Τρίτη, 17 Αυγούστου 2021 08:29

Καταγγελία Κατσίβελα για παράνομες χωματερές σε Γαργαλιάνους και Φιλιατρά

Γράφτηκε από τον
Καταγγελία Κατσίβελα για παράνομες χωματερές σε Γαργαλιάνους και Φιλιατρά

 

Τη δημιουργία παράνομης χωματερής στους Γαργαλιάνους, στην περιοχή του όρχου οχημάτων του δήμου μέσα στον οικιστικό ιστό της πόλης, καταγγέλλει ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δήμο Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας.

Επισημαίνει τους κινδύνους που υπάρχουν τόσο για φωτιά όσο και σε υγειονομικό επίπεδο, και προαναγγέλλει ότι θα κινηθεί δικαστικά.

Αναλυτικά ο κ. Κατσίβελας σημειώνει:

“Διερχόμενος το δρόμο από Γαργαλιάνους προς Μάτι και εις την περιοχή του «όρχου» των αυτοκινήτων της ΔΕ Γαργαλιάνων και εντός του οικιστικού ιστού της πόλεως, παρατήρησα αδικαιολόγητη κίνηση απορριμματοφόρου. Ήταν για μένα μια πρόκληση να δω τι συμβαίνει και ευρέθηκα, εις απογοήτευσή μου, προ μιας δυσάρεστης εκπλήξεως. Την δημιουργία μιας νέας παράνομης χωματερής, και μάλιστα εντός της πόλεως των Γαργαλιάνων!!!, ανεξέλεγκτη και κυρίως απροστάτευτη. Λίγα μόλις μέτρα, από τα σπίτια της πόλεως. Μια εναπόθεση απορριμμάτων που γίνεται επί ημέρες, δεδομένου του όγκου των συγκεντρωμένων απορριμμάτων στην παράνομη χωματερή. Κρυμμένη από τα όργανα του δήμου, κρυμμένη από το τοπικό συμβούλιο της κοινότητας, κρυμμένη από τους πολίτες. Και μάλιστα σε μια περίοδο που ο κίνδυνος φωτιάς είναι πάρα πολύ υψηλός και επιπρόσθετα σε μια περίοδο που οι πυρκαγιές κατέστρεψαν το τόπο και οφείλαμε να σωφρονιστούμε και να σωφρονιστούνε. Κατά παράβαση κάθε λογικής, και νόμων αλλά και οδηγιών της Πολιτικής Προστασίας.

Γίνεται περισσότερο από προφανής η έκθεση των πολιτών σε μαζικό υγειονομικό κίνδυνο αλλά και στην έκθεση μιας ολόκληρης πόλης, στον κίνδυνο πυρκαγιάς. Όταν ακόμα και οι γύρω δήμοι καίγονταν, πόλεις εκκενώνονταν. Είναι νωπή στην μνήμη των Γαργαλιανιωτών η τραγωδία των πυρκαγιών στην παλαιά χωματερή των Γαργαλιάνων. Μετά από πολλές προσπάθειες είχαμε καταφέρει να κλείσουμε τις 5 από τις 6 χωματερές που είχε ο Δήμος Τριφυλίας και μάλιστα έχουν αποκατασταθεί πλήρως. Και είχαμε την υποχρέωση να κλείσουμε και την τελευταία στο Αλιμάκι και να την αποκαταστήσουμε, αλλά η περιφερειακή αρχή πάει πιο αργά και από χελώνα στο μεγάλο έργο της Κεντρικής Διαχείρισης των Απορριμμάτων. Η δημοτική αρχή προσπαθεί να μας επαναφέρει στην παλαιά αμαρτωλή εποχή.

Είναι περισσότερον από βέβαιον ότι και στις άλλες Δ.Ε. του δήμου έχουν δημιουργηθεί παράνομες νέες χωματερές και καλώ τους πολίτες να αφυπνισθούν. Είναι προφανές ότι με κόλπα, τερτίπια και απάτες δεν λύνονται τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα. Καθίσταται αναγκαίο να ακολουθήσει και η δικαστική οδός».

