Τετάρτη, 09 Ιουνίου 2021 20:44

Παράταση πριν ξεκινήσει στην ανάπλαση της Ναυαρίνου

Γράφτηκε από την


Η μετάθεση της ημερομηνίας έναρξης εκτέλεσης του έργου ανάπλασης της οδού Ναυαρίνου (α’ φάση) από Φαρών έως Ακρίτα, προϋπολογισμού 650.000 ευρώ, κατά 140 ημέρες, οδηγεί σε αντίστοιχη παράταση της προθεσμίας εκτέλεσής του, μέχρι τις 5 Μαρτίου 2022.


Την παράταση αυτή αναμένεται να εγκρίνει η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας μεθαύριο Παρασκευή στη 1 το μεσημέρι, με τηλεδιάσκεψη.
Η εργολαβική σύμβαση για την εκτέλεση του έργου υπεγράφη στις 20 Απριλίου με προθεσμία 180 ημέρες, δηλαδή μέχρι τις 16 Οκτωβρίου. Η μετάθεση της έναρξης του έργου τον Σεπτέμβριο, όπως έχει επισημάνει ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, αποφασίστηκε από τη δημοτική αρχή λόγω του καλοκαιριού και της ανάγκης να στηριχθούν και να δουλέψουν απρόσκοπτα οι επαγγελματίες της Ναυαρίνου και της παραλιακής ζώνης κατά τη φετινή τουριστική περίοδο.
Σύμφωνα με την εισήγηση, ο ανάδοχος αιτεί τη μετάθεση του χρόνου έναρξης των εργασιών στις 6 Σεπτεμβρίου για τους παρακάτω λόγους:
«α) Το έργο αναπτύσσεται στο παραλιακό μέτωπο της Καλαμάτας και μάλιστα στο πιο εμπορικό και τουριστικό κομμάτι της πόλης στην είσοδο-έξοδο του λιμανιού όπου δένουν τα κρουαζιερόπλοια. Το συγκεκριμένο σημείο που θα υπάρξει η εργοταξιακή ανάπτυξη βρίσκεται μπροστά από τουριστικά και εμπορικά καταστήματα, αλλά και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Για την κατασκευή του έργου, λόγω της φύσης του, απαιτείται ο συνολικός αποκλεισμός του τμήματος ανάπλασης από την έναρξη μέχρι και την ολοκλήρωση των εργασιών. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα τα καταστήματα στην εν λόγω περιοχή, τα οποία έχουν τραπεζοκαθίσματα, τόσο επί του βόρειου πεζοδρομίου όσο και επί της προβλήτας του λιμένα, νότια της οδού Ναυαρίνου, να μην μπορούν να δουλέψουν σε κανονικούς ρυθμούς. Σημειώνουμε ότι υπάρχει διαρκής κίνηση για μεταφορά των παραγγελιών από το κατάστημα στο βόρειο πεζοδρόμιο και μέχρι την προβλήτα, για την εξυπηρέτηση των πελατών. Στις σημερινές συνθήκες, ειδικά μετά από το lockdown των 6 μηνών που επιβλήθηκε για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, η επιλογή αυτή θα ήταν πλέον καταστροφική για τους επαγγελματίες οι οποίοι θα αναγκαστούν να χάσουν την επερχόμενη τουριστική περίοδο και παράλληλα δημιουργεί συνθήκες στρέβλωσης του ανταγωνισμού, σε σχέση με τους επαγγελματίες της ευρύτερης περιοχής. Συνεπώς, ο δήμος αναμένει αντιδράσεις στην περίπτωση αυτής της επιλογής. Επιπροσθέτως, οι τουρίστες που θα κατεβαίνουν από τα κρουαζιερόπλοια, θα βγαίνουν κατευθείαν στην περιοχή του εργοταξίου, με ό,τι αυτό σημαίνει για την πρώτη εικόνα της πόλης, αλλά και για την δική τους ασφάλεια.
β) Η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδού Ναυαρίνου θα διακοπεί από την Ακρίτα μέχρι τη Φαρών, με αποτέλεσμα η κίνηση των οχημάτων να διοχετευτεί από τους παράλληλους δρόμους. Αυτό, λαμβάνοντας υπόψη την αυξημένη κίνηση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, θα δυσχεράνει πολύ την κυκλοφορία των πολιτών, των τουριστών και των μέσων μαζικής μεταφοράς της πόλης».
Ακόμη, όπως αναφέρεται στην αίτηση της αναδόχου εταιρίας περί «μετάθεσης της
ημερομηνίας έναρξης του έργου», στα πλαίσια της αμοιβαίας συνεργασίας, δηλώνεται ότι η εταιρεία «παραιτείται από κάθε νόμιμη απαίτηση του απορρέει από την μετάθεση της ημερομηνίας έναρξης των εργασιών».
Ανάδοχος του έργου που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ Πελοποννήσου, το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, είναι η εταιρεία “PPS Square Τεχνική ΙΚΕ” με έκπτωση 51,21%.