Παρασκευή, 31 Δεκεμβρίου 2021 08:41

Βασιλόπουλος για τις μελέτες αστικής ανάπλασης: "Θα ληφθεί υπόψη το ΣΒΑΚ"

Γράφτηκε από τον

 

“Προφανώς και έχουμε λάβει υπόψη μας το ΣΒΑΚ και το ΣΦΗΟ, δεν καταργούνται θέσεις στάθμευσης, αλλά τα διπλοπαρκαρίσματα”. Αυτά απάντησε χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος στις μειοψηφίες για τις μελέτες για “ολοκληρωμένες παρεμβάσεις αστικών αναπλάσεων και αναβάθμισης του κεντρικού τομέα της πόλης”.

Μελέτες που τρέχει να εκπονήσει ο Δήμος Καλαμάτας με προγραμματική σύμβαση με την Αναπτυξιακή Μεσσηνίας, προκειμένου να προλάβει χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης για την υλοποίηση των παρεμβάσεων αυτών.

Ο κ. Βασιλόπουλος είπε ότι οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις πρέπει κι έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα, με βιοκλιματικό πρόσημο κι ενημέρωσε πως μέχρι τέλος Ιανουαρίου πρέπει να έχουν κατατεθεί οι αρχιτεκτονικές μελέτες και μέχρι 20 Μαρτίου να έχουν εξασφαλιστεί όλες οι αδειοδοτήσεις. Εκανε λόγο για αγώνα δρόμου και για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης μέχρι 10 εκ. ευρώ.

Απαντώντας σε άλλη ερώτησή μας, ο δήμαρχος παρατήρησε πως “είναι ξεκάθαρο ότι χρειάζεται κυκλοφοριακή μελέτη, πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά”.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι μειοψηφίες (Κοσμόπουλος, Τζαμουράνης, Οικονομάκου) αντέδρασαν, άσκησαν έντονη κριτική και καταψήφισαν στην Οικονομική Επιτροπή την προγραμματική σύμβαση με την Αναπτυξιακή Μεσσηνίας για τις μελέτες αυτές, γιατί “θα εκπονηθούν χωρίς να υπάρχει κυκλοφοριακή μελέτη και χωρίς ουσιαστικά να λαμβάνεται υπόψη το ΣΒΑΚ”, κατά την άποψή τους.

Ο προϋπολογισμός της σύμβασης, της εκπόνησης των μελετών από την Αναπτυξιακή είναι 199.788,80 ευρώ και το χρονοδιάγραμμα 3 μήνες.

Οι οδοί παρέμβασης είναι: Κλαδά, μεταξύ Αθηνών και Αρτέμιδος. Φραντζή. Αριστοδήμου, μεταξύ Καίσαρη και Βασ. Κωνσταντίνου. Πολυχάρους, μεταξύ Αναγνωσταρά και Αριστοδήμου. Κ. Γεωργούλη, μεταξύ Αριστομένους και Αριστοδήμου. Βασ. Ολγας και Βασ. Σοφίας, μεταξύ Αριστομένους και Αριστοδήμου. Βαλαωρίτου, μεταξύ Ανδρέα Σκιά και Αριστομένους. Ανδρέα Σκιά, μεταξύ Βασ. Γεωργίου και Βαλαωρίτου. Ψαρών, μεταξύ Ξενοφώντος και Μακεδονίας. Μακεδονίας, μεταξύ Αριστομένους και Νέδοντος. Δ. Παπαδοπούλου, μεταξύ Αναγνωσταρά και Αριστοδήμου. Λυκούργου Σκιά, μεταξύ Αριστοδήμου και Κανάρη. Σιδηροδρομικού Σταθμού. Γιατράκου, Χρυσάνθου Παγώνη, Μητροπέτροβα και Αντωνοπούλου. Κεφάλα. Νέδοντος, μεταξύ Κεφάλα και Κροντήρη.

* Χθες ο κ. Βασιλόπουλος ενημέρωσε ότι στο πλαίσιο των επαφών που είχε στην Αθήνα, συνάντησε στο υπουργείο Ενέργειας τον γ.γ. Χωροταξίας Ευθύμιο Μπακογιάννη. Έγινε συζήτηση ενόψει της πρότασης του δήμου στην ευρωπαϊκή αποστολή για τις “100 έξυπνες και κλιματικά ουδέτερες πόλεις”, καθώς και ενημέρωση ενόψει της μεγάλης πρόσκλησης που θα ανοίξει τις επόμενες ημέρες από το υπουργείο και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, όσον αφορά τις στρατηγικές αστικές αναπλάσεις. Πρόσκληση για την οποία ο δήμος προετοιμάζεται με την προγραμματική σύμβαση με την Αναπτυξιακή.

Γ.Σ.