Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2022 09:00

Ανάπλαση με 17 εκ. ευρώ στην Ανατολική Καλαμάτα από το "Αντώνης Τρίτσης" (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Ανάπλαση με 17 εκ. ευρώ στην Ανατολική Καλαμάτα από το "Αντώνης Τρίτσης" (βίντεο)

 

Το έργο της αστικής αναζωογόνησης της ανατολικής πόλης του Δήμου Καλαμάτας, ποσού 17 εκ. ευρώ, εντάχθηκε στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα.

Πρόκειται για “τεράστιο πρότζεκτ που θα αλλάξει τη φυσιογνωμία της ανατολικής πόλης”, για μια ολιστική παρέμβαση σε αστικό τοπίο, όπως τόνισε χθες ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος σε πανηγυρική συνέντευξη Τύπου.

Σε πρώτη φάση εγκρίθηκε το ποσό των 385.800,53 ευρώ που αφορά τις μελέτες ωρίμανσης και τη σύνταξη όλων των απαραίτητων μελετών για τη δημοπράτηση του κύριου έργου και την κατασκευή των ολοκληρωμένων παρεμβάσεων της αναβάθμισης του αστικού τοπίου της Ανατολικής Πολεοδομικής Ενότητας Καλαμάτας. Με την ολοκλήρωση των μελετών θα ακολουθήσει η υλοποίηση του έργου, το οποίο έχει διασφαλισμένη χρηματοδότηση.

Παρουσία των αντιδημάρχων Νίκου Μπασακίδη και Ανδρέα Καραγιάννη, καθώς και του ειδικού συνεργάτη - πολιτικού μηχανικού Βασίλη Κουτραφούρη, ο δήμαρχος παρουσίασε την ολιστική παρέμβαση που δρομολογείται.

“Σήμερα είναι μία σπουδαία ημέρα για το δήμο, καθώς μια μεγάλη διεκδίκηση έλαβε απόφαση ένταξης και βαίνει σταδιακά προς υλοποίηση”, ανέφερε ο κ. Βασιλόπουλος και μεταξύ άλλων παρατήρησε: “Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι, καθώς ο δήμος μας εξασφάλισε ένα ακόμα σπουδαίο έργο. Ενα έργο που θα αλλάξει τη φυσιογνωμία της ανατολικής πόλης μέσα από ολοκληρωμένες παρεμβάσεις αναβάθμισης αστικού τοπίου. Αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι μιλάμε για ένα τεράστιο πρότζεκτ που προβλέπει παρεμβάσεις αναζωογόνησης στο χώρο των πρώην λυομένων «Βάγια» και στο χώρο του παλιού στρατοπέδου, καθώς και διαμόρφωση των οδών διασύνδεσης των περιοχών αυτών με το Ιστορικό Κέντρο και την Παραλία. Μία παρέμβαση σε περισσότερα από 110 στρέμματα που θα αλλάξει άρδην τη φυσιογνωμία της εν λόγω περιοχής”.

Ο δήμαρχος ευχαρίστησε “τον υπουργό κ. Πέτσα, με τον οποίο έχουμε άριστη συνεργασία και που μαζί εξετάσαμε την παρέμβαση σε αρκετές συναντήσεις μας, καθώς επίσης -και είναι σημαντικό να το πω- για το αμέριστο ενδιαφέρον και την καταλυτική του υποστήριξη τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος είχε επίσης λάβει σχετική ενημέρωση για το πρότζεκτ αυτό, όπως και συνολικά για όλο τον σχεδιασμό μας για την Καλαμάτα των επόμενων χρόνων”.

Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του δημάρχου στον αντιδήμαρχο Νίκο Μπασακίδη, στον ειδικό συνεργάτη Βασίλη Κουτραφούρη και σε στελέχη του δήμου, όπως οι Παναγιώτα Κουράκλη, Μαρία Νταμάτη, Χριστίνα Λυκουργιά και Παναγιώτης Νασόπουλος.

Κλείνοντας, ο κ. Βασιλόπουλος σημείωσε ότι “η αρχή γίνεται με την εκπόνηση των μελετών και ακολούθως, έχοντας διασφαλισμένους τους πόρους, θα εκκινήσουν και τα σχετικά έργα. Βασικοί στόχοι της παρέμβασης που υπηρετεί και τη νέα φιλοσοφία του δήμου, εναρμονισμένη με την κλιματική αλλαγή, είναι: Η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, η βιώσιμη κινητικότητα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής. Αναφερόμαστε σε μία ολιστική παρέμβαση με αναπλάσεις, διασύνδεση περιοχών, οδούς ήπιας κυκλοφορίας, διαδρομές περιπάτου και ποδηλατοδρόμους, χώρους πρασίνου και κοινόχρηστους χώρους για την ανάπτυξη δράσεων και άλλα. Συνεχίζουμε. Δεν επαναπαυόμαστε. Εχουμε μπροστά μας πολλά έργα να υλοποιήσουμε, ακόμα περισσότερα σε επίπεδο σχεδιασμού και μελετών, γιατί ας μην ξεχνάμε ότι μία δημοτική αρχή οφείλει να έχει το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον κι αυτό ακριβώς πράττουμε. Με συνέπεια στις δεσμεύσεις μας”.

Την ικανοποίησή του για τη σημαντική αυτή εξέλιξη εξέφρασε με τη σειρά του ο αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης, ο οποίος παρουσίασε λεπτομέρειες ως προς την παρέμβαση και τους στόχους που αυτή θα κληθεί να εξυπηρετήσει. Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του κ. Μπασακίδη στην υφιστάμενη κατάσταση στην περιοχή και στο στόχο της δημοτικής αρχής για τη δημιουργία μιας πολυκεντρικής πόλης με αποκεντρωμένες υποδομές και με αστικό τοπίο υψηλής αισθητικής και λειτουργικότητας.

Τέλος ο κ. Κουτραφούρης σημείωσε πως “προσπαθούμε να αντιμετωπίζουμε το μέλλον της πόλης με ολιστική προσέγγιση και όραμα και όχι αποσπασματικά. Η εν λόγω μεγάλη παρέμβαση έρχεται να ενισχύσει τον πραγματικό σκοπό και το ανεκπλήρωτο μέχρι στιγμής πολεοδομικό όραμα του Ανατολικού Κέντρου, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί στον μετασεισμικό σχεδιασμό της πόλης, καθώς και να αναβαθμίσει τόσο λειτουργικά όσο και βιοκλιματικά μια μεγάλη έκταση της ανατολικής συνοικίας, που προέκυψε μετά από την αντίστοιχη πράξη εφαρμογής”.


NEWSLETTER