Σάββατο, 13 Απριλίου 2013 08:45

Εντονη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στο Δ.Σ. Οιχαλίας

Εντονη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στο Δ.Σ. Οιχαλίας

Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Οιχαλίας ο οικονομικός προϋπολογισμός του δήμου για το 2013, ο οποίος ανέρχεται σε 11,966 εκ. ευρώ, καθώς και το ετήσιο σχέδιο δράσης του δήμου, παίρνοντας μάλιστα και μία θετική ψήφο από την πλευρά της αντιπολίτευσης.

 

Οπως τόνισε η δημοτική αρχή, μπορεί να είναι λιτός αλλά είναι προϋπολογισμός νοικοκυρέματος που έχει συνταχθεί με δύο σημαντικές παραμέτρους, την άσχημη οικονομική κατάσταση της χώρας και κατά συνέπεια και των ΟΤΑ αλλά και το αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο. Από την πλευρά της η αντιπολίτευση τόνισε ότι είναι ένας προϋπολογισμός από τον οποίο φαίνεται η έλλειψη οράματος και η απραξία της δημοτικής αρχής, κάτι που φαίνεται και από τα ταμειακά υπόλοιπα του δήμου που είναι 2,8 εκ ευρώ. Η αντιπαράθεση κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού ήταν έντονη, με αρκετές ερωτήσεις επί των κωδικών και πιστώσεων που έχουν εγγραφεί, χωρίς να λείπουν οι πολιτικές αντιπαραθέσεις για το παρελθόν και το σήμερα.

Στην αρχική του τοποθέτηση ο δήμαρχος Φίλιππος Μπάμης αναγνώρισε την καθυστέρηση που υπήρξε στην ολοκλήρωσή του, σημειώνοντας ότι είναι ένας προϋπολογισμός που περιλαμβάνει το τεχνικό πρόγραμμα και τις δαπάνες του δήμου. Υπογράμμισε ότι με τα ισχνά οικονομικά δεδομένα που υπάρχουν δεν μπορούν να κάνουν τίποτα παραπάνω και κάλεσε το Σώμα να τον ψηφίσει, αφού είναι ένα αναγκαίο εργαλείο για τον δήμο, προκειμένου να προχωρήσει.

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Ηλίας Ντονάς σημείωσε ότι δύο παράγοντες ήταν καθοριστικοί στην σύνταξή του, η άσχημη οικονομική κατάσταση που οδήγησε σε περικοπή των ΚΑΠ και το αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο έπρεπε να κινηθούν. Στόχος, όπως είπε, είναι να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των δημοτών, να εξοφλήσουν τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις αλλά και να ανταποκριθούν σε σειρά καταδικαστικών αποφάσεων. Στη συνέχεια έγινε αναλυτική παρουσίαση του προϋπολογισμού και του ετήσιου προγράμματος δράσης από υπαλλήλους του δήμου. 

Ακολούθως η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ελένη Αλειφέρη καταλόγισε στην δημοτική αρχή ότι δεν κάνει απολύτως τίποτε, σημειώνοντας πως στο τέλος θα είναι η μοναδική ΔΑ που δεν θα έχει κάνει τίποτα, θα έχει λεφτά στα ταμεία της, αλλά θα χρωστάει κιόλας. Τόνισε πως το ΕΣΠΑ δεν το έχουν προσεγγίσει καθόλου -"δεν έχετε όραμα, δεν ξέρετε τι θέλετε να κάνετε και το θέμα είναι πως έχετε λεφτά αλλά δεν μπορείτε να τα απορροφήσετε" είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε πως όσο η φιλοσοφία της πλειοψηφίας παραμένει στο ότι για όλα φταίνε οι προηγούμενοι, τότε δεν θα γίνεται και κανένα έργο. "Η ευθύνη βαραίνει όλη την πλειοψηφία και όλοι είστε συνένοχοι σε αυτό" σημείωσε, τονίζοντας πως έναν προϋπολογισμό όπου λείπει το όραμα δεν μπορεί να τον ψηφίσει πέρα από τις υποχρεωτικές δαπάνες.

Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Δημήτρης Νταλαχάνης είπε πως ο προϋπολογισμός είναι καθρέφτης της πολιτικής, η οποία έχει άμεση σχέση με την πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης.

Από τους δημοτικούς συμβούλους, ο Σπύρος Αδαμόπουλος τόνισε πως χρειάζεται να γίνει αυτοκριτική στη ΔΑ καταλογίζοντάς της απραξία, ενώ ο Δημήτρης Καράμπουλας σημείωσε πως αυτός ο προϋπολογισμός δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα πιο απλά πράγματα της καθημερινότητας. Ο Κώστας Δημητρακόπουλος σημείωσε πως η ΔΑ δεν θέλει να δημιουργήσει, αναφέροντας μάλιστα πως για αυτούς το ΕΣΠΑ είναι ψιλά γράμματα, ενώ πλασματικό χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ο Δημήτρης Μπινίσκος.

Ο αντιδήμαρχος Ηλίας Ντονάς σημείωσε  ότι ο δήμος είναι υποθηκευμένος από άλλους, εννοώντας τις προηγούμενες δημοτικές αρχές και συμπλήρωσε πως αυτοί δεν θα κάνουν το ίδιο, για να απαντήσει η κ. Αλειφέρη πως όποιος δεν κάνει τίποτα δεν δημιουργεί χρέος.

Κλείνοντας την συζήτηση ο δήμαρχος Φίλιππος Μπάμης επισήμανε τις δυσκολίες που υπάρχουν στην ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ, αναφέροντας συγκεκριμένο έργο για το οποίο προσπαθούν 2,5 χρόνια να ενταχθεί. Μίλησε για τις οικονομικές δυσκολίες που απορρέουν από την άσχημη οικονομική κατάσταση του κράτους, για την οποία την κύρια ευθύνη έχει η τοπική αυτοδιοίκηση.

Ακολούθησε η ψηφοφορία με την υπερψήφιση από τους συμβούλους της πλειοψηφίας, έστω και με παρατήρηση για έναν κωδικό από τους Ηλία Σταυρόπουλο και Ηλία Σακελλαριάδη, ενώ θετική ψήφο έδωσε από την αντιπολίτευση και ο Ανδρέας Γεωργιόπουλος.