Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2021 08:28

Ξεκινούν αναπλάσεις για ανοιχτό κέντρο εμπορίου Κυπαρισσίας

Γράφτηκε από τον
Ξεκινούν αναπλάσεις για ανοιχτό κέντρο εμπορίου Κυπαρισσίας

 

Ξεκινούν το αμέσως προσεχές διάστημα οι εργασίες για την ανάπλαση οδών και πεζοδρομίων (ανοιχτό κέντρο εμπορίου) Κυπαρισσίας.

Χθες στην περιοχή εκτέλεσης των εργασιών στην κεντρική αγορά της πόλης έγινε αυτοψία του αναδόχου με τους επιβλέποντες μηχανικούς του δήμου, παρουσία του αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών Αντώνη Βλάχου και του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας Δημήτρη Τερζή, όπου και συζητήθηκαν διαδικαστικά θέματα.

Ανάδοχος είναι η εταιρεία «Χρονόπουλος ΑΤΚΕΕ» που είχε κάνει προσφορά με μέση έκπτωση 52,65% επί του προϋπολογισμού της μελέτης και τιμή προσφοράς 567.196,91 ευρώ (μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%). Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ήταν 1.430.395,26 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%.

Επίσης χθες έγινε αυτοψία και από τεχνικούς του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς στον κεντρικό άξονα εκτέλεσης του έργου θα γίνει υπογειοποίηση του δικτύου.

Σε ό,τι αφορά το έργο, με βάση τη μελέτη η περιοχή παρέμβασης περιλαμβάνει ένα δίκτυο των πλέον εμπορικών οδών της πόλης και συγκεκριμένα: 25ης Μαρτίου (από οδό Αναστασοπούλου έως οδό Μελίου) μήκους 235 μ., Ελ. Βενιζέλου (από οδό Πονηροπούλου έως οδό Μελίου) 145 μ., Πονηροπούλου (από οδό Ελ. Βενιζέλου έως οδό Γ. Αλεξόπουλου) 115 μ., Χριστιανουπόλεως (από οδό Ελ. Βενιζέλου έως οδό Γ. Αλεξόπουλου) 115 μ., Ν. Καλαντζάκου (από οδό 25ης Μαρτίου έως οδό Μελίου) 75 μ., Μελίου (από οδό Ελ. Βενιζέλου έως οδό Γ. Αλεξόπουλου) 125 μ., Γ. Γκρίτζαλη (από οδό Μελίου έως κεντρική πλατεία) 65 μ., Γ. Αλεξοπούλου (από οδό Πονηροπούλου έως οδό Μελίου) 145 μ.

Κεντρικός άξονας των παρεμβάσεων είναι η οδός 25ης Μαρτίου, η οποία αποτελεί τη "ραχοκοκαλιά" του εμπορικού κέντρου της πόλης και τον άξονα που συνδέει όλα τα επιμέρους σημαντικά στοιχεία (Δημαρχείο, Δικαστήρια, πιάτσα ταξί, ε.ο. Πύργου - Μεθώνης, κεντρική πλατεία, ΚΤΕΛ Μεσσηνίας).

Οι οδοί 25ης Μαρτίου και Ν. Καλαντζάκου είναι χαρακτηρισμένες οδοί ήπιας κυκλοφορίας στην κυκλοφοριακή μελέτη Κυπαρισσίας. Οι οδοί 25ης Μαρτίου, Χριστιανουπόλεως, Ν. Καλαντζάκου και Πονηροπούλου, εντός της περιοχής παρέμβασης, θα αναδιαμορφωθούν πλήρως: Θα δημιουργηθεί δίκτυο οδών ήπιας κυκλοφορίας πλάτους 4 μ. Τόσο οι οδοί όσο και τα πεζοδρόμια θα επιστρωθούν με ψυχρούς κυβόλιθους. Στις συμβολές με τις υπόλοιπες οδούς θα κατασκευαστούν ζώνες προσαρμογής από χτυπητό σκυρόδεμα ενισχυμένου πλάτους 1 μ. Στα διαπλατυσμένα πεζοδρόμια θα κατασκευαστούν ράμπες πρόσβασης και λωρίδες όδευσης ΑμεΑ και εσοχές στάθμευσης πλάτους 2,20 μ. για τις ανάγκες των ΑμεΑ και της τροφοδοσίας των καταστημάτων. Όλες οι παρεμβάσεις θα είναι σύμφωνες με τις προδιαγραφές των οδηγιών «Σχεδιάζοντας για όλους» του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Στη συμβολή των οδών Ν. Καλαντζάκου και 25ης Μαρτίου θα δημιουργηθεί χώρος πλατείας σύμφωνα με τα σχέδια της μελέτης. Θα συμπεριλαμβάνει διαμόρφωση με χλοοτάπητα και στο κέντρο του προτείνεται να φυτευτεί ένα λεμονοκυπάρισσο, καθώς και χώρους διέλευσης περιμετρικά με ειδικό φωτισμό. Ο κύριος στόχος της επέμβασης σε αυτόν τον χώρο είναι η περιβαλλοντική αναβάθμισή του και η ανάδειξή του σε έναν χώρο καλαίσθητο, ευχάριστο και χρηστικό για τους κατοίκους της περιοχής και τους επισκέπτες.

Συμπληρωματικά, οι οδοί Μελίου, Ελ. Βενιζέλου και Αλεξοπούλου αναβαθμίζονται ως προς τους κοινόχρηστους χώρους τους (ανακατασκευή τμήματος πεζοδρομίων) με ψυχρούς κυβόλιθους στις ίδιες διαστάσεις. Όλοι οι κοινόχρηστοι και ελεύθεροι δημόσιοι χώροι θα είναι προσβάσιμοι από ΑμεΑ, μέσω ραμπών πρόσβασης, λωρίδων όδευσης και ειδικού εξοπλισμού.

Τέλος σε όλη την περιοχή παρέμβασης θα ανακατασκευαστούν ή θα επισκευαστούν τα δίκτυα υποδομής (ύδρευσης, αποχέτευσης ομβρίων και λυμάτων, οδοφωτισμού).

Κ.Μπ.


NEWSLETTER