Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2021 17:43

Καλαμάτα: Προτάσεις Τζαμουράνη για τοποθετήσεις έργων

Γράφτηκε από την
Καλαμάτα: Προτάσεις Τζαμουράνη για τοποθετήσεις έργων

Προτάσεις για να μην επαναληφθούν καταστάσεις αμφισβήτησης παρόμοιες με εκείνη του έργου “Μνημείο Φωτός” και η απόκτηση - τοποθέτηση ενός έργου στο δημόσιο χώρο να υπόκειται σε μια ευρύτερη επεξεργασία και συμμετοχή, κατέθεσε ο επικεφαλής του “Πρότυπου Δήμου” Βασίλης Τζαμουράνης στο Δημοτικό Συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας.

Αρχικά ο κ. Τζαμουράνης εξέφρασε τη δυσφορία του που μετά τις συζητήσεις, τις αντιπαραθέσεις και το θόρυβο για το “Μνημείο Φωτός” η δημοτική αρχή δεν ανέλαβε “κάποιες πρωτοβουλίες, έστω την ύστατη στιγμή, να διορθώσει την κατάσταση. Δηλαδή, να ανταποκριθεί στην απαίτηση της πλειοψηφίας της πόλης να τοποθετηθεί για την επέτειο των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης ένα έργο μοναδικό, πρωτότυπο και αυθεντικό, μέσα από διαφανείς και ανοιχτές διαδικασίες που με αυτό τον τρόπο θα απολάμβανε της αποδοχής και του θαυμασμού όλων. Αντ’ αυτού, δυστυχώς, περιορίστηκε στην άγονη αντιπαράθεση με το ΕΕΤΕ”.
Εκφράζοντας την άποψη ότι “πέρα από τα ζητήματα του τρόπου της ανάθεσης, δεοντολογίας και ηθικής που αναδείχθηκαν, εξίσου εμφαντικά προβλήθηκε και το ζήτημα της αισθητικής του αστικού τοπίου και του δημόσιου χώρου ευρύτερα” και “για να μην επαναληφθούν καταστάσεις αμφισβήτησης παρόμοιες με εκείνη του «Μνημείου Φωτός»” ο κ. Τζαμουράνης πρότεινε:
“1. Το Δημοτικό Συμβούλιο να προχωρήσει στη θέσπιση μιας κανονιστικής πράξης - απόφασης, με την οποία θα ρυθμίζονται τα θέματα σχετικά με τα έργα τέχνης και τα άλλα καλλιτεχνικά δημιουργήματα που θα τοποθετηθούν ή που είναι τοποθετημένα στους ελεύθερους χώρους του δήμου, δεδομένου ότι αποτελούν στοιχεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
2. Να συγκροτήσει μια 7μελής επιτροπή που να αποτελείται από εκπροσώπους του Δ.Σ., της Σχολής Εικαστικών της "Φάρις", του Πανεπιστημίου, των αρχιτεκτόνων και των καλλιτεχνών, με σκοπό τη διαφύλαξη του υπάρχοντος καλλιτεχνικού πλούτου και παράλληλα να επιδιώκει τον εμπλουτισμό του δήμου και με άλλα έργα, προάγοντας έτσι την καλλιτεχνική παιδεία των πολιτών και την αισθητική αναβάθμιση του δημόσιου χώρου. Η παραπάνω επιτροπή να έχει ως αρμοδιότητες:
Να εισηγείται στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής για τη χωροθέτηση, μετακίνηση ή απόσυρση ενός έργου. Να κάνει προτάσεις για τη διαφύλαξη και συντήρηση των έργων τέχνης. Να κάνει καταγραφή και τεκμηρίωση των υφιστάμενων έργων, καθώς και προτάσεις για την απόκτηση νέων έργων”.


NEWSLETTER