Τετάρτη, 08 Δεκεμβρίου 2021 18:55

Ζητούν να διασωθεί η ιστορική μουριά του Ταμπάκη στα Φιλιατρά

Ζητούν να διασωθεί η ιστορική μουριά του Ταμπάκη στα Φιλιατρά

 

Να διασωθεί η ιστορική μουριά του Ταμπάκη στα Φιλιατρά, που είναι 200-300 χρόνων, ζητούν ο δημοτικός σύμβουλος Τριφυλίας Δημήτρης Δριμής και πολίτες-φίλοι της πλατείας και του πεζόδρομου της πόλης.

“Είναι δέντρο υπεραιωνόβιο 300 ετών και το Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας πρόκειται να την εντάξει στο ιστορικά δέντρα του 1821. Αν προλάβει…” μας επεσήμαναν πολίτες, επικρίνοντας τη δημοτική αρχή και αναφέροντας: “Πλατεία είναι το όλον! Ιστορικά μνημεία - αγάλματα - δέντρα κ.λπ., επιτίθεται σε όλα!”.

Ο Δ. Δριμής σε ανακοίνωσή του με τίτλο “Αφήστε ήσυχη τη «Μουριά του Ταμπάκη»! Σεβαστείτε τη φύση και την ιστορία των Φιλιατρών!” αναφέρει:

“Στα Φιλιατρά, στο πεζοδρόμιο νοτιοδυτικά της πλατείας, βρίσκεται η «Μουριά του Ταμπάκη», 200 ή της κατ’ άλλους 300 ετών. Στον ίσκιο της και στο ιστορικό «καφενείο της Μουριάς» κάθισαν γενιές Φιλιατρινών.

Στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής υπάρχει ως θέμα η κοπή - εκρίζωση της μουριάς, όπως πληροφορήθηκα. Καλώ τα μέλη της Επιτροπής να σκεφτούν το θεσμικό τους ρόλο και να μην υποκύπτουν σε εντολές. Να σκεφτούν πως όσοι περπατούν πάνω στη γη είναι μικρότερης ηλικίας από τη «Μουριά του Ταμπάκη» στα Φιλιατρά. Να σκεφτούν πως πρόκειται για μοναδικό μνημείο της φύσης και της ιστορίας της πόλης. Να σκεφτούν πως η ισοπέδωση και η μετατροπή του κέντρου της πόλης σε κινηματογραφική οθόνη προσβάλλει την ιστορία, την ταυτότητα, την μνήμη της πόλης.

Γιατί, αλήθεια, να κοπεί η μουριά; Για να βρεθούν θέσεις πάρκινγκ; Επειδή είναι άρρωστο το δέντρο; Ποιος πιστοποιεί πως το δέντρο είναι άρρωστο, δεν θεραπεύεται και πρέπει να εκριζωθεί; Υπάρχει απόφαση του αρμόδιου επιστημονικού οργάνου πως έχει υποστεί μη αναστρέψιμη βλάβη; Εχετε γνωμοδότηση από το αρμόδιο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο;

Σας καλώ να υπερασπιστείτε τη μουριά, τη μνήμη και το μέλλον της πόλης”.