Τετάρτη, 12 Μαϊος 2021 16:45

Καλαμάτα: Επιτροπή από καθηγητές για το “Μνημείο Φωτός” - Θα τοποθετηθεί στο βόρειο τμήμα της πλατείας

Γράφτηκε από τον
Καλαμάτα: Επιτροπή από καθηγητές για το “Μνημείο Φωτός” - Θα τοποθετηθεί στο βόρειο τμήμα της πλατείας

Επιτροπή από καθηγητές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών θα εξετάσει και θα αποφανθεί αν το έργο τέχνης “Μνημείο Φωτός” που προτείνει ο διευθυντής του Εικαστικού Τομέα της “Φάρις” Παναγιώτης Λαμπρινίδης είναι πρωτότυπο ή προϊόν αντιγραφής από έργο Αμερικανού καλλιτέχνη.

Αυτό ξεκαθάρισε χθες, για να μην υπάρχει κίνδυνος διασυρμού του δήμου και της πόλης, ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του δήμου. Η Επιτροπή παρά τις ενστάσεις των μειοψηφιών αποφάσισε κατά πλειοψηφία το “Μνημείο Φωτός” να χωροθετηθεί στη βόρεια πλευρά της κεντρικής πλατείας της πόλης, ανατολικά του σιντριβανιού.

Δίνοντας απαντήσεις, ο κ. Λαμπρινίδης αρχικά επέκρινε ηλεκτρονική εφημερίδα και δημοσιογράφο που παρουσίασε τα άλλα έργα σε σχέση με το δικό του και δεν ζήτησε την άποψή του. Είπε, μεταξύ άλλων, ότι “δεν τίθεται θέμα ομοιότητας, είναι αστεία πράγματα. Το έργο μου έχει μεγάλες διαφορές από τα έργα που παρουσιάστηκαν”. Εκανε λόγο για τεράστια διαφορά στο φως, διαφορά και στο υλικό και ανέφερε πως στα άλλα υπάρχει κρυπτογραφημένο κείμενο και στο δικό μας ιστορικό κείμενο. Μίλησε για ανοσιούργημα του συγγραφέα της υβριστικής επιστολής και δήλωσε πως επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμά του. Είπε ότι πρόκειται για πρωτότυπη γλυπτική εγκατάσταση και πως δεν υπάρχει θέμα καμίας αντιγραφής, ενώ δήλωσε ότι καταλαβαίνει τις φοβίες των συμβούλων.

Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Δημήτρης Φαββατάς ζήτησε το θέμα να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, γιατί είναι πολύ σοβαρό και υπάρχει κίνδυνος να εκτεθεί διεθνώς η πόλη. Εξέφρασε επιφυλάξεις για τη χωροθέτηση που προτείνεται και διευκρίνισε πως οι ενστάσεις δεν αφορούν το πρόσωπο του κ. Λαμπρινίδη.

Ο σύμβουλος του “Πρότυπου Δήμου” Ανδρέας Καραγιάννης εξέφρασε την ελπίδα το θέμα να διερευνηθεί και ανέφερε ότι για το θέμα της καταγγελίας έχει τοποθετηθεί ο επικεφαλής της παράταξης, ο κ. Τζαμουράνης. Πρότεινε το “Μνημείο Φωτός” να τοποθετηθεί στη νότια πλευρά της πλατείας, στη συνέχεια της Ιατροπούλου, αναφέροντας ότι με το έργο αυτό βαραίνει η βόρεια πλευρά της.

Ο σύμβουλος της παράταξης “Καλαμάτα Ξεκινάμε” Λεωνίδας Λιάππας ζήτησε για τη διασφάλιση των συμφερόντων του δήμου να οριστεί επιτροπή ειδικών που θα αποφανθεί, για να μη διασυρθεί η πόλη.

Ο δήμαρχος Θαν. Βασιλόπουλος απάντησε ότι “δεν υπάρχει καμία επίσημη καταγγελία, πρωτοκολλημένη. Υπάρχει καταγγελία στο μέιλ μου και στο μέιλ του ιδρύματος” (Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωσταντακόπουλου). Δε διαφώνησε το θέμα να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, όμως ανέφερε ότι οι αποφάσεις είναι αρμοδιότητας των επιτροπών.

* Χθες, κατά πλειοψηφία, και το Συμβούλιο της Κοινότητας Καλαμάτας ενέκρινε τη χωροθέτηση του “Μνημείου Φωτός” στη βόρεια πλευρά της κεντρικής πλατείας.

Να υπενθυμίσουμε ότι τη Μεγάλη Τετάρτη η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας αποδέχθηκε τη δωρεά του “Μνημείου Φωτός” από το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου.

Σύμφωνα με τον κ. Λαμπρινίδη, όσον αφορά το μνημείο, το οποίο δημιουργείται για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, πρόκειται για ένα σημαντικό γλυπτό μνήμης και ιστορίας.

Γ.Σ.


NEWSLETTER