Κυριακή, 31 Οκτωβρίου 2021 08:45

Καλαμάτα: Πριν το καλοκαίρι διανοίξεις δρόμων στην Ανατολική Παραλία

Γράφτηκε από τον
Καλαμάτα: Πριν το καλοκαίρι διανοίξεις δρόμων στην Ανατολική Παραλία

 

Πριν από το καλοκαίρι του 2022 μπορεί να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου διάνοιξης δρόμων στην Ανατολική Παραλία, εκτίμησε σε δήλωσή του ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος.

Στο μεταξύ, η Οικονομική Επιτροπή του δήμου ενέκρινε την άσκηση αίτησης καθορισμού προσωρινής τιμής μονάδας ενώπιον του Εφετείου για 12 ιδιοκτησίες, για τη διάνοιξη των οδών Μεγάλου Αλεξάνδρου, Υψηλάντους και Μεθώνης.

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτησή μας για την πορεία των διαδικασιών υλοποίησης του έργου διάνοιξης δρόμων στην Ανατολική Παραλία, ο δήμαρχος παρατήρησε:

“Εχει προχωρήσει αρκετά, πήραμε τις υπεύθυνες δηλώσεις από τους ιδιοκτήτες. Για την πρώτη φάση της πράξης αναλογισμού για τη Βουλγαροκτόνου είναι έτοιμα τα χαρτιά να τα στείλουμε στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, για να πάρουμε τα πρώτα χρήματα, αυτό το εκατομμύριο ευρώ που θα ξεκινήσουν οι αποζημιώσεις των ιδιοκτητών. Και μετά θα ακολουθήσουν οι παρεμβάσεις στα τεχνικά έργα.

Στην Οικονομική Επιτροπή συζητιέται το θέμα του ορισμού, για να πάμε στη διαδικασία των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων και των αποζημιώσεων, ώστε να τρέξει και αυτό το ζήτημα. Είμαστε σε μια κίνηση, σε μια δυναμική διαδικασία. Θεωρώ ότι θα προλάβουμε πριν το καλοκαίρι να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε να υλοποιούμε έργα, από το σχέδιο πόλεως του 1905!”.

Στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, όπου ελήφθη απόφαση για την άσκηση αίτησης καθορισμού προσωρινής τιμής μονάδας προς το δικαστήριο, ο αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης ενημέρωσε ότι η αίτηση του δήμου αφορά κυρίως τη διάνοιξη τμημάτων στις οδούς Μεγάλου Αλεξάνδρου, Υψηλάντους και Μεθώνης και σχετίζεται με την αποζημίωση της γης και τα επικείμενα. Υπενθύμισε πως ο δήμος θα πάρει δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και για τις αποζημιώσεις των ιδιοκτητών και για την υλοποίηση του έργου. Διευκρίνισε ότι για την οδό Βουλγαροκτόνου υπάρχει προσωρινή και οριστική τιμή από το δικαστήριο και πως η προεκτιμητική επιτροπή του δήμου εισηγείται για τις τιμές προς την Κτηματική Υπηρεσία.

Στην εισήγηση επισημαινόταν ότι “ο καθορισμός τιμής αποζημίωσης αφορά τις ιδιοκτησίες εκείνες για τις οποίες δεν έχει ολοκληρωθεί ο δικαστικός προσδιορισμός της αποζημίωσης” και πως “σύμφωνα με την έκθεση προεκτίμησης η αξία των παραπάνω ακινήτων για το έδαφος ανέρχεται στα 600 ευρώ ανά τ.μ., ενώ καθορίζεται και η αξία για τα επικείμενα, που παρουσιάζεται στον πίνακα που ακολουθεί”.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Οικονομική Επιτροπή εδώ και καιρό έχει εγκρίνει τη συνομολόγηση δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ποσού 4 εκ. ευρώ, για τη διάνοιξη και κατασκευή οδών στην Ανατολική Παραλία και στο κέντρο της πόλης. Η διάρκεια εξόφλησης του δανείου θα είναι 12 χρόνια. Σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 25 Νοεμβρίου 2020 για τη λήψη του δανείου συνολικού ποσού 4 εκ. ευρώ, αυτό αφορά τη διάνοιξη και κατασκευή των οδών Βουλγαροκτόνου, Μεγ. Αλεξάνδρου, Μεθώνης, Υψηλάντου, Κορώνης, Παπανικολή και Μαιζώνος. Το ποσό του δανείου κατανέμεται ως εξής: 2.705.618 ευρώ για απαλλοτριώσεις, 359.769,60 ευρώ για επικείμενα και 934.440 ευρώ για τεχνικά έργα.

Γ.Σ.


NEWSLETTER