Πέμπτη, 22 Ιουλίου 2021 17:55

Υποβολή πρότασης για πλατεία Γαργαλιάνων παρά τις αντιδράσεις

Γράφτηκε από τον

Επιμένει στην υποβολή πρότασης στο Πράσινο Ταμείο για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας Γαργαλιάνων η δημοτική αρχή Τριφυλίας, παρά την αντίθετη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το θέμα εισήχθη εκτός ημερήσιας διάταξης στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, όπου κατά πλειοψηφία, μόνο με τις ψήφους της συμπολίτευσης, πάρθηκε απόφαση τόσο για έγκριση της μελέτης του έργου, όσο και υποβολή αίτησης χρηματοδότησής του από το πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου «Δράσεις περιβαλλοντικού ισοζυγίου» για το έτος 2021 - Άξονας Προτεραιότητας 2 (Α.Π.2) «Αστική αναζωογόνηση και λοιπές δράσεις περιβαλλοντικού ισοζυγίου».

Να σημειωθεί ότι για το έργο αυτό έχουν εκφραστεί δημόσια αντίθετες απόψεις και μάλιστα με αίτημα 19 δημοτικών συμβούλων είχε γίνει συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου είχε ληφθεί απόφαση να ακυρωθεί η πρώτη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για ένταξη του έργου στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής ο πρόεδρος Δημήτρης Στριμπάκος εισηγούμενος το θέμα τόνισε ότι ο δήμος προτίθεται να υποβάλει αίτημα ένταξης στο ανωτέρω πρόγραμμα του έργου «Ανάπλαση κεντρικής πλατείας Γαργαλιάνων», προϋπολογισμού 548.080 ευρώ με ΦΠΑ 24%.

Αντικείμενο του έργου είναι η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας των Γαργαλιάνων με έμφαση στην προστασία, αναβάθμιση και βελτίωση του τοπικού αστικού ιστού της πόλης, την αξιοποίηση του υπαίθριου χώρου σύμφωνα με τις αρχές της βιοκλιματικής σχεδίασης και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η μέγιστη βιωσιμότητα, η διατήρηση του μικροκλίματος και η χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση.

Αναλυτικότερα, με τη λειτουργική αναβάθμιση θα εξασφαλιστούν: Φαρδιές ζώνες πεζών για απρόσκοπτη προσπέλαση και κυκλοφορία των πεζών. Ζώνη απρόσκοπτης πορείας ατόμων μειωμένης κινητικότητας και στοιχείων διευκόλυνσης (ενδείξεις, ράμπες, κ.λπ.). Πλακόστρωση με αντιολισθηρό δάπεδο υψηλής αντοχής, ενιαίου ύφους, που θα χαρακτηρίζει κινήσεις και τη στάση των πεζών κ.λπ. Απρόσκοπτη όδευση τυφλού σε όλο το μήκος της ζώνης κυκλοφορίας. Διαβαθμισμένος, ομοιόμορφος φωτισμός σε όλο το μήκος της διαδρομής και της στάσης των πεζών, με την τοποθέτηση φωτιστικών ιστών χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, ανά τακτές αποστάσεις με ενιαίο πνεύμα χωροθέτησης και με βασικά αποτελέσματα την παροχή οπτικής άνεσης και αίσθησης ασφάλειας. Αστικός εξοπλισμός όπως καθιστικά, μικροί κάδοι απορριμμάτων κ.λπ. Εμπλουτισμός και βελτίωση του υπάρχοντος πρασίνου, είτε σε νησίδες είτε μεμονωμένα (δενδροφύτευση).

Την πλήρη αντίθεσή τους εξέφρασαν οι παρατάξεις των αντιπολιτεύσεων, με τον Γιάννη Μερκούρη να τονίζει: «Ψηφίζω κατά. Υπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την οποία οφείλουμε, πρωτίστως και κυρίως εσείς οφείλετε ως δημοτική αρχή να τη σεβαστείτε. Με την αριθ.25/2021 απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε και μάλιστα με ευρεία πλειοψηφία: Να μην υποβληθεί η συγκεκριμένη πρόταση ανάπλασης της κεντρικής πλατείας Γαργαλιάνων στο Πράσινο Ταμείο και σε κανένα πρόγραμμα. Να αναζητηθεί και να προταθεί για χρηματοδότηση άλλος χώρος στην πόλη των Γαργαλιάνων, ο οποίος θα προκύψει μετά από διαβούλευση και σχετική πρόταση του Τοπικού Συμβουλίου Γαργαλιάνων. Να συντηρεί και να βελτιώνει την κατάσταση της πλατείας η δημοτική αρχή με ίδιους πόρους και να μην διαθέτει για το σκοπό αυτό χρηματοδοτήσεις από ευρωπαϊκά ή άλλα προγράμματα, με τα οποία μπορούν να καλυφθούν άλλες ανάγκες και προτεραιότητες. Πέραν όμως αυτού, για το θέμα αυτό έχει εκφραστεί η τοπική κοινωνία της πόλης των Γαργαλιάνων, μάλιστα κατά τρόπο που οφείλουμε να σεβαστούμε την άποψή της και το «θέλω» της. Εισάγετε το θέμα πρόχειρα και βιαστικά και δεν είστε σε θέση να μας ενημερώσετε για το τι καλούμαστε σήμερα να αποφασίσουμε. Αποφεύγετε κάποιος να εισηγηθεί το θέμα στα μέλη του οργάνου. Τι να υποθέσω; Ότι ούτε εσείς γνωρίζετε το θέμα; Έχετε κάνει αλλαγές στην αρχική μελέτη ή απλά συμμορφωθήκατε με τις παρατηρήσεις των υπηρεσιών και τις γνωμοδοτήσεις (Εφορεία Αρχαιοτήτων); Ενημερώσατε την τοπική κοινωνία για αυτές τις αλλαγές; Λειτουργείτε αγνοώντας και περιφρονώντας την τοπική κοινωνία. Καταστρατηγώντας, μάλιστα την απόφαση του ανώτατου οργάνου του δήμου, το Δημοτικό Συμβούλιο. Η πόλη των Γαργαλιάνων έχει πλατεία».

