Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2021 08:52

Τα στραβά και τα ανάποδα των "τυφλών" διαβάσεων στην Καλαμάτα (φωτογραφίες)

Γράφτηκε από τον

Διαβάσεις για τα Ατομα με Αναπηρία και με κινητικά προβλήματα κατασκευάζει ο Δήμος Καλαμάτας στο κέντρο της πόλης και σε άλλα σημεία. Παρέμβαση θετική στην κατεύθυνση της προσβασιμότητας, σημαντική για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων αυτών.

Ομως, κατά την υλοποίηση της παρέμβασης εντοπίζονται προβλήματα που οδηγούν σε αρνητικά σχόλια.

Ειδικότερα, στο νότιο πεζοδρόμιο της Βασιλέως Γεωργίου στη διασταύρωση με τη Φαρών, στα φανάρια (φωτό 1) φτιάχτηκε διάβαση ΑμεΑ ενώ δεν υπάρχει διάβαση πεζών. Στο φανάρι δεν υπάρχει σήμανση για τους πεζούς, ούτε διαγράμμιση διάβασης για πεζούς, οπότε τα πράγματα θα είναι επικίνδυνα για την κίνηση των ΑμεΑ.

Συνεχίζοντας στο ίδιο πεζοδρόμιο μετά τη Φαρών, στην επόμενη διασταύρωση στη Βύρωνος (φωτό 2) δεν φτιάχτηκε διάβαση για τα ΑμεΑ, οπότε η κίνησή τους διακόπτεται, σταματάει. Πάντως, όπως φαίνεται, με δυσκολία κινούνται και τα καροτσάκια με τα μωρά.

Συνεχίζοντας και φτάνοντας στη διασταύρωση με την Ακρίτα, στα φανάρια, στην ανατολική πλευρά δεν υπάρχει διάβαση για ΑμεΑ (φωτό 3). Η διάβαση είναι λίγο πιο πέρα, στο νότιο πεζοδρόμιο της Βασ. Γεωργίου, με κίνδυνο, καθώς τα ΑμεΑ για κάποια μέτρα πρέπει να κινηθούν στο δρόμο.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το νότιο πεζοδρόμιο της Βασ. Γεωργίου, αν ένα άτομο με αναπηρία καταφέρει και φτάσει εκεί, μετά την Ακρίτα, στα 50-60 μέτρα θα πέσει σε αδιέξοδο, καθώς ένα σπίτι καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του πεζοδρομίου (φωτό 4).

Κλείνοντας το φωτορεπορτάζ μας επιστρέφουμε πιο κεντρικά, στην πολύπαθη διάβαση πεζών και ΑμεΑ επί της Βασ. Γεωργίου, μπροστά από την εκκλησία και την πλατεία των Ταξιαρχών (φωτό 5). Για την ακρίβεια, πρώτα απ’ όλα είναι διάβαση-πέρασμα για μηχανάκια. Και τα ΑμεΑ, αν καταφέρουν να περάσουν τη διάβαση στη νησίδα, θα μείνουν στη μέση του δρόμου, στο ρεύμα προς την κεντρική πλατεία, καθώς εδώ και χρόνια δεν έχει δημιουργηθεί διάβαση για να ανέβουν στην πλατεία Ταξιαρχών.