Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2021 08:29

Μοιράζουν φακέλους απογραφής και στη Μεσσηνία

Γράφτηκε από την

 

Επιμέλεια: Νικολέττα Κολυβάρη

Σε εξέλιξη είναι η απογραφή 2021 και στη Μεσσηνία με σύνθημα “Ολοι μετράμε”. Οι απογραφείς έχουν ξεκινήσει να μοιράζουν σε κάθε σπίτι, διαμέρισμα ή κατάλυμα τον κλειστό ανώνυμο φάκελο με τον κωδικό απογραφής που αντιστοιχεί στην κάθε κατοικία, προκειμένου να γίνει η ηλεκτρονική διαδικασία. Ο φάκελος (φωτό) απευθύνεται στον/στην εκπρόσωπο του νοικοκυριού και ο απογραφέας τον αφήνει έξω από την πόρτα του σπιτιού ή του διαμερίσματος. Στο οπισθόφυλλο η ΕΛΣΤΑΤ απαντά σε τρεις ερωτήσεις: α) Τι είναι η απογραφή; β) Τι θα ερωτηθώ; γ) Γιατί να λάβω μέρος; Μέσα βρίσκουμε τον μοναδικό κωδικό απογραφής και τις οδηγίες.

 

ΜΕΧΡΙ 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Για να απογραφούμε εμείς και τα μέλη του νοικοκυριού μας αρκεί ένας εκπρόσωπος να επισκεφθεί έως τις 26 Νοεμβρίου την ειδική εφαρμογή της Απογραφής Πληθυσμού - Κατοικιών 2021 στην ψηφιακή πύλη https://www.gov.gr. Για την είσοδο στην εφαρμογή είναι απαραίτητη η καταχώριση του “κωδικού απογραφής” ο οποίος αναγράφεται εσωτερικά του φακέλου. Επίσης, πληκτρολογούμε και τον προσωπικό μας κωδικό taxisnet και στη συνέχεια ακολουθούμε τις οδηγίες και απαντάμε στις ερωτήσεις της απογραφής.

 

ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ 12ΨΗΦΙΟΣ ΚΩΔΙΚΟΣ

Ο 12ψήφιος κωδικός απογραφής είναι μοναδικός και αντιστοιχεί αποκλειστικά στην κάθε μια κατοικία. Στην περίπτωση που κάποιος δεν διαμένει μόνιμα σε αυτήν, τότε απαντά μόνο στις ερωτήσεις που αφορούν στην κατοικία. Η προσωπική μας απογραφή καθώς και των μελών του νοικοκυριού μας θα γίνεται με τον κωδικό απογραφής της κατοικίας όπου διαμένουμε μόνιμα. Στην περίπτωση που κάποιος χρειαστεί βοήθεια ή διευκρινίσεις κατά τη διάρκεια της συμπλήρωσης του ερωτηματολογίου μπορεί να επικοινωνήσει με τον απογραφέα της περιοχής του, στο τηλέφωνο το οποίο αναγράφεται εσωτερικά του φακέλου.

 

ΕΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΕΤΕ

Εάν για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορέσει κάποιος να αυτοαπογραφεί ή το ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο που υπέβαλε δεν είναι πλήρως συμπληρωμένο, ο απογραφέας της περιοχής του θα τον επισκεφτεί μετά τις 27 Νοεμβρίου (και μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου) προκειμένου να τον απογράψει με τον παραδοσιακό τρόπο με έντυπο ερωτηματολόγιο.

Επίσης, θα πρέπει να φυλάξουμε τον κωδικό απογραφής μέχρι το τέλος Ιανουαρίου της νέας χρονιάς για την περίπτωση που χρειαστούν διευκρινίσεις από την ΕΛΣΤΑΤ.

 

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΑΥΤΟΑΠΟΓΡΑΦΩ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ;

Η απάντηση που μας δίνεται από την ΕΛΣΤΑΤ είναι “γιατί απαντώ γρήγορα, εύκολα και με ασφάλεια από τον υπολογιστή μου, οποτεδήποτε επιθυμώ έως τις 26 Νοεμβρίου, χωρίς την ανάγκη συνέντευξης με φυσική παρουσία του απογραφέα”. Οσο για το αν τα δεδομένα μας είναι ασφαλή, η ΕΛΣΤΑΤ διαβεβαιώνει ότι λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την ακεραιότητα και εμπιστευτικότητα των δεδομένων και την πρόσβαση σε αυτά μόνο από εξουσιοδοτημένα άτομα.

 

ΤΙ ΣΚΟΠΟΥΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ

Η απογραφή πληθυσμού-κατοικιών έχει σκοπό τη συγκέντρωση πρόσφατων και έγκυρων στοιχείων για τα δημογραφικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού και τις συνθήκες στέγασής του, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες στατιστικής πληροφόρησης σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Τα στοιχεία αυτά είναι απαραίτητα για τη χάραξη της οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής πολιτικής του κράτους και την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση και τους διεθνείς οργανισμούς (π.χ. Ηνωμένα Εθνη, ΟΟΣΑ). 

 

ΤΙ ΘΑ ΕΡΩΤΗΘΩ;

Στην απογραφή συλλέγονται στοιχεία όπως:

• Χαρακτηριστικά της κατοικίας (π.χ. αριθμός δωματίων, σύστημα θέρμανσης, πρόσβαση σε δίκτυο υδροδότησης).

• Αριθμός μελών και σύνθεση νοικοκυριού (π.χ. συγγενικές σχέσεις, συγκατοίκηση).

• Πληροφορίες για άτομα που μετανάστευσαν τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό.

Στην απογραφή δεν ζητείται κανένα ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο, δικό μας ή μελών του νοικοκυριού μας.

 

ΜΕ ΕΙΔΙΚΗ ΚΟΝΚΑΡΔΑ ΚΑΙ ΕΝΤΥΠΟ

Σημαντικό είναι επίσης να γνωρίζετε ότι κατά τη διάρκεια της εργασίας τους όλοι οι απογραφείς της ΕΛΣΤΑΤ φέρουν, εκτός από την αστυνομική τους ταυτότητα, ειδική κονκάρδα με το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ, στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία τους, καθώς και έντυπο ορισμού με τη φωτογραφία τους και σφραγίδα της ΕΛΣΤΑΤ. Επίσης είναι υποχρεωμένοι να τηρούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του Covid-19.

Τα άτομα που διαμένουν σε συλλογικά καταλύματα, όπως καταυλισμούς, στρατόπεδα, μοναστήρια, δομές φιλοξενίας μεταναστών/προσφύγων και ασυνόδευτων ανηλίκων, κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης μεταναστών/προσφύγων, οίκους ευγηρίας, οικοτροφεία, άσυλα, κλινικές χρόνιων νοσημάτων, δομές φιλοξενίας αστέγων κ.λπ. απογράφονται από ειδικούς απογραφείς με τη διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης.