Τετάρτη, 06 Οκτωβρίου 2021 17:58

Μεσσήνη: Πράξη καταλογισμού για το έλλειμμα στην ΚΕΑΔΗΜ

Μεσσήνη: Πράξη καταλογισμού για το έλλειμμα στην ΚΕΑΔΗΜ

 

Η ΚΕΑΔΗΜ μετά από εξουσιοδότηση του προέδρου της από το Διοικητικό Συμβούλιο προχώρησε σε επίδοση πράξης καταλογισμού για το έλλειμμα των 93.818 ευρώ της χρονικής περιόδου 2015-2018, που αποκάλυψε πέρυσι τον Οκτώβριο η έκθεση του ορκωτού λογιστή στην κοινωφελή επιχείρηση του Δήμου Μεσσήνης.

Η πράξη καταλογισμού επιδόθηκε με δικαστικό επιμελητή στην πρόεδρο εκείνη την περίοδο της ΚΕΑΔΗΜ (κατά νόμο υπεύθυνης) και δημοτική σύμβουλο Μεσσήνης Γεωργία Παναγοπούλου.

Πρόκειται για εξωδικαστική διοικητική διαδικασία που ο σχετικός κώδικας δίνει το δικαίωμα στην ΚΕΑΔΗΜ να πράξει και δεν αφορά το ποινικό μέρος της υπόθεσης, καθώς εκεί δεν υπάρχουν εξελίξεις. Με απλά λόγια, η επίδοση καταλογισμού τού ποσού δεν υποδεικνύει την ενοχή (αλλά ούτε και την αθωότητα) του προσώπου που ασκούσε διοίκηση. Επειδή όμως τίθεται θέμα παραγραφής της αξίωσης από πλευράς ΚΕΑΔΗΜ πάρθηκε απόφαση από το ΔΣ της επιχείρησης να εξουσιοδοτήσει τον πρόεδρο Γιώργο Δαβίλλα ώστε να προβεί σε καταλογισμό του ποσού. Η κ. Παναγοπούλου, όπως προβλέπει το τυπικό της διαδικασίας, έχει την επιλογή είτε να αρνηθεί τον καταλογισμό και να διατυπώσει τις αντιρρήσεις και ενστάσεις της, είτε να δώσει το ποσό.

Θυμίζουμε ότι από πέρυσι τον Οκτώβριο οπότε και ήρθε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο ξεκίνησαν να τρέχουν παράλληλα διάφορες διοικητικές και ποινικές διαδικασίες. Αυτό περιλαμβάνει την ενημέρωση των αρμόδιων διοικητικών αρχών (όπως είναι για παράδειγμα το Ελεγκτικό Συνέδριο) για τις διαπιστώσεις των ορκωτών λογιστών, αλλά και των εισαγγελικών αρχών για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών συγκεκριμένων προσώπων.

Στη συζήτηση πέρυσι στο Δημοτικό Συμβούλιο είχε επισημανθεί πως το έλλειμμα στο ταμείο της επιχείρησης, σε συνδυασμό με χαμένες χρηματοδοτήσεις ύψους 205.615 ευρώ, καθιστούσαν την ΚΕΑΔΗΜ μη βιώσιμη. Ο ορκωτός λογιστής ο οποίος συνέταξε την έκθεση, απαντώντας σε ερωτήσεις, είχε μεταξύ άλλων αναφέρει ότι δεν υπήρχαν απολογισμοί για την απόδοση των ποσών και ούτε υπήρχε κατάλληλο μηχανογραφικό πρόγραμμα από το 2011.

Ν.Κ.