Η Σταματία Αλεξοπούλου σημείωσε μεταξύ άλλων: «Δεν συμφωνώ να συζητηθεί το θέμα αυτό σήμερα εκτός ημερήσιας διάταξης. Αλλά αφού αποφασίσατε τη συζήτησή του σας υπενθυμίζω ότι για το θέμα αυτό μετά από αίτηση 19 δημοτικών συμβούλων Τριφυλίας λάβαμε στις 23/2/2021 στο Δημοτικό Συμβούλιο την αριθ. 25/2021 απόφαση. Για ποιο λόγο φέρατε σήμερα εκτός ημερησίας διάταξης το θέμα αυτό, όπως είχατε κάνει και στην Οικ. Επιτροπή στις 19/2/2021, πριν τη συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας που πήραμε την απόφαση; Για ποιο λόγο φέρατε σήμερα το θέμα αυτό για το οποίο έχουν εκφραστεί αρνητικά και είναι κάθετα αντίθετοι το Τοπικό Συμβούλιο Γαργαλιάνων, οι δημοτικοί σύμβουλοι από Γαργαλιάνους, οι πρώην δήμαρχοι Γαργαλιάνων, επιστήμονες, μηχανικοί, αρχιτέκτονες, επαγγελματίες και κάτοικοι, η κοινωνία και οι φορείς των Γαργαλιάνων; Επαναλαμβάνω ότι οι Γαργαλιανιώτες ζουν εκεί, αγαπούν τον τόπο τους, απολαμβάνουν την πλατεία με το χαρακτήρα που έχει και με τη σημερινή της μορφή και χρήση. Είναι αντίθετοι με το σχέδιο που προτείνετε. Αυτοί ξέρουν καλύτερα και τη γνώμη τους οφείλουμε όλοι να αφουγκραζόμαστε και να σεβόμαστε. Η Οικονομική Επιτροπή σήμερα δεν έχει δικαίωμα να αποφασίσει ερήμην της τοπικής κοινωνίας. Η δημοτική αρχή δεν έχει δικαίωμα να αποφασίσει ερήμην της τοπικής κοινωνίας και με δεδομένη την αρνητική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου επί του θέματος. Για ακόμα μια φορά σημειώνω, όπως και στη συνεδρίαση της Οικ. Επιτροπής στις 19/2/2021 ότι ως παράταξη «Ανοιχτοί Ορίζοντες» σεβόμαστε απόλυτα την ομόθυμη βούληση της κοινωνίας των Γαργαλιάνων όπως εκφράζεται από το Τοπικό Συμβούλιο και τους συλλόγους των Γαργαλιάνων αλλά και την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ψηφίζω κατά».

Τέλος η Μαρία Πανουσιοπούλου επισήμανε: «Κύριε πρόεδρε, δεν συμφωνώ να εισαχθεί ένα τέτοιο σοβαρό θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης, που αφορά την ανάπλαση της πλατείας των Γαργαλιάνων, όταν οι τοπικοί φορείς είναι αντίθετοι με την εν λόγω ανάπλαση. Το θέμα δε αυτό έχει απασχολήσει και το Δ.Σ. το οποίο στην πλειοψηφία του συντάσσεται με την άποψη της τοπικής κοινωνίας. Κρίνω λοιπόν την κίνηση αυτή από πλευράς σας επιπόλαιη και παρακαλώ να αποσυρθεί το θέμα για να έρθει σε τακτική συνεδρίαση. Εάν πάλι επιμένετε να εισαχθεί, ψηφίζω κατά, σύμφωνα με την τοποθέτησή μου στην υπ’ αριθ. 25/2021 απόφαση του Δ.Σ.».

Κ.Μπ.