Τρίτη, 11 Μαϊος 2021 21:50

Καλαμάτα: Ενστάσεις από Τζαμουράνη για το “Μνημείο Φωτός”

Γράφτηκε από τον
Καλαμάτα: Ενστάσεις από Τζαμουράνη για το “Μνημείο Φωτός”

Καταγγελία από τοπικούς καλλιτέχνες πως η πρόταση για το έργο τέχνης “Μνημείο Φωτός” είναι προϊόν κλεψιτυπίας, παρουσίασε χθες στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Καλαμάτας ο επικεφαλής του “Πρότυπου Δήμου” Βασίλης Τζαμουράνης.

Για το σοβαρό αυτό θέμα ο αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης είπε ότι η δημοτική αρχή ήταν ενημερωμένη από την προηγούμενη εβδομάδα και πως δεν υπάρχει ανησυχία, καθώς ο διευθυντής του Εικαστικού Τομέα της “Φάρις” Παναγιώτης Λαμπρινίδης που θα φιλοτεχνήσει το μνημείο, θα δώσει απαντήσεις. Μάλιστα, ενημερωμένο ήταν και το Συμβούλιο της Κοινότητας, όπως ανέφερε η αντιπρόεδρός του Κατερίνα Μπάμπαλη, γι’ αυτό και ο κ. Λαμπρινίδης θα παρίστατο στη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου, που δεν έγινε λόγω έλλειψης απαρτίας.
Η συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής στην οποία αναμενόταν να εγκριθεί η χωροθέτηση του μνημείου στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, στη βόρεια πλευρά της ανατολικά του σιντριβανιού, αναβλήθηκε για σήμερα στη 1.30 το μεσημέρι ως κατεπείγουσα, καθώς δεν υπήρχε απόφαση του Συμβουλίου της Κοινότητας Καλαμάτας.
Ο κ. Τζαμουράνης είπε ότι σύμφωνα με την καταγγελία, οι καλλιτέχνες ισχυρίζονται ότι το αυθεντικό έργο ανήκει σε Αμερικανό καλλιτέχνη και υπάρχει ο κίνδυνος να ασκήσει προσφυγή και ο δήμος να εκτεθεί. Μάλιστα, κάλεσε τη δημοτική αρχή να κάνει τον απαιτούμενο έλεγχο και ζήτησε να δοθεί χρόνος για να γίνουν οι αναζητήσεις, για το αν τα πράγματα βαίνουν καλώς. Την ίδια άποψη εξέφρασαν και άλλοι σύμβουλοι της μειοψηφίας, ζητώντας να αναβληθεί το θέμα μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, για να εξεταστεί με τη δέουσα προσοχή. Τα αιτήματα αυτά απέρριψε ο κ. Μπασακίδης, αναφέροντας ότι τα θέματα δεν πρέπει να χρονίζουν και η διοίκηση πρέπει να έχει μια ροή.
Να υπενθυμίσουμε ότι τη Μεγάλη Τετάρτη η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας αποδέχθηκε τη δωρεά του “Μνημείου Φωτός” από το Ιδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου.
Σύμφωνα με τον κ. Λαμπρινίδη, όσον αφορά το μνημείο, το οποίο δημιουργείται για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, πρόκειται για ένα σημαντικό γλυπτό μνήμης και ιστορίας.
Γ.Σ.


NEWSLETTER