Τετάρτη, 01 Δεκεμβρίου 2021 09:04

Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας: Αντιπαράθεση για πανδημία και Νοσοκομείο

Γράφτηκε από τον
Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας: Αντιπαράθεση για πανδημία και Νοσοκομείο

 

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης

Ούτε ενημέρωση για την κατάσταση στο Νοσοκομείο Καλαμάτας σχετικά με την πανδημία, ούτε ψήφισμα για τη στελέχωση του ιδρύματος, το βράδυ της Δευτέρας στο Δημοτικό Συμβούλιο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, όπως ζήτησαν σύμβουλοι της μειοψηφίας.

Υπήρξε πολιτική αντιπαράθεση, με αλληλοκατηγορίες συμβούλων με τη διοικήτρια και δημοτική σύμβουλο Ελένη Αλειφέρη για κομματικές σκοπιμότητες, ενώ η κ. Αλειφέρη, που μετείχε μετά από καιρό σε συνεδρίαση του Συμβουλίου, κατηγόρησε τον επικεφαλής του “Πρότυπου Δήμου” για λαϊκισμό και του ζήτησε να είναι πιο προσεκτικός όταν αναφέρεται στη ΜΕΘ Covid, εννοώντας τον κίνδυνο να βρεθεί κατηγορούμενος.

Το θέμα άνοιξε ο σύμβουλος του “Πρότυπου Δήμου” γιατρός Γιώργος Σωφρονάς, που ζήτησε ενημέρωση από την κ. Αλειφέρη για την κατάσταση στο νοσοκομείο σε σχέση με τη διαχείριση της πανδημίας, καθώς και την έκδοση ψηφίσματος για τη στελέχωση του νοσοκομείου.

Η Ελ. Αλειφέρη, απευθυνόμενη στον κ. Σωφρονά και στον σύμβουλο - γιατρό του νοσοκομείου Μανώλη Μάκαρη, είπε ότι έχουν μετατρέψει το ρόλο του Δημοτικού Συμβουλίου σε κάτι άλλο, ζητώντας τη δημιουργία Πνευμονολογικής Κλινικής. “Δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη διοίκηση του νοσοκομείου. Το ότι συμμετέχουν ένας ιδιώτης και ένας νοσοκομειακός γιατρός δεν σημαίνει ότι το Δημοτικό Συμβούλιο είναι όργανο του νοσοκομείου” ανέφερε, μεταξύ άλλων, η διοικήτρια.

Ο Γ. Σωφρονάς έκανε λόγο για ασυμβατότητα του ρόλου της, να είναι διοικήτρια και δημοτική σύμβουλος, και δήλωσε “θεωρώ μεγάλη ντροπή 2 χρόνια πανδημίας το Δημοτικό Συμβούλιο να μην έχει βγάλει ένα ψήφισμα, για το πώς μπορεί να βοηθήσει το νοσοκομείο”. Και παρατήρησε ότι “και ο κ. δήμαρχος και η κ. Αλειφέρη λειτουργούν ως κομματικοί”.

“Εχουν γνώση οι φύλακες” απάντησε η διοικήτρια και ανέφερε πως “δεν θα μετατρέψουν το νοσοκομείο σε πεδίο αντιπολιτευτικής κίνησης. Το νοσοκομείο θα απαντά όπου χρειάζεται”. Για τη συμβολή του δήμου, είπε ότι “το νοσοκομείο είναι ευγνώμον, γιατί διέθεσε ποσό για να αποκτήσει σημαντικό εξοπλισμό” – και πρόσθεσε πως “δεν θεωρώ ότι είναι θέμα για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αν θέλετε να ρωτήσετε, ρωτήστε αρμοδίως το νοσοκομείο”.

 

“ΝΙΩΘΟΥΜΕ ΑΝΗΣΥΧΟΙ”

Ο επικεφαλής του “Πρότυπου Δήμου” Β. Τζαμουράνης ανέφερε ότι “η κ. Αλειφέρη προσπάθησε να δώσει λαθεμένη ερμηνεία στις παρεμβάσεις μας” και παρατήρησε πως “δεν προσπαθούμε να υποκαταστήσουμε κανέναν άλλον αρμόδιο φορέα. Νιώθουμε ανήσυχοι για την κατάσταση αυτή, όπως εξελίσσεται”. Εκανε λόγο για μεγάλη θνησιμότητα στη ΜΕΘ Covid, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, ρώτησε αν οφείλεται σε έλλειψη κατάλληλου προσωπικού, αν έχουν γίνει ενέργειες και αν αναπληρώθηκε ο εκλιπών διευθυντής της κλινικής Covid, αν αναπληρώθηκαν οι υγειονομικοί που είναι με αναστολή ή καλύφθηκαν με μεταφορά από άλλες κλινικές, και τι έχει κάνει η διοίκηση για τη στελέχωση του νοσοκομείου.

