Τρίτη, 25 Μαϊος 2021 11:59

Ο Λύρας σε επιτροπή της Βουλής για την εκλογή προέδρων κοινοτήτων

Ο Λύρας σε επιτροπή της Βουλής για την εκλογή προέδρων κοινοτήτων

Στην αντίδραση των κοινοτήτων στον υπό συζήτηση νόμο για την εκλογή των δημοτικών και περιφερειακών αρχών, αναφέρθηκε χθες ο πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμάτας Παναγιώτης Λύρας, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Δικτύου Κοινοτήτων Ελλάδος στην τοποθέτησή του στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής.

Στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε μέσω πλατφόρμας τηλεδιασκέψεων, δανειζόμενος, όπως ανέφερε, “λίγη από την άγια σκέψη του Ελύτη στα «Δημόσια και Ιδιωτικά» του”, παρατήρησε ότι “σήμερα συζητιέται μια «ανορθογραφία» στην προβολή της ψυχής του λαού μας. Μακάρι να είχαμε μπροστά μας ένα νομοθέτημα που στον συντάκτη του θα επιφοιτούσε ο δικός μας λαός -σε συνθήκες πάντοτε δυσμενείς- ο οποίος αξιώθηκε τα κινήματα ψυχής του να τα μετατρέπει σε κοινότητες, «όπου το κοινόν αίσθημα να συμπίπτει με κείνο των αρίστων»!”.
Επεσήμανε ότι “διορθώνεται ο προβληματικός νόμος του «Κλεισθένη» με έναν νόμο μακριά από την κοινωνία και την επιθυμία της, την ανάγκη της και τελικά την εξυπηρέτησή της” και υπενθύμισε ότι στις εκλογές του «Κλεισθένη», “ένα κίνημα νέων ανθρώπων ενεργοποιήθηκε και ασχολήθηκε με τις κοινότητες στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές λόγω της ξεχωριστής εκλογής. Πολίτες που δεν είχαν ασχοληθεί ποτέ με τα κοινά, με κοινή ή διαφορετική ιδεολογική πορεία, με ένα κίνητρο: την αγάπη για τον τόπο τους”.
Ο κ. Λύρας σημείωσε ότι “το 95% των σχολίων στη δημόσια διαβούλευση αναρωτιέται πού προσβλήθηκε η εύρυθμη λειτουργία των δήμων από τις κοινότητες που δυστυχώς και μόνο γνωμοδοτικό ρόλο έχουν. Και η κυβερνησιμότητα, μια αδόκιμη λέξη έγινε δόκιμη για να εξυπηρετήσει το πολιτικό οπλοστάσιο των δημάρχων, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους επιθυμούν να επανεκλεγούν και να μας μετατρέψουν σε εκπροσώπους τους στα χωριά μας και στις γειτονιές μας, σκευοφύλακες της παραταξιακής ορθότητας!”.
Κλείνοντας, εξέφρασε την ελπίδα “να εισακουστούν οι δημιουργικές προτάσεις για τις κοινότητες και την αναβάθμισή τους, όπου λογικό είναι τον πρώτο λόγο για τη διοίκηση του χωριού να έχουν οι πολίτες της κοινότητας” κι επεσήμανε: “Ο πρώτος σε κάθε κοινότητα, μικρή ή μεγαλύτερη και όχι δυο μέτρα ή δυο μεζούρες δημοκρατίας! Θεσμική κατοχύρωση του πιο άμεσου και ιστορικού θεσμού των κοινοτήτων. Αρμοδιότητες ουσίας και ευκαιρία σε νέους ανθρώπους με εμπιστοσύνη για τις δυνάμεις τους, τις δεξιότητές τους. Εκλογή που να την θέλει ο λαός και όχι η άνωθεν επιθυμία!”.