Σάββατο, 08 Ιανουαρίου 2022 20:14

Αποζημιώσεις για ζημιές από καύσωνα σε καλλιέργειες στον Δήμο Μεσσήνης

Γράφτηκε από την
Αποζημιώσεις για ζημιές από καύσωνα σε καλλιέργειες στον Δήμο Μεσσήνης

 

H καταβολή των αποζημιώσεων στους ασφαλιστικά ενήμερους δικαιούχους παραγωγούς θα γίνει μετά τη διασταύρωση με τα στοιχεία του ΟΣΔΕ 2021, στις αρχές του 2022, για τις ζημιές σε καλλιέργειες οπωροκηπευτικών του Δήμου Μεσσήνης λόγω καύσωνα: Αυτό απαντά ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Στύλιος σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Αντώνη Μυλωνάκη.

Ειδικότερα, απαντώντας ο υφυπουργός ενημερώνει:

“Για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τους καύσωνες που σημειώθηκαν τον Ιούλιο και Αύγουστο 2021 στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Μεσσηνίας σε αμπελοειδή (συμπεριλαμβανομένης της σταφίδας), οπωροκηπευτικά και σύκα, διενεργήθηκαν από τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ οι απαραίτητες επισημάνσεις, έγιναν 185 αναγγελίες και υποβλήθηκαν 2.200 δηλώσεις. Μετά την ολοκλήρωση, από τις γεωτεχνικές υπηρεσίες του ΕΛΓΑ, του έργου των εκτιμήσεων, το οποίο, σύμφωνα με τα κριτήρια της γεωπονικής επιστήμης, για ορισμένα προϊόντα απαιτεί και την εκτίμηση στο στάδιο της συγκομιδής, αναμένεται η κοινοποίηση των πορισμάτων και ακολούθως η καταβολή των αποζημιώσεων στους ασφαλιστικά ενήμερους δικαιούχους παραγωγούς, μετά τη διασταύρωση με τα στοιχεία του ΟΣΔΕ 2021.

Τονίζεται δε το γεγονός ότι πλέον η καταβολή των αποζημιώσεων ξεκινά την ίδια χρονιά που συμβαίνει το ζημιογόνο αίτιο και ολοκληρώνεται το αργότερο αρχές της επόμενης, σε αντίθεση με την πρακτική προηγούμενων ετών που η καταβολή ολοκληρωνόταν στο τέλος του επομένου έτους, δηλαδή ως και 17 μήνες αργότερα”.

 

(Φωτογραφία αρχείου)


NEWSLETTER