Κατά την τοποθέτησή του η κ. Αλειφέρη επιχείρησε να τον διακόψει, λέγοντάς πως “όταν αναφέρεται στη ΜΕΘ να είναι πολύ προσεκτικός”.

Ο επικεφαλής του “Ανοιχτού Δήμου” Μανώλης Μάκαρης είπε ότι και η κλινική και η ΜΕΘ Covid είναι γεμάτες, όπως και οι υπόλοιπες κλινικές είναι ασφυκτικά γεμάτες. Ανέφερε ότι το χειμώνα καταγράφεται αύξηση νοσηρότητας και είπε ότι με τέτοιες συνθήκες δεν έχουμε κρεβάτια ή είναι οριακά. Παρατήρησε πως το αίτημα για Πνευμονολογική Κλινική είναι διαχρονικό και εκτίμησε ότι θα ήταν καλύτερη η κατάσταση με τον κορονοϊό αν υπήρχε Πνευμονολογική. Επειδή, όπως ανέφερε, άνθρωποι στοιβάζονται στην είσοδο του νοσοκομείου για να κάνουν το εμβόλιο, επέμεινε να γίνει εμβολιαστικό κέντρο στην πόλη από το δήμο. Παρατήρησε ότι είναι μονόδρομος η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, μίλησε για ξεκάθαρη υποστελέχωση του νοσοκομείου, υπενθύμισε πως δεν προσήλθαν ιδιώτες πνευμονολόγοι και σημείωσε ότι οι γιατροί θέλουν μόνιμη και σταθερή εργασία. Τέλος, προέτρεψε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να τεθούν στο στόχο των μαζικών προσλήψεων.

Ο σύμβουλος - πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής Δημήτρης Κουκούτσης, με βάση την εμπειρία του στη Βουλή, είπε ότι “όσο και αν χτυπιέται ο διοικητής κάθε νοσοκομείου, τα πλάνα είναι σε κεντρικό επίπεδο. Ο χειρότερος εξευτελισμός γιατρού είναι ο μισθός του επίκουρου”. Πρόσθεσε πως “παίζει ρόλο η προσωπικότητα του υπουργού. Ο υπουργός που είχε ανοιχτά τα αυτιά του ήταν ο Ανδρέας Ξανθός”.

 

ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΑΤΡΑΠΟΙ

Η Ελ. Αλειφέρη ανταπάντησε πως προσπάθησε να προστατεύσει το Δημοτικό Συμβούλιο από τον λαϊκισμό, μίλησε για κινήσεις αντιπολιτευτικές, ενώ για τη μεγάλη θνησιμότητα ανέφερε ότι είναι θέμα άλλων αρμοδιοτήτων – και κάλεσε τον κ. Τζαμουράνη να τον ενημερώσει ο σύμβουλος Στάθης Σταματόπουλος που είναι νομικός. “Ξέρει ο κ. Τζαμουράνης τους ιατρικούς φακέλους ασθενών;” αναρωτήθηκε. Είπε ότι “ο λαϊκισμός σας έχει οδηγήσει σε επικίνδυνες ατραπούς” και εξέφρασε την ενόχλησή της “να τα λένε άνθρωποι που είναι επιστήμονες”.

Ανταπαντώντας, ο Β. Τζαμουράνης αναρωτήθηκε αν “είναι λαϊκισμός να θέσουμε ένα θέμα που αφορά την κοινωνία” και ξεκαθάρισε, μεταξύ άλλων: “Την αγωνία μου κατέθεσα, κάλεσα τον δήμαρχο να πάρει μια πρωτοβουλία. Για τη μεγάλη θνησιμότητα, το δείχνουν τα γεγονότα. Δεν λαϊκίζουμε, προσπαθούμε να βοηθήσουμε”.

Τέλος, ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος είπε ότι για τη στελέχωση “γίνονται προκηρύξεις και δεν καλύπτονται, δεν υπάρχει επιστημονικό προσωπικό” και δήλωσε πως “έχουμε εμπιστοσύνη στη διοικήτρια”.


NEWSLETTER