Τετάρτη, 09 Ιουνίου 2021 12:55

Τριφυλία: Εγκρίθηκε η προγραμματική σύμβαση για την ανάπλαση της πλατείας Φιλιατρών

Γράφτηκε από την
Τριφυλία: Εγκρίθηκε η προγραμματική σύμβαση για την ανάπλαση της πλατείας Φιλιατρών

 

Την έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Τριφυλίας για την υλοποίηση του έργου «Ανάπλαση πλατείας Φιλιατρών (πλατεία Καποδιστρίου)» αποφάσισε κατά πλειοψηφία η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου.

Έντονες αντιδράσεις υπήρξαν από την αντιπολίτευση καθώς όπως τονίστηκε καλούνται να αποφασίσουν χωρίς να γνωρίζουν την μελέτη , χωρίς αυτή να έχει παρουσιαστεί , χωρίς να έχει γίνει διαβούλευσης της , χωρίς να έχει περάσει από το Κοινοτικό Συμβούλιο Φιλιατρών.

Στην εισήγηση του ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής Δημήτρης Στριμπάκος τόνισε πως αντικείμενο της προτεινόμενης Προγραμματικής Σύμβασης αποτελεί η μεταβίβαση της αρμοδιότητας υλοποίησης του έργου από τον Δήμο Τριφυλίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, δια της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της εκτέλεσης, ανέρχεται στο ποσό των 3.286.000 ευρώ , συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. προερχόμενο από πόρους του Προγράμματος Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «Αντώνης Τρίτσης», στον Άξονα Προτεραιότητας: «Ποιότητα ζωής και εύρυθμη λειτουργία των πόλεων, της υπαίθρου και των οικισμών», με τίτλο «Αστική Αναζωογόνηση». Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του φυσικού αντικειμένου της Προγραμματικής Σύμβασης αφορά σε χρονικό διάστημα τριών ετών , από την υπογραφή της.

Από τις αντιπολιτεύσεις ο Γιάννης Μερκούρης σημείωσε:

"Εισάγετε κ. Πρόεδρε, εκτός ημερησίας διάταξης, ένα σοβαρό θέμα για συζήτηση και λήψη απόφασης από το όργανο, χωρίς να έχουν τηρηθεί τα στοιχειώδη:

Επικαλείσθε κάποιες μελέτες, τις οποίες μας τις αποκρύβετε!!! Ποιες είναι οι μελέτες αυτές και τι περιλαμβάνουν; Θα αποφασίσουμε χωρίς να γνωρίζουμε; Πρόκειται για πλήρη απαξίωση του θεσμικού οργάνου και των μελών της Αντιπολίτευσης; Αμφιβάλλω αν και τα μέλη της συμπολίτευσης γνωρίζουν τι θα ψηφίσουν!! Την προηγούμενη χρονιά η Δημοτική Αρχή ανέθεσε σε τεχνικό σύμβουλο την εκπόνηση μελέτης για να την υποβάλετε στο Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης  , ενώ ο Δήμος δεν ήταν δικαιούχος. Μετά την τροποποίηση της πρόσκλησης, προστρέχετε στην Περιφέρεια, όπως έχετε δικαίωμα να κάνετε. Όμως: Δεν οφείλατε να είχατε διαβουλευτεί με τους φορείς της πόλης και τους χρήστες της πλατείας;

Το Κοινοτικό Συμβούλιο δεν δικαιούται να έχει ενημέρωση και να έχει γνωμοδοτήσει σχετικά; Που τέτοιες ευαισθησίες θα μου πείτε!!! Αποφασίζετε ερήμην των δημοτών, περιφρονώντας τους πάντες!!

Τις μελέτες που επικαλείσθε ποιος τις θεώρησε; Η άχρηστη και ανεπαρκής Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου; Αυτή που ήλεγξε και θεώρησε τις μελέτες είναι αυτή που δεν μπορεί να παρακολουθήσει την υλοποίηση του έργου;

Αν πραγματικά υφίσταται αυτή η αδυναμία στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, γιατί δεν βεβαιώνεται από την ίδια την υπηρεσία, αλλά από ένα έγγραφο, απαράδεκτο κατά την άποψή μου, το οποίο υπογράφει ο Δήμαρχος; Μήπως μέσα από αυτό το έγγραφο επισημοποιείται και η κατάργηση της πολύπαθης επί ημερών σας Τεχνικής Υπηρεσίας; Η ίδια η Τεχνική Υπηρεσία τι γνώμη έχει για την δήλωση αυτή; Έχει ή δεν έχει τεχνική επάρκεια η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Τριφυλίας; Πώς θα επιβλέψει την υλοποίηση του έργου του ΒΙΟΚΑ Γαργαλιάνων; Δεδομένου ότι το έργο είναι μεγάλης κλίμακας και ιδιαίτερα αξιόλογο, μήπως απαιτείται να έχει προηγηθεί Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός;

Για όλους αυτούς τους λόγους δεν ψηφίζω την πρόταση και προτείνω:

Να αποσυρθεί το θέμα, να προηγηθούν οι απαιτούμενες ενέργειες και να επανέλθει το θέμα με ολοκληρωμένη και πλήρη εισήγηση στην Ο.Ε.

Πριν από όλα θα πρέπει να αποσυρθεί το έγγραφο που βάζει ταφόπλακα στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου με υπογραφή του Δημάρχου!!».

Από την πλευρά της η Σταματία Αλεξοπούλου ανέφερε  «Φέρνετε εκτός ημερήσιας διάταξης θέμα για έργο "Ανάπλαση πλατείας Φιλιατρών" χωρίς καμία ενημέρωση και χωρίς να γνωρίζουμε τίποτα για τη Μελέτη. Να γίνει πρώτα ενημέρωση και συζήτηση για τη Μελέτη του έργου στο Συμβούλιο Κοινότητας Φιλιατρών και ευρεία διαβούλευση με φορείς και την τοπική κοινωνία, να γίνει ενημέρωση και συζήτηση για τη Μελέτη του έργο στο Δημοτικό Συμβούλιου Τριφυλίας και μετά να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε στην Οικονομική Επιτροπή.

Δεν γνωρίζουμε ποια είναι η Μελέτη και τι περιλαμβάνει. Ποιος την έκανε την μελέτη; Ποιος κοστολόγησε τη Μελέτη σε 3.286.000 ευρώ; Πως να αποφασίσουμε χωρίς να γνωρίζουμε την γνώμη και θέση του Κοινοτικού Συμβουλίου Φιλιατρών και χωρίς να έχει συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας; Προτείνω και Ψηφίζω αναβολή λήψης απόφασης και να γίνει άμεσα ενημέρωση και συζήτηση στο Κοινοτικό Συμβούλιο Φιλιατρών και ενημέρωση – συζήτηση και λήψη απόφασης στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας".

Κ.Μπ.


NEWSLETTER