Σάββατο, 24 Απριλίου 2021 20:04

Ενταση για το ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης

Ενταση για το ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης

 

Σε “κοκορομαχία” εξελίχθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης και μια συζήτηση που πήγε να ξεκινήσει με πρωτοβουλία του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Τάσου Τσερπέ, για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας.

Ο δήμαρχος Γιώργος Αθανασόπουλος ξεκαθάρισε ότι ο δήμος τοποθετήθηκε σχετικά πέρυσι τον Ιούλιο - Αύγουστο και εξέδωσε ψήφισμα αντιτασσόμενο στην ονομασία “Ελιά Καλαμάτας” για ελιές Καλαμών που παράγονται εκτός Μεσσηνίας. Επιπλέον, είπε ότι υπήρξε ενημέρωση και συμπόρευση με την Ενωση Μεσσηνίας και τους Συνεταιρισμούς που προωθούν συμφωνία με όμορους νομούς για την επέκταση της ΠΟΠ.

“Εχουμε κάνει τις επαφές μας” ανέφερε ο δήμαρχος και πρόσθεσε: “Υποστηρίζουμε το δίκαιο των παραγωγών και έχουμε ζητήσει η διάταξη Αποστόλου να καταργηθεί. Είναι ξεκάθαρη η θέση μας στο ψήφισμα το οποίο θα αποτελέσει και μέρος του οπλοστασίου της Ενωσης στη δικαστική προσφυγή της ΣΥΜΕΠΟΠ”.

Λίγο νωρίτερα ο κ. Τσερπές επεσήμανε ότι 60-70% της παραγωγής Ελιάς Καλαμάτας ΠΟΠ παράγεται στο Δήμο Μεσσήνης, εκφράζοντας την ανάγκη ο δήμος να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις – και ρώτησε το δήμαρχο αν ο δήμος έχει παρακολουθήσει το θέμα και τι θέση παίρνει.

Παρέμβαση έκανε και ο Νίκος Κοτταρίδης, ο οποίος κράτησε επιφυλάξεις για τη σκοπιμότητα συμπόρευσης με όμορους νομούς και την επέκταση της ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας εκτός γεωγραφικών συνόρων της Μεσσηνίας.“Θεωρώ ότι δεν πρέπει να απεμπολήσουμε αυτό το δικαίωμα (σ.σ. την κατοχυρωμένη από το 1996 Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης), είναι ένα ισχυρό brand name που δεν το εκμεταλλευτήκαμε”, σημείωσε.

Η παρέμβαση του Γιώργου Τσώνη δυναμίτισε το κλίμα, όταν υπονόησε πως η δημοτική αρχή σιωπά για… κομματικούς λόγους, καθώς ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός κατάγεται από την Αιτωλοακαρνανία, όπου προσπαθούν να πετύχουν οι βρώσιμες μαυρολιές τους να μπαίνουν στα ράφια με την ονομασία “Καλαμάτα” αντί απλώς για “ποικιλία Καλαμών”. “Μην παίζουμε τις κουμπάρες, πολιτικό είναι το ζήτημα· μπαίνει και η Αιτωλοακαρνανία…” είπε – και επιτιθέμενος στον Γιώργο Αθανασόπουλο πρόσθεσε: “Είστε υπεύθυνος, Ελιά Καλαμάτας σημαίνει Δήμος Μεσσήνης και Τρίκορφο, εσύ προσωπικά θα έχεις την ευθύνη, να αντιδράσεις!”.

Ο Γ. Αθανασόπουλος δεν το άφησε να περάσει έτσι και ανταπάντησε σε έντονο ύφος: “Όταν ο Αποστόλου (σ.σ. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) έφερε τη διάταξη, τι κάνατε εσείς; Σιωπήσατε… Με την αλήθεια έχετε πάρει διαζύγιο!”.

Ν.Κ.