Ο κ. Μπακογιάννης, που επισκέπτεται την πόλη, ανέφερε πως “η Καλαμάτα είναι το απόλυτο αυτοδιοικητικό success story” και διαβεβαίωσε ότι ο Δήμος Αθηναίων και ο ίδιος προσωπικά θα στηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις τη διεκδίκηση της Καλαμάτας να είναι μία από τις 100 ευρωπαϊκές κλιματικά ουδέτερες πόλεις και μια πρέσβειρα της ελληνικής αυτοδιοίκησης σε όλη την Ευρώπη.
Στη συνάντησή τους, στο γραφείο του κ. Βασιλόπουλου, οι δύο δήμαρχοι είχαν τη δυνατότητα, παρουσία συνεργατών τους, να συζητήσουν θέματα κοινού ενδιαφέροντος και να ανταλλάξουν απόψεις πάνω σε αυτοδιοικητικά ζητήματα. Επίσης, συμφωνήθηκε η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο δήμων στους τομείς της τεχνολογίας - καινοτομίας και του πολιτισμού.
Μετά τη συνάντηση, σε δηλώσεις τους, ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, αφού καλωσόρισε τον κ. Μπακογιάννη, παρατήρησε: “Καλωσορίζω στην Καλαμάτα τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη. Με τον δήμαρχο έχουμε αναπτύξει μία εποικοδομητική συνεργασία. Μία συνεργασία που ενισχύει τους δεσμούς των Δήμων Καλαμάτας και Αθηναίων, με στόχο να αναπτύξουμε δράσεις στους τομείς της τεχνολογίας και καινοτομίας, που θα αποβούν ωφέλιμες για τους δημότες μας. Με τον δήμαρχο έχουμε υπογράψει κατά τη δεύτερη φάση της πανδημίας σύμφωνο συνεργασίας, όπου ο Δήμος Αθηναίων μάς παρείχε 37 ψηφιακές υπηρεσίες, τις οποίες χρησιμοποιήσαμε για τις ανάγκες εξυπηρέτησης των συνδημοτών μας και τις εντάξαμε στον σχεδιασμό μας και στη λειτουργία του δήμου μας, για τα τέλη καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού, χρήσης κοινόχρηστων χώρων και πολλά άλλα. Επίσης, είναι σημαντικό να αναφέρω την πολύ καλή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των στελεχών των δήμων μας. Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του δήμου μας επικοινωνεί με τη Διεύθυνση Μηχανοργάνωσης, τα στελέχη σας μας υποστηρίζουν σε κάθε ευκαιρία.
Ενημέρωσα τον δήμαρχο για τις αναπτυξιακές μας πρωτοβουλίες και ζήτησα τη στήριξή του για τη μεγάλη προσπάθεια που έχει ξεκινήσει ο δήμος μας, με την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για τη διεκδίκηση της Καλαμάτας για τη συμμετοχή της στο πιλοτικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα των “100 κλιματικά ουδέτερων πόλεων έως το 2030”. Με χαρά μάς είπε ότι θα μας στηρίξει. Οι αυτοδιοικητικοί έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να συνεργαστούμε για να φέρουμε θετικά αποτελέσματα για τους δημότες μας, και χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η συνεργασία μας με τον δήμαρχο Αθηναίων”.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης σημείωσε: “Εχω πολύ μεγάλη χαρά και πολύ μεγάλο ενθουσιασμό που είμαι στην Καλαμάτα. Βεβαίως όλοι εσείς το ξέρετε καλύτερα από εμένα,η Καλαμάτα είναι το απόλυτο αυτοδιοικητικό success story και η συνεργασία μας δεν είναι τίποτα παραπάνω από μία υποχρέωση και μία δέσμευση που έχουμε δώσει ο ένας στον άλλον. Συνεργασία στην ψηφιακή μετάβαση - η Καλαμάτα έχει κάνει σημαντικά βήματα. Εχουμε την πλατφόρμα, η οποία ήδη έχει μία μεγάλη κοινότητα ενεργών χρηστών. Τελευταία οι υπηρεσίες έχουν γίνει 110 και είναι κι αυτές στη διάθεση του Δήμου Καλαμάτας.
Εχουμε μία πολύ καλή συνεργασία σε ζητήματα που θα χαρακτήριζα λίγο πιο βαριά, τεχνικά, μέσω της “Ανάπλασης Α.Ε.” και του ΕΜΠ. Εχουμε κοινές ανησυχίες για τη σημασία του ανασχεδιασμού των πόλεών μας, του ανθρωποκεντρικού ανασχεδιασμού βάσει των αρχών της βιωσιμότητας και της αειφορίας. Εχουμε μια καλή συνεργασία που μπορούμε να εμβαθύνουμε, με αφορμή το ‘21, στα ζητήματα πολιτισμού. Και ασφαλώς ο Δήμος Αθηναίων κι εγώ προσωπικά θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τη διεκδίκηση της Καλαμάτας, νομίζω ότι αξίζει η Καλαμάτα να είναι μία από τις 100 ευρωπαϊκές κλιματικά ουδέτερες πόλεις, κι έτσι να είναι η Καλαμάτα ένας πρέσβης της ελληνικής αυτοδιοίκησης σε όλη την Ευρώπη. Θα χαρώ με τη σειρά μου να σε καλωσορίσω και επίσημα στην Αθήνα κι σένα και τους εξαιρετικούς συνεργάτες σου”.