Παρασκευή, 21 Μαϊος 2021 16:45

Συζήτηση κατόπιν... εορτής για τον εκλογικό νόμο στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης

Γράφτηκε από την

Κατόπιν… εορτής κι αφού ολοκληρώθηκε η διαβούλευση και την Τρίτη κατατέθηκε το νομοσχέδιο για το νέο εκλογικό σύστημα στην τοπική αυτοδιοίκηση, η μείζων μειοψηφία του Δήμου Μεσσήνης απαίτησε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης να συζητηθεί το θέμα.

Φυσικά, η συζήτηση ήταν… φιλολογική και ορθά δεν πάρθηκε απόφαση ή ψήφισμα, το οποίο δεν είχε πουθενά να χρησιμεύσει.

Ο δήμαρχος Γιώργος Αθανασόπουλος επεσήμανε πάντως εξ αρχής πως δεν έχει αντικείμενο μια τέτοια συζήτηση, εφόσον έληξε η περίοδος διαβούλευσης και ο εκλογικός νόμος κατατέθηκε στη Βουλή. Υπενθύμισε πως η δημοτική αρχή προώθησε αρμοδίως την επιστολή των 17 προέδρων κοινοτήτων του δήμου, όπου τόνιζαν ότι πρέπει να διασφαλιστεί ο ρόλος των προέδρων δημοτικών κοινοτήτων και να υπάρχει ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή τους. Θέση, με την οποία συμφωνεί και ο ίδιος όπως είπε στο Σώμα, ωστόσο, πρόσθεσε πως ο νέος εκλογικός νόμος εμπεριέχει και πολλά καλά, υπενθυμίζοντας τα αδιέξοδα στη διοίκηση των δήμων που επέφερε η απλή αναλογική. Επιπλέον, τόνισε, αυξάνεται και ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Τάσος Τσερπές υποστήριξε πως ο νέος εκλογικός νόμος στην αυτοδιοίκηση και η δυνατότητα που δίνει για εκλογή με 43% συν μία ψήφο συμφέρει τους απερχόμενους δημάρχους και κατ’ επέκταση την κυβέρνηση, ενώ χαρακτήρισε αντιδημοκρατικό η πλειοψηφούσα παράταξη να παίρνει τα 3/5 των συμβούλων, ακόμα και έχοντας μειοψηφήσει στις τοπικές κοινότητες.

Αδικο χαρακτήρισε να δίνεται αυτοδυναμία με 43% ο δημοτικός σύμβουλος της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Χρήστος Θεοδωρακόπουλος, ενώ αντιδημοκρατικό είπε ότι είναι να εκλέγεται δημοτική αρχή με ποσοστό κάτω του 50% ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Μανώλης Δουρούμης.

Κατά της κατάργησης της απλής αναλογικής και του ορίου τού 3% για το δικαίωμα εκλογής δημοτικού συμβούλου, τάχθηκε ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Λάσκαρης.

Ν.Κ.