Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2021 16:12

Εντονη κριτική Μαραμπέα στον απολογισμό Γιαννημάρα

Γράφτηκε από την
Εντονη κριτική Μαραμπέα στον απολογισμό Γιαννημάρα

 

Εντονη κριτική στον δήμαρχο Δυτικής Μάνης Δημήτρη Γιαννημάρα για τον απολογισμό έργων της πρώτης διετίας, ασκεί ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γιάννης Μαραμπέας.

Παρατηρεί ότι ο “δήμαρχος συνέχισε την ελλιπή πληροφόρηση (παραπληροφόρηση) του κόσμου αλλά και την οικειοποίηση των ενεργειών και των κόπων άλλων” και πως “αυτός και η δημοτική του ομάδα μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια της δημαρχοντίας του έλυσε όλα σχεδόν τα προβλήματα του δήμου και εκτελεί έργα που ξεπερνούν τα 14 εκ. ευρώ”.

Ο κ. Μαραμπέας αναφέρει ότι “η πραγματικότητα τον διαψεύδει, αφού δεν μας είπε τίποτε για την άσχημη κατάσταση του δήμου, δεν μας είπε ότι η δημοτική ομάδα του είναι υπό διάλυση, ότι τα μέλη της καταγγέλλουν ο ένας τον άλλον, ότι υπάρχει ήδη διαγραφή του ενός από τα τέσσερα μέλη, ότι οι αντιδήμαρχοί του καταψηφίζουν στα Δημοτικά Συμβούλια τις εισηγήσεις του (σε αντίθεση με την υπεύθυνη αντιπολίτευση), γεγονότα που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη διάλυση του δήμου”. Επισημαίνει πως “ξέχασε ο κ. δήμαρχος να αναφέρει ότι τα έργα που παρουσίασε σχεδιάστηκαν, μελετήθηκαν, αδειοδοτήθηκαν, εντάχθηκαν σε προγράμματα και εξασφαλίστηκαν οι απαιτούμενες χρηματοδοτήσεις από την προηγούμενη δημοτική αρχή και είναι έργα, τα περισσότερα από τα οποία ο κ. δήμαρχος ως επικεφαλής της προηγούμενης μείζονος αντιπολίτευσης είχε καταψηφίσει”.

Ο κ. Μαραμπέας θυμίζει, όπως αναφέρει, στον δήμαρχο συγκεκριμένα:

 

«Εργα προγράμματος “Φιλόδημος”

1) Εργα βελτίωσης της πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, προϋπολογισμού 699.950 ευρώ. Ημερομηνία ένταξης: 30/10/2018, ημερομηνία δημοπράτησης: 19/8/2019. 2) Επισκευή, συντήρηση σχολικών κτηρίων και αύλειων χώρων, προϋπολογισμού 40.000 ευρώ. Ημερομηνία ένταξης: 3/8/2018. 3) Προμήθεια τοποθέτησης εξοπλισμού για αναβάθμιση παιδικών χαρών, προϋπολογισμού 230.000 ευρώ. Ημερομηνία ένταξης: 28/8/2018. 4) Αντικατάσταση εξωτερικών δικτύων ύδρευσης Δ.Ε. Λεύκτρου (Πύργος-Πλάτσα), προϋπολογισμού 621.135 ευρώ. Ημερομηνία ένταξης: 9/7/2018, ημερομηνία δημοπράτησης: 19/8/2019. 5) Προμήθεια μηχανήματος έργου, ενός καλαθοφόρου οχήματος και ενός συστήματος εντοπισμού βλαβών στα δίκτυα ύδρευσης, προϋπολογισμού 209.150 ευρώ. Ημερομηνία ένταξης 13/8/2018. Ηδη αυτή η προμήθεια έχει γίνει.

 

Εργα προγράμματος Leader

1) Ανάπλαση πεζοδρομίων Καρδαμύλης, προϋπολογισμού 285.000 ευρώ. 2) Ανάπλαση πλατείας Κάτω Χώρας Μηλέας, προϋπολογισμού 88.00 ευρώ. Υποβλήθηκαν οι προτάσεις  τον Αύγουστο του 2018 και τα έργα αξιολογήθηκαν θετικά και εντάχθηκαν.

 

Εργα προγράμματος ΟΧΕ

Ευχάριστη έκπληξη η παραδοχή από τον κ. δήμαρχο ότι οι μελέτες που υποβλήθηκαν στο πρόγραμμα αυτό ήταν έργο της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Επειδή όμως, όπως είπε και ο ίδιος, πρώτη φορά θα εισρεύσουν στην περιοχή μας τόσα χρήματα, ας δούμε ένα σύντομο ιστορικό:

Η όλη προσπάθεια ξεκίνησε μέσω της πρότασης που υποβάλαμε το καλοκαίρι του 2016 από κοινού με το Δήμο Ανατολικής Μάνης και τον δήμαρχο κ. Ανδρεάκο, πρόταση ποσού 12.100.000 ευρώ. Η πρόταση αυτή κατέδειξε τον κοινό χαρακτήρα των δύο δήμων και την ανάγκη αντιμετώπισης της Μάνης ως μιας ενιαίας περιοχής, ικανής να εκπληρώσει τους όρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τα χωρικά χρηματοδοτικά προγράμματα. Η στρατηγική εκπόνησης του προγράμματος στην οποία περιλαμβάνονται όλα τα έργα των οποίων τις  μελέτες είτε είχαμε έτοιμες, είτε εκπονούσαμε, ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2018. Η πρόταση εγκρίθηκε από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Εκτοτε, ο ρυθμός της διαδικασίας καθορίζεται από την  Περιφέρεια Πελοποννήσου.

