Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2021 08:46

Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Καλαμάτα

Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Καλαμάτα

 

Με την καθιερωμένη παρέλαση στην οδό Αριστομένους, που θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί, θα κορυφωθούν αύριο στην Καλαμάτα οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 81η επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, λόγω των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού, οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις και με περιορισμένο αριθμό ατόμων.

Με βάση το πρόγραμμα, σήμερα παραμονή της 28ης Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν ομιλίες και εορταστικές εκδηλώσεις σε ειδικές συγκεντρώσεις των σχολείων. Στις 11 το πρωί θα γίνει κατάθεση στεφανιών από μαθητές και μαθήτριες, στην κεντρική πλατεία, στους ανδριάντες των ηρώων, και στην Παραλία, στο μνημείο του Αφανούς Ναύτη. Στις 11.30 θα γίνει κατάθεση στεφανιών από φοιτητές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, μαθητές και μαθήτριες, προσκόπους και οδηγούς, στο ηρώο των πεσόντων στην πλατεία 23ης Μαρτίου, με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του δήμου.

Αύριο 28η Οκτωβρίου, στις 10.15 το πρωί, θα τελεστεί δοξολογία στον μητροπολιτικό ναό της Υπαπαντής, κατά την οποία θα προστή ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει η διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Μεσσηνίας, Θεοφανία Σιούτη.

Στη συνέχεια, στην πλατεία 23ης Μαρτίου, θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση στο ηρώο των πεσόντων και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφανιών.

Στις 11 θα ξεκινήσει η παρέλαση και σε αυτή θα μετάσχουν οι: Φιλαρμονική Δήμου Καλαμάτας, μαθητές και μαθήτριες των σχολείων, Λύκειο Ελληνίδων Καλαμάτας, Μορφωτικός Σύλλογος Μεσσηνίας, Χορευτικός Ομιλος “Λεύκιππος”, Σύλλογος Μανιατών Καλαμάτας, Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμάτας “Αγία Τριάδα”, Πολιτιστικός Σύλλογος Βέργας, Πολιτιστικό Σύλλογος Γιαννιτσανίκων “Φαραί”, Ελληνική Ομάδα Διάσωσης - παράρτημα Ν. Μεσσηνίας, Σώμα Εθελοντών Περιφερειακού Τμήματος ΕΕΣ Καλαμάτας, Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών και Διασωστών ΕΕΣ, Τοπικό Τμήμα Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, Συστήματα Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, αντιπροσωπευτικά τμήματα Στρατού Ξηράς και Πολεμικής Αεροπορίας.

Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν, ακόμα, στον Αρι, στα Αρφαρά και στη Θουρία. Θα τελεστούν δοξολογίες και τρισάγιο ή επιμνημόσυνη δέηση, θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας από εκπαιδευτικούς, θα γίνουν καταθέσεις στεφανιών και παρελάσεις, και θα απαγγελθούν ποιήματα από μαθητές και μαθήτριες.