Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2021 08:29

Θα κλείσει για 6 μήνες για ανάπλαση τμήμα της Ναυαρίνου

Γράφτηκε από την
Θα κλείσει για 6 μήνες για ανάπλαση τμήμα της Ναυαρίνου

Κλειστή θα είναι για 6 μήνες τουλάχιστον η οδός Ναυαρίνου, στο τμήμα από Φαρών έως Ακρίτα, λόγω του έργου ανάπλασης που θα υλοποιηθεί.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας και της στάθμευσης προβλέπεται από τη διευθέτηση κυκλοφορίας - σήμανσης εκτελούμενων εργασιών στο συγκεκριμένο τμήμα της Ναυαρίνου, που πρόκειται να εγκρίνει η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Καλαμάτας αύριο στις 12 το μεσημέρι.

Σύμφωνα με την εισήγηση: “Όπως αναφέρεται στην τεχνική έκθεση, το έργο θα έχει διάρκεια 180 ημερολογιακών ημερών και θα κατασκευαστεί κατά μήκος της οδού Ναυαρίνου, από το ύψος της οδού Φαρών μέχρι την οδό Ακρίτα, όπου επιδιώκεται η διεύρυνση του βόρειου πεζοδρομίου της Ναυαρίνου και αφετέρου η δημιουργία δρόμου ήπιας κυκλοφορίας από κυβόλιθο. Το έργο περιλαμβάνει, επίσης, τις οδούς Βύρωνος και Μαιζώνος, από τη Ναυαρίνου μέχρι τη Σανταρόζα.

Με βάση τα όσα αναφέρονται στην τεχνική έκθεση και φαίνονται στο σχέδιο, προτείνεται η εργοταξιακή οργάνωση και η εκτέλεση των εργασιών να πραγματοποιηθούν σε μία φάση, επειδή θα υπάρξει γενική εκσκαφή του έργου σε ολόκληρη την έκταση του δρόμου, όπως επίσης θα υπάρχει διαρκής κυκλοφορία εργοταξιακών, αλλά και βαρέων οχημάτων σε όλο το μήκος του εργοταξίου, για λόγους ασφαλείας, αλλά και εξυπηρέτησης τόσο των πεζών όσο και των διερχόμενων οχημάτων, κρίνεται αναγκαίο να κλειστεί η οδός Ναυαρίνου από την Ακρίτα έως την Φαρών και να γίνει παράκαμψή της μέσω της οδού Κρήτης. Επιπλέον, θα σημανθούν ως αδιέξοδα οι κάθετες οδοί Βύρωνος και Μαιζώνος, από τη Ναυαρίνου μέχρι τη Σανταρόζα. Για την εξυπηρέτηση τροφοδοσίας των καταστημάτων στην οδό Ναυαρίνου θα υπάρχει πρόβλεψη να μπορούν να προσεγγίσουν μέσω των κάθετων οδών Βύρωνος και Μαιζώνος, αλλά και όσο το επιτρέπει η κατάσταση της οδού Ναυαρίνου σε εξαιρετικές περιπτώσεις θα μπορούν να διέλθουν με ασφάλεια μέσα από το εργοτάξιο. Η οριοθέτηση του εργοταξίου που θα ξεκινά από την οδό Ακρίτα και θα εκτείνεται μέχρι την οδό Φαρών θα γίνει με πλαστικό φράχτη και πλαστικό πλέγμα κατάλληλο για έργα οδοποιίας, όπως επίσης θα υπάρξει η απαραίτητη και πλήρης σήμανση που προβλέπεται για ανάλογες περιστάσεις. Επιπλέον, αντίστοιχη περίφραξη και τα απαραίτητα σήματα θα υπάρχουν και στις Βύρωνος και Μαιζώνος από τη Σανταρόζα. Τέλος, θα υπάρξει σαφής και συνεχόμενη σήμανση για την παράκαμψη της Ναυαρίνου μέσω της οδού Κρήτης σε όλο το μήκος των οδών Φαρών και Ακρίτα. Συνεπώς, προτείνεται η απαγόρευση κυκλοφορίας και στάθμευσης στην οδό Ναυαρίνου, από Φαρών έως Ακρίτα.

Επίσης, είναι απαραίτητη η τροποποίηση της γραμμής 1 του αστικού λεωφορείου «Αφετηρία -

Φιλοξένια». Μετά από επικοινωνία με το Αστικό ΚΤΕΛ Καλαμάτας, προτείνεται στην κατεύθυνση προς “Φιλοξένια”: Η διαδρομή να διέρχεται μέσω των οδών Φαρών - Κρήτης - Ακρίτα - Ναυαρίνου. Η δημιουργία προσωρινών στάσεων στην οδό Φαρών (μετά τη διασταύρωση με την οδό Ηροδότου), στην οδό Κρήτης (μετά τη διασταύρωση με την οδό Μαιζώνος), στην οδό Ακρίτα (μετά τη διασταύρωση με την οδό Μεθώνης) και στην οδό Ναυαρίνου (μπροστά από το «Πανελλήνιο»). Στην κατεύθυνση προς την αφετηρία, προτείνεται: H διαδρομή να διέρχεται μέσω των οδών Ναυαρίνου - Κρήτης - Ακρίτα - Φαρών. Η δημιουργία προσωρινών στάσεων στην οδό Ακρίτα (πριν τη διασταύρωση με την οδό Μεθώνης) και στην οδό Κρήτης (πριν τη διασταύρωση με την οδό Μαιζώνος). Επισημαίνεται ότι πριν ξεκινήσουν οι εργασίες θα ενημερωθεί η Τροχαία για την έκδοση σχετικής απόφασης”.

Το έργο ανάπλασης της οδού Ναυαρίνου (α’ φάση) από Φαρών έως Ακρίτα, προϋπολογισμού 650.000 ευρώ, χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ Πελοποννήσου, το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και θα υλοποιηθεί από την εταιρεία “PPS Square Τεχνική ΙΚΕ” με έκπτωση 51,21%.


NEWSLETTER