Κυριακή, 22 Αυγούστου 2021 16:13

Φιλιατρά: Το σίριαλ με τα σκουπίδια στο "Αγροκήπιο" συνεχίζεται

Γράφτηκε από τον
Φιλιατρά: Το σίριαλ με τα σκουπίδια στο "Αγροκήπιο" συνεχίζεται

 

Συνέχεια στην Εισαγγελία του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας δόθηκε την Παρασκευή για το ζήτημα της μεταφόρτωσης σύμμεικτων σκουπιδιών από τη δημοτική αρχή Τριφυλίας, στην περιοχή του Αγροκηπίου Φιλιατρών.

Έτσι χθες μέλη από τα “Ανυπότακτα Φιλιατρά” προχώρησαν σε συμπληρωματική καταγγελία σε σχέση με αυτή που είχαν κάνει στην αρχή του μήνα, με νέο φωτογραφικό υλικό και νέα δεδομένα για την διαχείριση των απορριμμάτων.

Όπως τονίζουν, ακόμη και χθες, μια μέρα μετά τις έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν προχθές, όπου απορριμματοφόρα άδειαζαν σύμμεικτα απορρίμματα στο συγκεκριμένο χώρο τα οποία στην συνέχεια φορτώνονταν σε ανοιχτά φορτηγά, η ίδια τακτική συνεχίστηκε και χθες. Κάνουν λόγο για μια υγειονομική βόμβα δίπλα στα σπίτια της πόλης και για παράνομες πρακτικές.

Χθες στην Εισαγγελία Κυπαρισσίας βρέθηκαν από τα “Ανυπότακτα Φιλιατρά” η Ζωή Πετροπούλου και ο κοινοτικός σύμβουλος Φιλιατρών Βασίλης Σπυρόπουλος, καταθέτοντας νέα στοιχεία και προχωρώντας σε συμπληρωματική καταγγελία. Στο υπόμνημά τους περιγράφουν τα γεγονότα που συνέβησαν προχθές, με το άδειασμα και φόρτωμα των σκουπιδιών, την κλήση και παρουσία στο χώρο δημοτικών συμβούλων όπως και της αστυνομίας που κατέγραψε το συμβάν.

Από εκεί και πέρα τονίζουν:

«Επειδή: α) η εναπόθεση απορριμμάτων σε μη αδειοδοτημένους χώρους και μάλιστα εντός πόλης, δίπλα σε κατοικίες, σχολεία, αθλητικούς χώρους και συνεργεία και β) η μεταφορά σύμμεικτων οικιακών απορριμμάτων χύδην διά ανοιχτών φορτηγών οχημάτων είναι καθαρά παράνομες και απαγορευμένες ενέργειες, επιπλέον, γ) ο περιβάλλων χώρος του Αγροκηπίου είναι μη αποψιλωμένος, γεμάτος με ξηρή βιομάζα, δηλαδή ενέχει άμεσο κίνδυνο πυρκαγιάς εντός κατοικημένης περιοχής και δ) αρμόδιος για την περισυλλογή, μεταφορά και διαχείριση των απορριμμάτων στην περιοχή της Δ.Ε. Φιλιατρών είναι ο Δήμος Τριφυλίας (δήμαρχος, αρμόδιοι αντιδήμαρχοι καθαριότητας και Τεχνικών Υπηρεσιών, Γενική Γραμματέας Δήμου και υπάλληλοι).

Για τους λόγους αυτούς, επιφυλασσόμενοι παντός νομίμου δικαιώματός μας, αιτούμαστε, τονίζοντας και πάλι την απόλυτη εμπιστοσύνη που έχουν στην δικαιοσύνη τα “Ανυπότακτα Φιλιατρά”, αξιότιμη κ. Εισαγγελεύ, όπως πράξετε τα πρέποντα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας».