 

ΖΑΤΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ

Την άμεση παραίτηση του αντιδημάρχου καθαριότητας στο Δήμο Τριφυλίας ζητά ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Παναγιώτης Κατσίβελας, κάνοντας λόγο για παράνομη χωματερή και στα Φιλιατρά, μετά τους Γαργαλιάνους. Αναρωτιέται αν υπάρχει φιλότιμο, και σχολιάζει ότι τόσους μήνες μετά το θάνατο εργάτη καθαριότητας εν ώρα υπηρεσίας δεν παραιτήθηκε κανείς και δεν έγινε ΕΔΕ. Σχολιάζει επίσης ότι «η ανάπτυξη των νέων παράνομων χωματερών αποδεικνύεται ότι είναι συνειδητή επιλογή της δημοτικής αρχής. Επιλογή που εκθέτει σε δημόσιο υγειονομικό κίνδυνο τους πολίτες» και ρωτά αν η Πυροσβεστική και οι άλλες υπηρεσίες είναι ενήμερες για αυτές.

Αναλυτικά ο κ. Κατσίβελας αναφέρει:

«Παράνομη χωματερή και εις τα Φιλιατρά.

Δεν πέρασαν λίγες από την προηγουμένη ανακοίνωσή μου, όπου παρουσίαζα και κατήγγειλα την δημιουργία παράνομης χωματερής εντός του οικιστικού ιστού στους Γαργαλιάνους, και σε χρόνο που συνεχίζονται νέες καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα και την Αττική, πολίτες των Φιλιατρών μου κατήγγειλαν την δημιουργία παράνομης χωματερής και εις τα Φιλιατρά και πάλι εντός του οικιστικού ιστού της πόλης, λίγα μέτρα από τα σπίτια και κυρίως πλησίον του Ειδικού Σχολείου, ένα τόπο με μεγάλη σημειολογία και σημασία για την κοινωνία μας. Η ανάπτυξη των νέων παράνομων χωματερών αποδεικνύεται ότι είναι συνειδητή επιλογή της δημοτικής αρχής. Επιλογή που εκθέτει σε δημόσιο υγειονομικό κίνδυνο τους πολίτες και των Φιλιατρών αλλά κυρίως θέτει την πόλη των Φιλιατρών στον κίνδυνο πυρκαγιάς. Αλήθεια γνωρίζουν η Πυροσβεστική, η Αστυνομία και τα άλλα όργανα της Πολιτικής Προστασίας την δημιουργία νέων χωματερών στο Δήμο Τριφυλίας και έχουν μπει στο σχεδιασμό τους για τον περιορισμό του κινδύνου;

Το γνωρίζουν το Τοπικό Συμβούλιο Φιλιατρών και οι κ.κ. Δημοτικοί Σύμβουλοι; Το γνωρίζουν οι πολίτες των Φιλιατρών; Ρώτησε κανέναν, πήρε την γνώμη κανενός; Από το φωτογραφικό υλικό καθίσταται καταφανής και προφανής ο κίνδυνος, τα Φιλιατρά να γίνουν παρανάλωμα πυρκαγιάς.

Έτσι για την ανευθυνότητα της δημοτικής αρχής καλώ τον αντιδήμαρχο Καθαριότητος να παραιτηθεί άμεσα, για τον κίνδυνο του που δημιουργεί, προκαλεί και εκθέτει τους πολίτες του δήμου μας. Θα μου πεις τι ζητάω; Φιλότιμο; Εδώ τόσους μήνες και μετά τον θάνατο του εργάτη καθαριότητας, που σκοτώθηκε κατά την διάρκεια της υπηρεσίας και συνέπεια αυτής, όχι μόνο δεν παραιτήθηκε κανείς, αλλά ούτε Ένορκη Διοικητική Εξέταση δεν τόλμησαν να προκαλέσουν. Ω καιροί, ω ήθη!». 

Κ.Μπ.


NEWSLETTER