Πέμπτη, 07 Οκτωβρίου 2021 22:56

Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας: Αναβλήθηκε η συζήτηση για την πλατεία 23ης Μαρτίου

Γράφτηκε από τον
Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας: Αναβλήθηκε η συζήτηση για την πλατεία 23ης Μαρτίου

 

Αναβλήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, διά ζώσης το μεσημέρι της Τρίτης, η έγκριση της επικαιροποίησης της οριζοντιογραφίας της μελέτης του έργου αναδιάταξης - αναδιοργάνωσης της πλατείας και της οδού 23ης Μαρτίου.

Η αναβολή προτάθηκε από τον δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο, που παραδέχθηκε ότι υπάρχουν λάθη στη μελέτη, μετά την κριτική και τις παρατηρήσεις από τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλη Κοσμόπουλο και άλλους εκπροσώπους παρατάξεων μειοψηφιών. “Να το αναβάλουμε το θέμα, να το συζητήσουμε υπηρεσιακά”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

Ο κ. Κοσμόπουλος παρατήρησε, μεταξύ άλλων, πως “η προσέγγιση είναι βιαστική, επιφανειακή και θα δημιουργήσει προβλήματα στην εφαρμογή της”. Παρατηρήσεις έκαναν ακόμα ο σύμβουλος του “Πρότυπου Δήμου” Γιώργος Σωφρονάς (εκπροσώπησε τον επικεφαλής Βασίλη Τζαμουράνη που απουσίασε), ο επικεφαλής του “Ανοιχτού Δήμου” Μανώλης Μάκαρης και ο σύμβουλος της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Τάσος Νιάρχος.

Η εξέλιξη στο θέμα αυτό οδήγησε σε αναβολή και στο θέμα της ρύθμισης κυκλοφορίας σε οδούς και πεζόδρομους στο κέντρο της πόλης, που περιελάμβανε και την εναρμόνιση του σχεδίου πόλης με την πεζοδρόμηση της Αριστομένους.

Να υπενθυμίσουμε ότι το Νοέμβριο του 2018 το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας είχε εγκρίνει την κυκλοφοριακή μελέτη του έργου αναδιάταξης - αναδιοργάνωσης της πλατείας και της οδού 23ης Μαρτίου, προϋπολογισμού 1,5 εκ. ευρώ, ως ένα από τα πρώτα έργα που θα υλοποιούσε ο δήμος από το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με την εισήγηση από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, “με τη μελέτη διατηρείται η αμφίδρομη κυκλοφορία στις οδούς 23ης Μαρτίου και Υπαπαντής και εξασφαλίζεται η οδική σύνδεση του άξονα Ανατολής - Δύσης στην πόλη με καλύτερη διευθέτηση των κυκλοφοριακών ροών. Ο νέος σχεδιασμός περιλαμβάνει μείωση του πλάτους του οδοστρώματος της οδού 23ης Μαρτίου, διαπλάτυνση των πεζοδρομίων εκατέρωθεν της οδού και ενοποίησή τους με το δάπεδο της στοάς βόρεια και νότια, διαπλάτυνση της κεντρικής νησίδας και αύξηση του πρασίνου, περιορισμό του χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών, διαμόρφωση κατάλληλων εσοχών για στάση και βελτίωση της απορροής των ομβρίων. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται διεύρυνση της πλατείας νότια με πρόσθετο χώρο έκτασης περίπου 1.200 τ.μ., βελτιώνονται οι συνθήκες άνετης και ασφαλούς κίνησης των πεζών και εν τέλει δημιουργούνται οι συνθήκες ανάπλασης του Ιστορικού Κέντρου της πόλης”.

Στη δημόσια διαβούλευση στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, στις 12 Ιουλίου 2017, οι μελετητές (Στρατηγέας, Καμαρινοπούλου, Ευσταθιάδης, Δεληγιώργη) είχαν σημειώσει ότι η μελέτη είναι πρόκληση για αύξηση του πολιτιστικού τουρισμού και είχαν επισημάνει την αναρχία στην κυκλοφορία και στη στάθμευση στην οδό 23ης Μαρτίου. Είχαν αναφέρει πως “είναι έντονη η παράνομη στάθμευση με το διπλοπαρκάρισμα, το παρκάρισμα στις γωνίες και σε διαβάσεις”, αλλά είχαν εκτιμήσει πως η ζήτηση μπορεί να εξυπηρετηθεί από τις υφιστάμενες θέσεις στάθμευσης, καθώς υπάρχουν κενές θέσεις νόμιμες στο πάρκινγκ του Νέδοντα. Στις προτάσεις τους είχαν επισημάνει τη μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση με τη μείωση του πλάτους του δρόμου στα 3,25 μέτρα, την αύξηση του πεζοδρομίου σε 6,5 μέτρα από 3, της κεντρικής νησίδας και της πλατείας κατά 20 μέτρα, την επαναχωροθέτηση των προτομών, την προσθήκη στις διαβάσεις για πεζούς, την όδευση τυφλών, την αύξηση του χώρου πρασίνου και τους κυβόλιθους στο οδόστρωμα.

Γ.Σ.


NEWSLETTER