Η Ζωή Πετροπούλου μεταξύ άλλων δήλωσε: «Ήρθαμε σήμερα εδώ με τον Βασίλη Σπυρόπουλο, για να υποβάλουμε συμπληρωματική καταγγελία στην από τις 4/8 καταγγελία μας. Αφορά τον ίδιο χώρο, δηλαδή το Αγροκήπιο Φιλιατρών, στο οποίο τις τελευταίες τρεις ημέρες έχει πέσει στην αντίληψή μας, και το διαπιστώσαμε και επ' αυτοφώρω, στα πράσα που λέει ο λαός, πιάσαμε στα πράσα δημοτικά μηχανήματα και φορτηγά να εναποθέτουν και να φορτώνουν σύμμεικτα απορρίμματα σε ένα χώρο κατοικήσιμο, σε ένα χώρο δίπλα σε σχολεία, δίπλα σε κατοικίες, δίπλα σε αθλητικούς χώρους και σε συνεργεία. Η κατάσταση είναι μία υγειονομική βόμβα, πέραν του ότι είναι εντελώς παράνομη όλη αυτή η διαδικασία, τόσο η απόρριψη των σκουπιδιών όσο και η μεταφορά των χύμα απορριμμάτων με ανοιχτά φορτηγά. Εστω κι αν τα σκεπάζουνε με χώμα σαν την γάτα, είναι εντελώς παράνομη διαδικασία. Αυτό πρέπει να σταματήσει, να σταματήσει γιατί ενέχει κίνδυνο υγειονομικό – περιβαλλοντικό, και επίσης λυπάμαι που θα το πω, θα δώσω και μία άλλη παράμετρο, ξεχνάνε και την ιστορικότητα του χώρου. Η δημοτική αρχή αποδεικνύει για μία ακόμα φορά ότι ξεχνάει τι ήταν το Αγροκήπιο. Το Αγροκήπιο ήταν ένα ερευνητικό κέντρο, από τις αρχές του αιώνα και λίγο πιο πίσω και από το 19ο αιώνα, της σταφίδας. Εκεί ανακαλύφθηκαν υποκείμενα ανθεκτικά στη φυλλοξήρα και όχι μόνο, και βραβευμένα για τα προϊόντα τους από τις διεθνείς εκθέσεις και της Θεσσαλονίκης ακόμα. Υπάρχουν τα βραβεία αυτά, έχουν διασωθεί. Οπότε, η υποβάθμιση όλη αυτή και η απαξίωση του χώρου είναι ένα ανοσιούργημα. Και σήμερα, μετά τις χθεσινές καταγγελίες, με τα ίδια μέσα, φορτηγά και με τους ίδιους υπαλλήλους, φορτηγά και τσάπες έκαναν ακριβώς το ίδιο πράγμα την ίδια πάνω-κάτω ώρα».

Από την πλευρά του ο Βασίλης Σπυρόπουλος επισήμανε: «Τα “Ανυπότακτα Φιλατρά” πιστά στα όσα λένε, δηλαδή ότι θα μιλούν πάντα τη γλώσσα της αλήθειας, τη γλώσσα της ειλικρίνειας, συνεχίζουν. Σε συνέχεια της καταγγελίας που έκαναν στις 4 Αυγούστου, συνέχισαν και σήμερα άλλη μία συμπληρωματική καταγγελία για τις παραβατικές και παράνομες διοικητικές πρακτικές του Δήμου Τριφυλίας εις βάρος της πόλης των Φιλιατρών. Υποβαθμίζουν τις γειτονιές μας, υποβαθμίζουν τις συνοικίες μας, υποβαθμίζουν την πόλη μας. Βάζουν σε κίνδυνο τις ζωές μας, η Ελλάδα καίγεται και εκεί ο χώρος είναι ένα εύφλεκτο υλικό. Λογικό λοιπόν, εμείς δεν θα σταματήσουμε, θα αναδεικνύουμε τα προβλήματα, θα προτείνουμε λύσεις και θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να τιμωρηθούν. Οι θεμιτές πράξεις χειροκροτούνται, οι αθέμιτες τιμωρούνται, θα φτάσουμε και σε μηνύσεις, δεν σταματάμε. Η παραβατικότητα είναι πρόβλημα, έχουμε όμως τονίσει και θα τονίζουμε συνέχεια έως ότου δικαιωθούμε ότι η ατιμωρησία είναι πρόβλημα στη νιοστή. Εάν δεν τιμωρηθούν θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως σατράπηδες, θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως ηγεμόνες, εμείς δεν θα τους το επιτρέψουμε».

Κ.Μπ.


NEWSLETTER