Τετάρτη, 08 Σεπτεμβρίου 2021 07:53

Καλαμάτα: Απαντήσεις από διασκόπηση για Αναγνωσταρά και αγωγό ύδρευσης

Γράφτηκε από τον

 

Εργασίες διασκόπησης υπεδάφους από ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου πραγματοποιήθηκαν χθες στην οδό Αναγνωσταρά στο κέντρο της Καλαμάτας.

Για το λόγο αυτό η Αναγνωσταρά ήταν κλειστή από το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.

Ο καθηγητής της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών Γιώργος Αποστολόπουλος, επικεφαλής της ομάδας φοιτητών, παρατήρησε ότι κάνουν τις εργασίες “για να δούμε αν υπάρχουν σωληνώσεις, ανθρωπογενής κατασκευή, για να είναι προετοιμασμένοι στο δήμο για το έργο της ανάπλασης”. Ενημέρωσε ότι “χρησιμοποιούμε 2 μεθόδους: Γεωραντάρ, με το οποίο βλέπουμε σε τομές 1,5 και 4 μέτρα τι υπάρχει από κάτω, εκεί μπορούμε να δούμε οτιδήποτε υπάρχει. Και ηλεκτρομαγνητικά, αυτά με το πορτοκαλί χρώμα, με τα οποία μπορούμε να εντοπίζουμε τις μεταλλικές κατασκευές. Και μπορούμε να επιβεβαιώσουμε κάποιες δομές που έχουμε δει με το γεωραντάρ”.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Υδρευσης Καλαμάτας - Μεσσήνης και κοινοτήτων Τάσος Αγγελής εξήγησε ότι η διασκόπηση γίνεται, ώστε “όταν ξεκινήσουν οι εργασίες της ανάπλασης να ξέρουμε τι υπάρχει για να μην έχουμε το φαινόμενο της Ιατροπούλου. Τα προβλήματα θα τα έχουμε λύσει εκ των προτέρων”.

 

ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ Φ800

Για τις εργασίες διασκόπησης από το Πήδημα στην Καλαμάτα, για το έργο του αγωγού μεταφοράς νερού Φ800, που ξεκίνησαν τη Δευτέρα και συνεχίζονται από σήμερα έως το ερχόμενο Σάββατο, ο κ. Αποστολόπουλος έκανε λόγο για 15 χιλιόμετρα διαδρομή και εργασίες, για εθνικό δρόμο με πολλά αυτοκίνητα, και παρατήρησε πως πρέπει να υπάρχει μια ζώνη 400 μέτρα που θα είναι κλειστή, για να μπορούν να κάνουν μετρήσεις. Επανέλαβε ότι έχουν να κάνουν άλλες εργασίες, εξετάσεις στο Πολυτεχνείο και έρευνες σε υπόγειες σήραγγες σε μεταλλεία στην Αμφισσα και θα επιστρέψουν στην Καλαμάτα στις 23 Σεπτεμβρίου.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τ. Αγγελής είπε ότι έχουν πάρει άδεια από την Τροχαία, για κυκλοφορία στο ένα ρεύμα στον εθνικό δρόμο στο σημείο που θα γίνεται η διασκόπηση, και πως συνδράμει η Δημοτική Αστυνομία, ενώ παρατήρησε: “Λένε για αρχαία, να δούμε πού είναι αυτά τα αρχαία, για να δούμε αν θα μετακινήσουμε τον αγωγό ή όχι. Να τα γνωρίζουμε εκ των προτέρων, να βάλουμε 2-3 συνεργεία να προχωρήσει το έργο, όταν έρθουν οι σωλήνες τον Οκτώβριο από την Ινδία”.

Μας ενημέρωσε ότι έχουν κολλήσει στη μεταφορά των σωλήνων με το καράβι από την Ινδία, με μια εγγυητική με τις τράπεζες, και πως με το ίδιο καράβι θα πάνε σωλήνες και στην Ιεράπετρα, για έργο στην περιοχή.

Ακόμα, ο κ. Αγγελής αποκάλυψε ότι σε κάποια σημεία ο νέος αγωγός Φ800 κόβει τον υφιστάμενο αγωγό μεταφοράς νερού Φ600 και σημείωσε πως “πρέπει να δούμε από πού θα περάσουμε. Θα μετακινήσουμε τον 600άρη και σε σε πόσο χρόνο θα το κάνουμε, γιατί η Καλαμάτα υδρεύεται από αυτόν”.

Γ.Σ.