Παρασκευή, 23 Απριλίου 2021 18:46

Καλαμάτα: Συζήτηση για λαϊκές αγορές ζητεί ο Τζαμουράνης

Γράφτηκε από την

Να συζητήσει το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας το θέμα των προτεινόμενων αλλαγών με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις λαϊκές αγορές, να εκφράσει την αντίθεσή του και να ζητήσει την απόσυρση του νομοσχεδίου, ζητεί από τη δημοτική αρχή ο επικεφαλής του “Πρότυπου Δήμου” Βασίλης Τζαμουράνης, με ερώτηση - παρέμβασή του στη συνεδρίαση του Συμβουλίου με τηλεδιάσκεψη.

Επισημαίνει ότι “το ζήτημα είναι εξόχως σοβαρό και απασχολεί με ιδιαίτερη ανησυχία τους συνδημότες μας που δραστηριοποιούνται στη λαϊκή αγορά της ΚΑΚ ΑΕ”.
Ο κ. Τζαμουράνης ενημερώνει ότι “οι νέες ρυθμίσεις που επιφέρει το νομοσχέδιο είναι: 1. Κατάργηση της άδειας πωλητή ή παραγωγού και αντικατάστασή της με το λεγόμενο «δικαίωμα θέσης». Προτείνεται να χορηγούνται οι θέσεις μέσω πλειοδοσίας, προξενώντας μεγάλο πλήγμα στους μικρούς παραγωγούς και επαγγελματίες. 2. Μέρος των θέσεων (αρχικά σε ποσοστό 5% και αργότερα ίσως πολύ μεγαλύτερο) θα χορηγείται σε εμπορικές εταιρείες! 3. Οι λαϊκές αγορές ιδιωτικοποιούνται με ΣΔΙΤ. 4. Εισάγει κριτήρια στη διαδικασία πλειστηριασμού για την απόκτηση των θέσεων, όπως: τυπικά προσόντα, δηλαδή τίτλο σπουδών των ενδιαφερομένων(!) και βέβαια πόσα περισσότερα δίνει ο κάθε ενδιαφερόμενος για την κάθε θέση”.
Εκφράζοντας την αντίδρασή του στο νομοσχέδιο, σημειώνει πως “οι παραπάνω αλλαγές καταργούν τον κοινωνικό χαρακτήρα των λαϊκών αγορών, όπως τις ξέραμε μέχρι σήμερα. Περιορίζουν τους μικρούς παραγωγούς στη δυνατότητα να πωλούν
απ’ ευθείας τα προϊόντα τους και τους καταναλωτές να ψωνίζουν σε χαμηλότερες τιμές. Ακόμη λόγω της πλειοδοσίας που προτείνεται για την απόκτηση των θέσεων, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θ’ αυξηθούν οι τιμές των θέσεων, ζημιώνοντας δυσανάλογα τους μικροπαραγωγούς των χωριών του δήμου μας (των χωριών της Αλαγονίας, της Πολιανής, της Βρομόβρυσης, των Περιβολακίων, αλλά και όλων των άλλων χωριών)”.