)

Γράφτηκε από την
Η Καλαμάτα η πρώτη πόλη στην Ελλάδα με “έξυπνο” σύστημα φωτισμού (βίντεο)

Η τηλεδιαχείριση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού του Δήμου Καλαμάτας παρουσιάστηκε χθες στο Δημαρχείο από τους εκπροσώπους της εταιρείας “Vashlios”, που ανέλαβε την εγκατάσταση των νέων φωτιστικών σωμάτων και τους εκπροσώπους της ισραηλινής εταιρείας “Juganu”, που έχει κατασκευάσει το λογισμικό του έργου.

Oπως αναφέρθηκε, η Καλαμάτα είναι η πρώτη και μοναδική πόλη στην Ελλάδα που διαθέτει έξυπνο σύστημα φωτισμού και αυτό της δίνει τεράστιο πλεονέκτημα ανάπτυξης και άλλων έξυπνων δράσεων, ώστε να καταστεί σταδιακά σύγχρονη πόλη προς όφελος των δημοτών και των επισκεπτών.

“Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΠΡΩΤΟΠΟΡΕΙ”

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, αφού ευχαρίστησε τον προκάτοχό του για τον σχεδιασμό και την προώθηση του έργου, καθώς και τους υπηρεσιακούς παράγοντες που συνέβαλαν στην υλοποίησή του, τόνισε ότι “η Καλαμάτα είναι από τους δήμους που πανελλαδικά πρωτοπορεί. Στους τομείς των νέων τεχνολογιών, της ενέργειας, της προστασίας του περιβάλλοντος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, μεταξύ άλλων, το κτήριο που σήμερα βρισκόμαστε, το οποίο ανακατασκευάστηκε και το οποίο διαθέτει ένα από τα λίγα στην Ελλάδα συστήματα γεωθερμίας σε δημόσιο κτήριο, εξοικονομώντας ενέργεια και χρήματα”.
Παρατήρησε ότι “η Καλαμάτα διαθέτει δίκτυα νέων τεχνολογιών, ασύρματα hotspots, δίκτυα οπτικών ινών. Δημιουργούμε την πρώτη Δημοτική Ενεργειακή Κοινότητα. Παράλληλα, εντάσσουμε δράσεις, εξοικονόμηση ενέργειας με χρήση συστημάτων GIS, ενώ αναπτύσσουμε εφαρμογές με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών καλλιέργειας, μέσω συστημάτων ευφυούς γεωργίας, καθώς και ελέγχου της ποιότητας της ατμόσφαιρας με την εισαγωγή και χρήση αντίστοιχων ολοκληρωμένων συστημάτων”.
Για το λόγο της παρουσίασης, είπε πως “έχουμε ολοκληρώσει ένα μεγάλο έργο για τον εκσυγχρονισμό του οδοφωτισμού με νέους λαμπτήρες τύπου LED, εξοικονομώντας χρηματικούς και ενεργειακούς πόρους. Το έργο είναι σημαντικό, καθώς έχουν αλλαχθεί περισσότερα από 15.000 φωτιστικά σώματα, όπου υπήρξε αντικατάσταση παλαιών λαμπτήρων με νέους τύπου LED. Eίναι κρίσιμο, πέραν της βελτίωσης της ποιότητας του φωτισμού, η εξοικονόμηση χρημάτων και ενέργειας που επιτυγχάνεται. Η δε καταβολή χρημάτων είναι αποτέλεσμα της εξοικονόμησης, καθώς θα πρέπει να αποδεικνύεται σε ποσοστό 81%, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος”.

“ΕΞΥΠΝΗ ΠΟΛΗ”

Ο εκπρόσωπος της εταιρείας “Vashlios” Αλέξανδρος Κόκκαλης είπε ότι “μετά από δύο χρόνια σκληρής δουλειάς η Καλαμάτα έχει πλέον τις βάσεις για να εξελιχθεί σε μια «έξυπνη πόλη». Η βάση αυτή είναι το δίκτυο που έχει δημιουργηθεί μέσω των νέων λαμπτήρων της πόλης που φέρουν κοντρόλερ και αντιστοιχούν στο 90% του συνόλου. Πέρα από την εξοικονόμηση ενέργειας η οποία ανέρχεται στο 81%, το δίκτυο μπορεί να μεταφέρει πληροφορίες και από πολλά άλλα σημεία και με απεριόριστες δυνατότητες. Αρκεί η τοποθέτηση ενός αισθητήρα που θα διαβιβάζει την πληροφορία στον κοντρόλερ του έξυπνου λαμπτήρα που ήδη υπάρχει στην πόλη και μέσω του δικτύου η πληροφορία να φθάνει στον σέρβερ, δηλαδή στο δήμο. Δεν υπάρχει όριο για τις πληροφορίες που μπορούν να μεταφέρονται μέσω του συγκεκριμένου δικτύου. Για παράδειγμα, το πρόγραμμα «έξυπνης γεωργίας» που θα εφαρμοστεί στο δήμο, μπορεί να συνεργαστεί με το δίκτυο του ηλεκτροφωτισμού σε επίπεδο μεταβίβασης πληροφοριών”.
Στην παρουσίαση του δικτύου που έκαναν οι Ισραηλινοί εκπρόσωποι της εταιρείας “Juganu”, σε πραγματικό χρόνο υπήρχε η δυνατότητα παρακολούθησης του δικτύου συνολικά, του κάθε φωτιστικού σώματος, αλλά και των μετρητών ρεύματος. Οι πληροφορίες που δίνονταν, ήταν εντυπωσιακές: ακριβής τοποθεσία φωτιστικού, κατάσταση λειτουργίας, κατανάλωση κ.λπ., ενώ υπάρχει δυνατότητα διαβίβασης σε αυτές εντολών on - off. Επίσης, μπορούν να ομαδοποιούνται απεριόριστα τα φωτιστικά σώματα και να δίνονται εντολές σε αυτά, π.χ. xαμηλός ή υψηλός φωτισμός κ.λπ. Πέραν των χειροκίνητων εντολών ή του ατομικού ή ομαδικού προγραμματισμού τους, τα φωτιστικά διαθέτουν DLS που τους επιτρέπει να ανοίγουν και να κλείνουν με βάση το φως της ημέρας. Παράλληλα, υπάρχει η δυνατότητα και δρομολογείται η αλλαγή και άλλων φωτιστικών παλαιάς τεχνολογίας, ώστε να αυξηθεί το δίκτυο και η εξοικονόμηση ενέργειας.

 


NEWSLETTER