Παρασκευή, 02 Ιουλίου 2021 22:57

Σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα ο βιολογικός Γαργαλιάνων, ανακοίνωσε ο Λεβεντάκης (βίντεο)

 

Την ένταξη του έργου του βιολογικού καθαρισμού Γαργαλιάνων σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα ανακοίνωσε απόψε το βράδυ στην πλατεία της πόλης ο δήμαρχος Τριφυλίας Γιώργος Λεβεντάκης.

Μπαίνει έτσι τέλος σε ένα έργο-σίριαλ, που ήταν ζητούμενο για την πόλη των Γαργαλιάνων εδώ και δεκαετίες, και γίνεται η αρχή για την υλοποίησή του.

Το έργο «Δίκτυα Αποχέτευσης και εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων Δημοτικής Ενότητας Γαργαλιάνων» με Κωδικό ΟΠΣ 5086619 εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος

Ανάπτυξη 2014-2020» και στον Άξονα Προτεραιότητας « Διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος – προαγωγής της αποδοτικής χρήσης των πόρων (ΤΑ)».

Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής με το ποσό των 17.592.938,32 ευρώ και χρόνο υλοποίησης έχει μέχρι 31/12/2023.

Το υπό μελέτη έργο σχεδιάζεται στη Δημοτική Ενότητα των Γαργαλιάνων με στόχο την επίλυση του προβλήματος της συλλογής, μεταφοράς,

επεξεργασίας και διάθεσης των αστικών λυμάτων της ανωτέρω περιοχής.

Υποέργο 1: εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων, αγωγός μεταφοράς ακαθάρτων και αγωγός διάθεσης οικισμού Γαργαλιάνων.

Για το εσωτερικό δίκτυο ακαθάρτων της πόλης των Γαργαλιάνων, προτείνεται η κατασκευή δικτύου αγωγών βαρύτητας συνολικού μήκους περίπου 30 km. Με τα έργα συλλογής ακαθάρτων καλύπτεται αποκλειστικά η έκταση εντός εγκεκριμένου σχεδίου, ήτοι 102,6 εκτάρια. Στον αγωγό μεταφοράς ακαθάρτων συγκεντρώνονται με σχετικά δίκτυα αποχέτευσης τα λύματα της πόλης των Γαργαλιάνων. Ο υπόψη αγωγός μεταφοράς ξεκινά από το φρεάτιο Φ1 (στην έξοδο των Γαργαλιάνων προς Βρωμονέρι), ακολουθεί την υφιστάμενη οδό

Γαργαλιάνοι-Γρηγοράκη και καταλήγει στο αντλιοστάσιο Α1 σε απόσταση 1600 m περίπου από το φρεάτιο Φ1. Το συνολικό μήκος του αγωγού είναι περίπου 341 m και το μέσο βάθος τοποθέτησής του είναι 2,30 m. Ο αγωγός θα κατασκευαστεί από σωλήνες πολυαιθυλενίου διατομής Φ355 (PN 10). Ο αγωγός διάθεσης λυμάτων θα διοχετεύει τα επεξεργασμένα λύματα και βοθρολύματα της πόλης των Γαργαλιάνων από τις προβλεπόμενες Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά του οικισμού "Βρωμονέρι" σε βάθος 50 m.

Ο αγωγός διάθεσης λυμάτων ξεκινάει από τις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων (Ε.Ε.Λ.). Το συνολικό μήκος αυτού είναι 3334 m και εκβάλλει στο φρεάτιο φόρτισης του υποθαλάσσιου τμήματος του αγωγού διάθεσης (Φ.Φ.Α.Δ.) που βρίσκεται πλησίον της ακτής σε υψόμετρο +2 m. Με το δίκτυο που θα κατασκευαστεί θα καλυφθεί το 100% του πληθυσμού αιχμής ων Γαργαλιάνων, ήτοι 4.992 ι.κ., σύμφωνα με το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Διαχείρισης Αστικών Λυμάτων Οικισμών Γ’ Προτεραιότητας της Περιφέρειας Πελοποννήσου και 5850 ι.κ., σύμφωνα με τα δεδομένα της απογραφής του 2011.

Υποέργο 2: Εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων Γαργαλιάνων.

Η Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων θα κατασκευαστεί στη θέση "Νότσαινα" σε απόσταση 1,8 km από την Δ.Κ. Γαργαλιάνων σε γήπεδο επιφανείας 8.82 στρεμμάτων και υψόμετρο +125 m , όπου θα καταλήγει ο καταθλιπτικός αγωγός μεταφοράς λυμάτων. Η Ε.Ε.Λ. σχεδιάζεται με τη μέθοδο της ενεργού ιλύος, στη μορφή διαλείποντος έργου και θα εξυπηρετεί μόνο τον οικισμό των Γαργαλιάνων. Η δυναμικότητα της εγκατάστασης είναι 8.268 κάτοικοι για την Α΄ φάση (20ετία).

Κ.Μπ.