Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου 2021 09:06

Ανάπλαση Αναγνωσταρά: Παράταση του έργου πριν καν αρχίσει

Γράφτηκε από τον
Ανάπλαση Αναγνωσταρά: Παράταση του έργου  πριν καν αρχίσει

 

 

Παράταση με ...βαριά καρδιά μέχρι τις 2 Απριλίου του 2022 έδωσε χθες η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας, για το έργο ανάπλασης της οδού Αναγνωσταρά, στο κέντρο της πόλης.

Ενα σημαντικό έργο που δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, ενώ σύμφωνα με τη συμβατική προθεσμία θα έπρεπε να τελειώσει στις 4 Αυγούστου!

Στην επιτροπή εκφράστηκε αβεβαιότητα για το αν θα ξεκινήσει το έργο και για το πώς θα υλοποιηθεί, με κίνδυνο να υπάρξει ταλαιπωρία των πολιτών και των επαγγελματιών της Καλαμάτας, ενώ επισημάνθηκε η έλλειψη συνεννόησης με τον εργολάβο που διαφωνεί και για τον τρόπο εκτέλεσης.

Ο αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ο εργολάβος απαίτησε την εκπόνηση μελετών εφαρμογής από τον δήμο και πως το έργο έληγε στις 4 Αυγούστου και του δόθηκε οριακή προθεσμία μέχρι τις 4 Νοεμβρίου, σε συνεννόηση με τη Διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ Πελοποννήσου. Πρότεινε να δοθεί παράταση με αναθεώρηση μέχρι τις 2 Απριλίου 2022, αλλά να μη γίνει αποδεκτή αναίρεση που ζητάει ο εργολάβος.

Ο επιβλέπων μηχανικός της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Κώστας Παπουτσής ενημέρωσε ότι ο εργολάβος αμφισβητούσε από την αρχή την πληρότητα και τη νομιμότητα των μελετών και ζητούσε συνέχεια στοιχεία πως είναι πλήρης η μελέτη, ενώ η τακτική αυτή εξακολουθεί να υφίσταται. “Είναι πλήρης η μελέτη και πρέπει να εκτελέσει το έργο”, παρατήρησε ο μηχανικός και διευκρίνισε ότι πέρα από το πώς θα το αντιληφθεί ο ανάδοχος, με αυστηρότητα η υπηρεσία θα πρέπει να προβεί στις δέουσες ενέργειες.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Κοσμόπουλος είπε ότι από την ερμηνεία των όσων αναφέρει ο ανάδοχος από αρχαίους συγγραφείς και νεότερους ποιητές (Πλάτωνα, Σεφέρη κ.λπ.) δείχνει ότι δέχεται να επιτελέσει το έργο χωρίς προσκόμματα. Δήλωσε “ναι με βαριά καρδιά” και παρατήρησε πως “ό,τι έπρεπε να έχουμε κάνει, θα έπρεπε να το έχουμε κάνει νωρίτερα”.

Ο σύμβουλος της δημοτικής αρχής - πολιτικός μηχανικός Τάσος Αγγελής δήλωσε ότι “με την εμπειρία που έχω, δεν θα του έδινα την παράταση. Φοβάμαι ότι δεν θα πάει να ξεκινήσει”. Σε δευτερολογία του προέτρεψε: “Προσέξτε τα Χριστούγεννα. Μην ξεκινήσει και τα αφήσει λίμπα τα Χριστούγεννα”.

Ο σύμβουλος της παράταξης “Καλαμάτα Ξεκινάμε” Λεωνίδας Λιάππας είπε “να μην δώσουμε παράταση, να στείλουμε το μήνυμα ότι ο δήμος δεν διαπραγματεύεται”.

Τέλος, έγινε γνωστό ότι έχει κανονιστεί ραντεβού της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου με τον ανάδοχο, για να συζητήσουν τον τρόπο εκτέλεσης και για το τμηματικό χρονοδιάγραμμα του έργου.

Να υπενθυμίσουμε ότι για το έργο ανάπλασης της οδού Αναγνωσταρά, προϋπολογισμού 850.000 ευρώ, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ Πελοποννήσου, το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, ανάδοχος είναι η κοινοπραξία “Γιάννης Ηλιόπουλος - Ηλίας Ξυδέας” με έκπτωση 47,23% και η συμβατική προθεσμία υλοποίησής του ήταν 240 ημέρες (8 μήνες).

Γ.Σ.


NEWSLETTER