 

Εργα που έχουν προταθεί και ενταχθεί από το δήμο για την α’ φάση της ΟΧΕ

Κατασκευή αθλητικού κέντρου Καρδαμύλης, προϋπολογισμού 1,1 εκ. ευρώ. Αποπεράτωση ανοικτού θεάτρου Μάνης, 722.000 ευρώ. Ανάπλαση οικισμού Μεγάλης Μαντίνειας, 471.700 ευρώ.

Ανάπλαση πλατείας Τ.Κ. Δολών, 88.000 ευρώ. Ανάπλαση πλατείας Βόρειου, Τ.Κ. Κέντρου 88.000 ευρώ. Ανάπλαση πλατείας Μάλτας, Τ.Κ. Σταυροπηγίου, 90.000 ευρώ. Ανάπλαση πλατείας Πεδινού, Τ.Κ. Τσερίων, 90.300 ευρώ. Αποπεράτωση ασφαλτόστρωσης παραλιακής οδού Δ.Ε. Αβίας, 400.000 ευρώ. Ανακατασκευή παραλιακής οδού οικισμού Στούπας, 150.000 ευρώ. Ανακατασκευή παραλιακής οδού Τ.Κ. Αγίου Νικολάου, 150.000 ευρώ. Αποκατάσταση καλντεριμιών Τ.Κ. Καστανέας, 200.000 ευρώ.

Εργα που έχουν προταθεί και ενταχθεί από το δήμο για τη β’ φάση της ΟΧΕ

Πολιτιστικό Κέντρο Καρδαμύλης (μετατροπή κτηρίου Τρουπάκη σε πολιτιστικό κέντρο και μουσείο ελιάς), 1 εκ. ευρώ. Διάνοιξη αγροτοδασικού δρόμου προς Τουμπίτσα Τ.Κ. Εξωχωρίου, 150.000 ευρώ.

 

Διαδημοτικά έργα

Παροχή ενισχύσεων για ίδρυση/εκσυγχρονισμό επιχειρήσεων στον τομέα του τουρισμού, 1 εκ. ευρώ. Κατάρτιση και απόκτηση εργασιακής/επαγγελματικής εμπειρίας μέσω πρακτικής άσκησης, 500.000 ευρώ. Βελτίωση της πρόσβασης σε προνοιακές-κοινωνικές υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, 400.000 ευρώ. Προώθηση και προβολή της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Μάνης, 200.000 ευρώ.

Πέραν των έργων αυτών η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε δημοπρατήσει και ήταν σε εξέλιξη τα παρακάτω έργα: 1) Ανάπλαση πλατείας Ξανθιάνικων Τ.Κ. Μηλέας, προϋπολογισμού 93.000 ευρώ. 2) Ανάπλαση πλατείας Πύργου, 56.000 ευρώ. 3) Αποκατάσταση Πολιτιστικού Κέντρου Στούπας, 59.999 ευρώ. 4) Αποκατάσταση αγροτικού και δημοτικού οδικού δικτύου, 120.256 ευρώ.

Δύο χρόνια μετά τα έργα αυτά έχουν βαλτώσει. Γιατί;».

Σχετικά με την ύδρευση συστήνει στον κ. Γιαννημάρα “να κάνει μια επίσκεψη στα χωριά για να διαπιστώσει τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν τόσο στην παροχή όσο και στην ποιότητα του νερού, θα ήταν δε χρήσιμο για το δήμο αλλά και για τον ίδιο να ακούσει επιτέλους τους προέδρους και τους εκπροσώπους των Τοπικών Κοινοτήτων και να συνεργαστεί μαζί τους σχετικά με το θέμα αυτό” και παρατηρεί: “Εμείς δεν θέλουμε να ασκήσουμε κριτική στο θέμα αυτό, γιατί πιστεύουμε ότι αποτελεί το πιο δύσκολο κομμάτι στη λειτουργία του δήμου”.

Για ερωτηματικά που προκύπτουν από την τοποθέτηση του δημάρχου, ο κ. Μαραμπέας ρωτάει “τι ακριβώς συνέβη και οι δύο μόνιμοι υπάλληλοι αποχώρησαν από την ύδρευση;”. Ρωτάει, επίσης, πώς γίνεται ομάδα εθελοντών να προχωρά σε επέκταση του δικτύου ύδρευσης χιλιομέτρων και σε συντηρήσεις αντλιοστασίων. Ακόμα, σημειώνει ότι “δύο χρόνια τώρα δεν έχει γίνει καταμέτρηση της κατανάλωσης νερού στα χωριά του δήμου” και ρωτάει γιατί δεν γίνεται πληρωμή των λογαριασμών του νερού.

Κλείνοντας, ο κ. Μαραμπέας επισημαίνει πως “εμείς, πιστοί στις αρχές και στις απόψεις μας, δηλώνουμε ότι θα στηρίξουμε, όπως κάναμε μέχρι σήμερα, όλες τις προσπάθειες που γίνονται προς τη σωστή κατεύθυνση και θα βάλουμε πλάτη, όπου χρειάζεται, για να μην μπει ο δήμος μας πάλι σε νέες περιπέτειες”.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER