Τρίτη, 08 Ιουνίου 2021 09:06

Δήμος Δυτικής Μάνης: Απολογισμός έργων από το Δημήτρη Γιαννημάρα

Γράφτηκε από την
Δήμος Δυτικής Μάνης: Απολογισμός έργων από το Δημήτρη Γιαννημάρα

 

Απολογισμό έργων της δημοτικής αρχής που ξεπερνούν τα 14 εκ. ευρώ (χωρίς αρκετές από τις μελέτες που προγραμματίζονται), έκανε χθες ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης Δημήτρης Γιαννημάρας σε συνέντευξη Τύπου στην Παλιόχωρα Αβίας.

Με την ευκαιρία, ο κ. Γιαννημάρας αναφέρθηκε σε τρία σημαντικά ζητήματα του δήμου: Τον πύργο Κουμουνδούρου στον Κάμπο που μετά την παρέμβασή του στον πρωθυπουργό ανατέθηκε στην Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων και προχωράει η μελέτη για την προστασία και την ανάδειξή του. Τον κεντρικό επαρχιακό δρόμο της Μάνης που έχει δρομολογηθεί από την Περιφέρεια Πελοποννήσου για σημαντικές βελτιώσεις και ανάθεση μελέτης για παρακάμψεις της Καρδαμύλης και του Αγίου Νίκωνα. Τους δασικούς χάρτες, για τους οποίους ζήτησε και πέτυχε την παρουσία του υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Αμυρά που, όπως είπε ο δήμαρχος, “δεσμεύτηκε σε κάποια πράγματα που αν υλοποιηθούν θα λυθεί το πρόβλημα της Μάνης κατά 95%”.

Ο δήμαρχος αναγνώρισε το πρόβλημα επάρκειας νερού στο δήμο, ενώ για την καταλληλότητά του είπε ότι χλωριώνονται από εταιρεία οι πηγές κάθε 15 ημέρες και παρακολουθούνται οι αγωγοί, ενώ ενημέρωσε πως δεν μπορούν να βάλουν παντού χλωριωτές, γιατί χρειάζεται ρεύμα που δεν υπάρχει. Για τις μελέτες βιολογικών είπε ότι προβλέπονται σε Καρδαμύλη, Στούπα - Νεοχώρι και Αγιο Νικόλαο και πως επιδιώκεται η χρηματοδότησή τους από το “Αντώνης Τρίτσης”.

Τα έργα που παρουσιάστηκαν, είναι έργα που ολοκληρώθηκαν, εκτελούνται, βρίσκονται σε διαδικασία δημοπράτησης, αξιολόγησης κι ένταξης.

1) Εργα που ολοκληρώθηκαν: Αγορά ενός απορριμματοφόρου κι ενός μηχανήματος έργου. Τοποθέτηση προτομής Κολοκοτρώνη και του αυγού της γέννησης των Διοσκούρων. Συντήρηση και εξοπλισμός του πρώην δημοτικού σχολείου Προαστίου για δημιουργία πυροσβεστικού κλιμακίου. Αντικαταστάσεις αγωγών ύδρευσης εσωτερικού δικτύου και επέκταση του συνολικού μήκους 8.700 μέτρων. Καθαρισμός μεγάλου αριθμού φρεατίων, δεξαμενών και επισκευές αντλιοστασίων. Χλωριωτές στις πηγές Βυρού και στη γεώτρηση Κωτσόβολη. Ολοκλήρωση της διαδικασίας δημιουργίας ΣΜΑ (σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων) και μετά από την άδεια παρέμβασης θα πραγματοποιηθεί η δημιουργία του στο Προσήλιο, κοντά στα όρια των Δ.Ε. Αβίας και Λεύκτρου.

2) Εργα που εκτελούνται: Βελτίωση της πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές  εκμεταλλεύσεις. Αντικατάσταση εξωτερικού δικτύου ύδρευσης Δ.Ε. Λεύκτρου.

3) Εργα σε διαδικασία δημοπράτησης: Προμήθεια βυθιζόμενων συστημάτων αποθήκευσης απορριμμάτων. Προμήθεια και τοποθέτηση οργάνων παιδικών χαρών (“Φιλόδημος ΙΙ”). Προμήθεια δεύτερου απορριμματοφόρου.

