Τετάρτη, 08 Δεκεμβρίου 2021 17:28

Διακοπή εργασιών στην πλατεία Φιλιατρών ζήτησε η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων

Γράφτηκε από την
Διακοπή εργασιών στην πλατεία Φιλιατρών ζήτησε η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων

Την άμεση διακοπή των εργασιών στην πλατεία των Φιλιατρών ζήτησε από το Αστυνομικό Τμήμα της πόλης, με έγγραφό της, η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Εργων Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου και Νοτίου Αιγαίου με έδρα την Πάτρα.

Στο έγγραφο, που κοινοποιήθηκε στο Δήμο Τριφυλίας, στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και στον δημοτικό σύμβουλο Δημήτρη Δριμή που κατήγγειλε τις εργασίες, ο προϊστάμενος της υπηρεσίας Γεώργιος Παπανδρέου - αρχιτέκτων μηχανικός, αναφέρει:

“Κατόπιν επωνύμου καταγγελίας παρακαλούμε να διακόψετε άμεσα τις εργασίες που τυχόν εκτελούνται στην πλατεία Φιλιατρών (πλατεία Καποδιστρίου) δεδομένου ότι δεν έχουν την απαιτούμενη, σύμφωνα με το Ν. 3028/2002 (άρθρο 10, παράγραφ. 3), έγκριση του ΥΠΠΟΑ. Σας γνωρίζουμε ότι εντός της πλατείας Καποδιστρίου υπάρχει πέτρινο χυτοσιδηρό σιντριβάνι το οποίο έχει χαρακτηριστεί από το ΥΠΠΟΑ ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και έργο τέχνης μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο (ΦΕΚ 1371Β/2001). Η συνέχιση των εργασιών θα δοθεί με νεώτερο έγγραφό μας, αφού ολοκληρωθεί η
διαδικασία που ορίζει ο Ν. 3028/2002”.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι εργασίες, που ξεκίνησαν χωρίς άδεια, από τον Δήμο Τριφυλίας, προχθές Δευτέρα στην πλατεία Φιλιατρών, προκάλεσαν αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία, από δημοτικούς συμβούλους και πολίτες. Οι εργασίες σταμάτησαν από προχθές, ενώ ο ιδιοκτήτης του μηχανήματος έργων που δούλευε στην πλατεία προσήχθη στο Αστυνομικό Τμήμα Τριφυλίας στην Κυπαρισσία.

Μεταξύ των αυτοδιοικητικών που αντέδρασαν ήταν ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Δριμής, επικεφαλής της “Ανεξάρτητης Δημοτικής Συνεργασίας”, που ενημέρωσε εγγράφως την αρμόδια υπηρεσία, ενώ 4 πολίτες των Φιλιατρών κατέθεσαν υπόμνημα στην Αστυνομική Περιφερειακή Διεύθυνση Πελοποννήσου και στην Εισαγγελία Κυπαρισσίας.

* Σε ανακοίνωσή του με τίτλο “Ντροπιάζουν τον Δήμο Τριφυλίας”, ο Δ. Δριμής αναφέρει: “Αλλη μια αυθαίρετη παρέμβαση σε δημόσιο χώρο. Για άλλη μια φορά αναστάτωση των πολιτών και εμπλοκή υπηρεσιών (Αστυνομίας, Εισαγγελίας, υπουργείου Πολιτισμού). Για άλλη μια φορά λειτουργία αυτόφωρου σε έργο του δήμου. Για άλλη μια φορά αρνητικές αναφορές στα τοπικά μέσα ενημέρωσης για το Δήμο Τριφυλίας.

Χθες, 6-12-2021, ιδιωτικό μηχάνημα έργου με χρήση υδραυλικού σφυριού γκρέμιζε στην πλατεία Φιλιατρών. Προφανώς με εντολή του δημάρχου και του αντιδημάρχου τεχνικών έργων που βρίσκονταν στο χώρο. Δημότες και δημοτικοί σύμβουλοι Φιλιατρών αναστατώθηκαν και διαμαρτυρήθηκαν αρμοδίως. Με παρέμβαση Αστυνομίας και εισαγγελίας οι αυθαίρετες εργασίες σταμάτησαν. Ως δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Συνεργασίας» δέχτηκα τηλεφωνήματα από ανήσυχους δημότες. Η προστασία του δημόσιου χώρου και η τήρηση της νομιμότητας είναι στις προτεραιότητες της αυτοδιοικητικής μας λειτουργίας. Επικοινώνησα τηλεφωνικά με τον διοικητή του Α.Τ. Κυπαρισσίας. Επικοινώνησα τηλεφωνικά και γραπτά με την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Πολιτισμού στην Πάτρα. Τέτοιες αυθαίρετες ενέργειες εκθέτουν τη δημοτική αρχή. Εκθέτουν όμως και ντροπιάζουν και το Δήμο Τριφυλίας. Και αυτό δεν είναι δικαίωμά τους. Οφείλουν να σέβονται το θεσμικό τους ρόλο και το δημόσιο χώρο. Οφείλουν να προστατεύουν το κύρος του δήμου”.


NEWSLETTER