Παρασκευή, 23 Απριλίου 2021 19:33

Μνημόνιο συνεργασίας Δήμου Τριφυλίας με ΤΕΜΕΣ

Γράφτηκε από την
Μνημόνιο συνεργασίας Δήμου Τριφυλίας με ΤΕΜΕΣ

Την έγκριση μνημονίου συνεργασίας του Δήμου Τριφυλίας με την ΤΕΜΕΣ και το Ίδρυμα Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου στο πλαίσιο του Προγράμματος «Μοριάς ‘21», αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας.

Σύμφωνα με όσα τονίστηκαν στην εισήγηση, τιμώντας την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και η ΤΕΜΕΣ Α.Ε. ανέπτυξαν το καινοτόμο πρόγραμμα «Μοριάς ‘21», εντάσσοντας σε αυτό ποικίλες δράσεις με επίκεντρο την ιστορία, την τέχνη, τη φύση και τη γαστρονομία.
Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», ενώ σε συνεργασία της Επιτροπής «Ελλάδα, Τριφυλία 1821 -2021» θα συμμετέχει σε αυτό και ο δήμος, με στρατηγικούς εταίρους την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τους Δήμους Ανατολικής Μάνης, Δυτικής Μάνης, Καλαμάτας, Κορίνθου, Μονεμβασίας, Ναυπλίου, Πύλου- Νέστορος, Τρίπολης, Μεσσήνης και Οιχαλίας, σε συνεργασία με την «Πρωτοβουλία 1821-2021».
Για το πλαίσιο συνεργασίας θα υπογραφεί μνημόνιο μεταξύ των συνεργαζομένων μερών, που είναι η ΤΕΜΕΣ, το κοινωφελές ιδιωτικό μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, ο Δήμος Τριφυλίας και η Κοινωφελής Επιχείρηση Παιδείας, Πολιτισμού, Αλληλεγγύης, Περιβάλλοντος Δήμου Τριφυλίας.
Στην περιληπτική περιγραφή του έργου αναφέρεται: «Το κτήριο του Λαογραφικού Μουσείου Κυπαρισσίας θα παραδοθεί ανακαινισμένο στις 10/6/2021 με ευθύνη του Δήμου Τριφυλίας για να λειτουργήσει σ’ αυτό επετειακή προσωρινή έκθεση με ψηφιακά αντίγραφα «Οι Σημαίες της Επανάστασης», τα οποία αποτελούν ευγενική παραχώρηση του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου προς την Κ.Ε.Π.Π.Α.ΠΕ.ΔΗ.Τ. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στον ισόγειο χώρο από 19/6 - 31/12/2021. Τα συμβαλλόμενα μέρη ΤΕΜΕΣ / ΙΚΒΚΚ αναλαμβάνουν το σχεδιασμό της
έκθεσης (ιστορικός / μουσειολόγος), την παραγωγή υλικού (πινακίδες, ψηφιακή προβολή, εξωτερικό πανό προβολής) και την προβολή της έκθεσης στα κανάλια επικοινωνίας του προγράμματος. Στον 1ο όροφο του κτηρίου θα αναπτυχθεί έκθεση με χρηματοδότηση και επιμέλεια της Κ.Ε.Π.Π.Α.ΠΕ.ΔΗ.Τ.
Δημόσιες τοιχογραφίες: Θα δημιουργηθεί από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών δημόσια τοιχογραφία (graffiti) σε αμοιβαία συμφωνηθέν σημείο της πόλης (Γυμνάσιο Φιλιατρών) με έμπνευση από τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας. Οι δωρεοδόχοι αναλαμβάνουν την υποχρέωση να παραδώσουν τον συμφωνηθέντα τοίχο σύμφωνα με τις προδιαγραφές του έργου (στεγανότητα, καθαρή επιφάνεια, άδεια χρήσης) έως την 5η Μαΐου 2021.
Γαστρονομία: Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου έχει ολοκληρώσει έρευνα αναφορικά με τις διατροφικές συνήθειες, τα υλικά και τις γραπτές μαρτυρίες χρήσης των πρώτων υλών την εποχή της Ελληνικής Επανάστασης. Σημαντική είναι η σύνδεση του προγράμματος με τα παραδοσιακά τοπικά προϊόντα (π.χ. ελιές, ελαιόλαδο, κρασί) τα οποία είναι τουλάχιστον 30 υλικά και 30 μαρτυρίες της εποχής. Ο chef Λευτέρης Λαζάρου αξιοποιώντας το υλικό της παραπάνω έρευνας, θα δημιουργήσει ειδικές συνταγές εμπνευσμένες από την Επανάσταση. Οι συνταγές αυτές θα είναι διαθέσιμες στο κοινό μέσα από ενδιαφερόμενα εστιατόρια της Πελοποννήσου, τα οποία θα τις εντάξουν στο προσφερόμενο μενού τους. Η ΤΕΜΕΣ μέσω του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας θα ενημερώσει τα εστιατόριά της για να εντάξουν στο μενού τους το μενού του 1821 που θα προτείνει ο κ. Λαζάρου.
Διαδρομές: Έχουν σχεδιαστεί από την DGC και έχουν ενσωματωθεί όλα τα σημεία ενδιαφέροντος και μνημεία του δήμου μας, που σχετίζονται με την Επανάσταση. Οι διαδρομές εγκρίνονται από τον δήμο.
Αιωνόβια δέντρα: Η Επιτροπή «Ελλάδα, Τριφυλία 1821 -2021» για λογαριασμό του δήμου λειτουργεί επικουρικά στην παροχή πληροφοριών, έγκριση υλικού και δοκιμαστικές διαδρομές για να ελεγχθεί η προσβασιμότητα στα αιωνόβια δέντρα. Ο δήμος θα παρέχει άδεια σήμανσης, σε συνέχεια εστιασμένης πρότασης των δωρητών για σχετικές πινακίδες στα δέντρα.
Επικοινωνία του προγράμματος: Το λογότυπο του δήμου θα προβληθεί στην ιστοσελίδα του προγράμματος.
Η συνεργασία με το δήμο θα ανακοινωθεί στο δελτίο Τύπου και στη συνέντευξη Τύπου παρουσίασης του προγράμματος. Αξίζει να τονισθεί ότι οι δωρεοδόχοι ΤΕΜΕΣ και ΙΚΒΚΚ χρηματοδοτούν υπό μορφή χορηγίας τις δράσεις μέχρι του ανώτατου ποσού των 20.000 ευρώ».
Τέλος να σημειώσουμε ότι ο δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο εξέφρασαν τις θερμές ευχαριστίες τους για τη συνεργασία, τη χορηγία και τη συμβολή της ΤΕΜΕΣ και του ΙΚΒΚΚ στην ανάδειξη του Λαογραφικού Μουσείου Κυπαρισσίας. Τα εκθέματα θα συνδεθούν με τον ιστορικό τόπο, θα καταστήσουν το μουσείο ελκυστικό και θα αναβαθμίσουν την Άνω Πόλη.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER