Σάββατο, 08 Ιανουαρίου 2022 08:34

Δήμος Καλαμάτας: “Ανεξάρτητος” και αντιδήμαρχος ο Α. Καραγιάννης;

Γράφτηκε από τον

 

Με μια προσχώρηση συμβούλου στη δημοτική αρχή Καλαμάτας που καθυστέρησε, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει αντιδημαρχία με σημαντικές αρμοδιότητες, πρόκειται να σημαδευτούν οι αυριανές δημαιρεσίες στο δήμο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Ο λόγος αφορά το σύμβουλο του “Πρότυπου Δήμου” (παράταξη Βασίλη Τζαμουράνη) Ανδρέα Καραγιάννη, αντιδήμαρχο στις δημοτικές αρχές Νίκα, που σύμφωνα με πληροφορίες θα ανακοινώσει την ανεξαρτητοποίησή του, θα συνεργαστεί με τη δημοτική αρχή και πιθανότατα θα αναλάβει αντιδήμαρχος Έργων.

Η προσχώρηση Καραγιάννη είχε ακουστεί από το πρώτο διάστημα της δημοτικής θητείας Βασιλόπουλου και οι φήμες είχαν ενταθεί μετά από κάποιους μήνες, όταν διαχώριζε τη θέση του από την παράταξη Τζαμουράνη και υπερψήφιζε θέσεις της δημοτικής αρχής ή απουσίαζε από κρίσιμες ψηφοφορίες.

Κατά τα άλλα, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου αναμένεται να παραμείνει ο Δημήτρης Πολίτης, καθώς δεν φαίνεται να έχουν βάση οι διαρροές περί αλλαγής και επιλογής του Γιώργου Φάβα στη θέση του προέδρου.

Αντιδήμαρχοι όσον αφορά τα πρόσωπα δεν αναμένεται να αλλάξουν, εκτός από το Γιάννη Μπάκα που, λόγω ζητημάτων υγείας και αδυναμίας να ανταποκριθεί σε πλήρη απασχόληση, αναμένεται να αναλάβει προεδρία σε νομικό πρόσωπο ή θέση άμισθου αντιδημάρχου. Για το λόγο αυτό φέρεται να εξετάζεται η περίπτωση οι αντιδήμαρχοι να γίνουν 8 (από 7 που είναι σήμερα), 6 έμμισθοι που ορίζει ο νόμος και 2 άμισθοι.

Αλλαγές με μετακινήσεις ενδέχεται να γίνουν σε θέσεις προέδρων σε νομικά πρόσωπα, με πιο σημαντικές αυτές στη ΔΕΥΑΚ και στη “Φάρις”. Για τη ΔΕΥΑΚ ακούγεται ότι μπορεί να αναλάβει κάποιος αντιδήμαρχος, αν γίνει δεύτερη αλλαγή πέρα από αυτή του Γιάννη Μπάκα, ή ο ίδιος ο δήμαρχος. Πόστο σε νομικό πρόσωπο θα αναλάβει και η ανεξαρτητοποιηθείσα (από την παράταξη Μάκαρη) Μαρία Αγγελή που στηρίζει, ενώ ενδέχεται να αναβαθμιστούν ο Μιχάλης Αντωνόπουλος και ο Παύλος Κλάδης.

Ρόλο αναβαθμισμένο σε νομικό πρόσωπο ακούγεται πως θα αναλάβει ο πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμάτας Παναγιώτης Λύρας.

Επειδή όλες αυτές οι εξελίξεις (ανεξαρτητοποιήσεις και προσχωρήσεις στη δημοτική αρχή) και οι επιλογές που θα γίνουν έχουν το βλέμμα στραμμένο στις δημοτικές εκλογές του 2023, δεν αποκλείεται αύριο ή το επόμενο διάστημα να σημειωθούν μία με δύο ανακοινώσεις ανεξαρτητοποίησης και συνεργασίας με τον Θανάση Βασιλόπουλο.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι αυριανές δημαιρεσίες στο Δήμο Καλαμάτας θα γίνουν στις 11 το πρωί, στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου Μεσσηνίας “Αλέξανδρος Κουμουνδούρος”, κι ότι εκτός από το προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου θα εκλεγούν τα μέλη της Οικονομικής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής: όργανα στα οποία η δημοτική αρχή έχει την πλειοψηφία, παρά το εκλογικό αποτέλεσμα, μετά τις αλλαγές στον “Κλεισθένη” και την ακύρωση της απλής αναλογικής από την κυβέρνηση.

Γ.Σ.