4) Εργα στη διαδικασία προέγκρισης δημοπράτησης: Αναπλάσεις πλατειών Δολών, Βορείου Κοινότητας Κέντρου (Γαϊτσών), Μάλτας Σταυροπηγίου, Πεδινού Τσερίων, Κάτω Χώρας Μηλέας.

Αποπεράτωση Ανοικτού Θεάτρου Μάνης και ανάπλαση πεζοδρομίων Καρδαμύλης.

5) Εργα σε ταμεία για αξιολόγηση κι ένταξη: Κατασκευή Αθλητικού Κέντρου Καρδαμύλης (ΟΧΕ Μάνης). Ανάπλαση οικισμού Μεγάλης Μαντίνειας (ΟΧΕ Μάνης). Περίφραξη παιδικών χαρών και προμήθεια οργάνων γυμναστικής σε ανοιχτούς χώρους (Πράσινο Ταμείο). Δράσεις διαχείρισης βιοαποβλήτων (καφέ κάδοι, βιοδιασπώμενοι σάκοι, απορριμματοφόρο όχημα κι ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, κομποστοποιητές και δύο κλαδοτεμαχιστές - ΥΜΕΠΕΡΑΑ). Εκπόνηση μελετών για δημιουργία πράσινου σημείου στο Προσήλιο, κοντά στα όρια των Δ.Ε. Αβίας και Λεύκτρου (Πράσινο Ταμείο).

6) Εργα ενταγμένα στο “Φιλόδημος” και υπό σύνταξη η μελέτη δημοπράτησης: Πυροπροστασία σχολικών μονάδων. Ανακατασκευή γηπέδου Πλάτσας. Ράμπες και χώροι υγιεινής ΑΜΕΑ στις σχολικές μονάδες. Συντήρηση και αναβάθμιση 1ου Δημοτικού Σχολείου Στούπας.

7) Εργα στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” για αξιολόγηση κι ένταξη: Ανάπτυξη “έξυπνης πόλης” (συστήματος έξυπνης διαχείρισης απορριμμάτων, σύστημα έξυπνης διάβασης πεζών, ψηφιακοί διαδραστικοί σταθμοί πληροφόρησης, έξυπνα παγκάκια κ.ά.). Βελτίωση αγροτικής οδοποιίας. Αντισεισμική προστασία οικοδομών. Προμήθεια ηλεκτρικών οχημάτων. Ωρίμανση μελετών (βιολογικοί, μεταφορά νερού, δρόμος Δενδρά - Πηγάδια).

8) Σύναψη προγραμματικής με Αναπτυξιακή για εκπόνηση μελετών: Κατασκευή νέας δεξαμενής στη Δ.Ε. Αβίας. Αναπλάσεις παραλιακών οδών Ριτσών Καρδαμύλης, Αγίου Νικολάου και Στούπας. Αναπλάσεις πλατειών οικισμού Αγίου Δημητρίου και Κουμουτσέα στο Εξωχώρι. Κατασκευή κλειστού γηπέδου μπάσκετ στον Κάμπο.

9) Εκπόνηση μελετών από το δήμο ή εξωτερικούς συνεργάτες: Ανάδειξη μονοπατιών δήμου και φαραγγιού του Ριντόμου. Αλλαγή λαμπτήρων δημοτικού φωτισμού με LED. Αντικατάσταση εξωτερικών δικτύων ύδρευσης λόγω παλαιότητας και αμιάντου από πηγές Βυρού.

10) Εργα με προγραμματική σύμβαση με Περιφέρεια Πελοποννήσου: Ανάπλαση χερσαίας ζώνης παραλιακής Αβίας. Συντήρηση δρόμου προς Ρίντομο. Ασφαλτοστρώσεις δρόμου προς Μονές Χελμού και Προφήτη Ηλία στις Γαϊτσές και Αγίου Γεωργίου στα Αλτομιρά. Προστασία λιμανιών Κιτριών και Καρδαμύλης. Συντήρηση τμήματος δρόμου Καλαμάτα - Κιτριές (το τελευταίο τμήμα που καταλήγει στην πλατεία).


NEWSLETTER