Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2021 21:57

Συνάντηση κατοίκων με τον Λεβεντάκη για τη χωματερή στο Αλιμάκι

Συνάντηση με το δήμαρχο Τριφυλίας Γιώργο Λεβεντάκη είχε σήμερα επιτροπή των κατοίκων που διαμαρτύρονται για τη συνέχιση λειτουργίας της παράνομης χωματερής στο Αλιμάκι.

Οι κάτοικοι προχθές προχώρησαν σε μία ακόμη κινητοποίηση διαμαρτυρίας για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή τους με τις περιβαλλοντικές και οικολογικές επιπτώσεις.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τον δήμαρχο του επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας ζητώντας να κλείσει άμεσα η παράνομη χωματερή, καθώς δεν γίνεται να απορρίπτονται σκουπίδια σε τμήμα του αποκατεστημένου ΧΑΔΑ, σημειώνοντας μάλιστα πως μεταξύ άλλων θα προσφύγουν και στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Από την πλευρά του ο κ. Λεβεντάκης τόνισε πως έχουν δίκιο να διαμαρτύρονται, όμως το πρόβλημα με τα σκουπίδια είναι μεγάλο. Επίσης σημείωσε πως μέχρι το τέλος Ιουλίου τα απορρίμματα θα τα παίρνει η ΤΕΡΝΑ και σε τελική περίπτωση αν δεν γίνει αυτό από 1η Σεπτεμβρίου θα κλείσει ο ίδιος τη χωματερή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνάντηση έγινε με πολύωρη καθυστέρηση από την αρχική ώρα, ενώ σε ό,τι αφορά το ψήφισμα της επιτροπής των κατοίκων, αναφέρει: «Κύριε δήμαρχε, όπως ασφαλώς γνωρίζετε, εδώ και δέκα χρόνια η παράνομη χωματερή Αλιμακίου Κυπαρισσίας δέχεται τα σκουπίδια όλων των δημοτικών ενοτήτων του διευρυμένου Δήμου Τριφυλίας, επιβαρύνοντας έτι περαιτέρω τη χωματερή αυτή, που εδώ και πολλές δεκαετίες αποτελούσε χώρο εναπόθεσης απορριμμάτων του πρώην Δήμου Κυπαρισσίας. Σήμερα η κατάσταση έχει γίνει πλέον ανεξέλεγκτη, με αποτέλεσμα λόγω κορεσμού του χώρου να απορρίπτονται τα σκουπίδια σε τμήμα της ήδη αποκατεστημένης με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης διπλανής χωματερής.
Κύριε δήμαρχε, δώσατε δημοσίως υπόσχεση προ εξαμήνου ότι μέσα σε ένα μήνα η χωματερή Αλιμακίου θα παύσει να δέχεται σκουπίδια άλλων, πλην της Κυπαρισσίας, δημοτικών ενοτήτων, σε μία προσπάθεια να δοθεί μία ανάσα στη χωματερή αυτή, πλην όμως η υπόσχεση αυτή δεν τηρήθηκε, όπως και οι υποσχέσεις προηγούμενων δημάρχων. Αυτή τη στιγμή συντελείται καθημερινά ένα τεράστιο οικολογικό έγκλημα σε βάρος της περιοχής Κυπαρισσίας και ειδικότερα της Τοπικής Κοινότητας Μύρου, η οποία όλα αυτά τα χρόνια έχει επωμισθεί το δυσανάλογο αυτό βάρος των σκουπιδιών. Κατόπιν τούτου σας καλούμε να κλείσετε άμεσα την παράνομη χωματερή Αλιμακίου Κυπαρισσίας και να σταματήσετε την αλόγιστη εναπόθεση απορριμμάτων σ’ αυτήν, που ενόψει της θερινής περιόδου υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πυρκαγιάς, οπότε θα κινδυνεύσουν περιουσίες και ανθρώπινες ζωές, όπως έχει συμβεί επανειλημμένως στο παρελθόν. Οφείλετε να δώσετε λύση στο πρόβλημα και να αποφασίσετε την άμεση μεταφορά των απορριμμάτων του Δήμου Τριφυλίας σε νόμιμα λειτουργούντα ΧΑΔΑ, έστω και εάν χρειασθεί να δαπανήσετε για τούτο το μισό προϋπολογισμό του δήμου. Η δικαιολογία ότι συντρέχει κατάσταση ανάγκης δεν ευσταθεί, αφού λύση νόμιμη υπάρχει: η άμεση μεταφορά σε νόμιμο ΧΑΔΑ. Εάν δεν πράξετε τούτο άμεσα και αδιαφορήσετε και πάλι, είμαστε υποχρεωμένοι να κοινοποιήσουμε το παρόν ψήφισμα διαμαρτυρίας: Στην κ. εισαγγελέα Κυπαρισσίας. Στον κ. εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Στον κ. περιφερειάρχη Πελοποννήσου. Στον κ. υπουργό Περιβάλλοντος. Στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Την επιτροπή αγώνα αποτελούν οι: Αθανάσιος Πετρόπουλος, Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος, Δημήτριος Συνάνης, Αυγερινός Ράμμος, Αναστάσιος Κανελλόπουλος, Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, Ελένη Μακρυστάθη.

Κ.Μπ.