Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2022 08:32

Κριτική μειοψηφιών για Ανοικτό Θέατρο Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον

Με την άσκηση έντονης κριτικής από τις μειοψηφίες, ότι η δημοτική αρχή δεν υιοθέτησε νωρίτερα την πρότασή τους για επανάληψη του διαγωνισμού, ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος επανέλαβε την απόφασή του να επαναδημοπρατηθεί το έργο της ολοκλήρωσης του Ανοιχτού Θεάτρου Καλαμάτας, την περασμένη Παρασκευή στην Οικονομική Επιτροπή.

Μάλιστα, ο δήμαρχος ενημέρωσε ότι πέρα από την επανάληψη του διαγωνισμού, ετοιμάζεται το έγγραφο για το Τεχνικό Συμβούλιο για κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής του πρώτου μειοδότη, καθώς, όπως είπε, “η ισχύς της προσφοράς του λήγει στις 12 Φεβρουαρίου, ήταν για 9 μήνες, όχι για 6”.

Να υπενθυμίσουμε ότι στις 29 Δεκεμβρίου, στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής για το 2021, οι παρατάξεις της μειοψηφίας (Βασίλης Κοσμόπουλος και Βασίλης Τζαμουράνης) είχαν προτείνει την επανάληψη του διαγωνισμού για το έργο ολοκλήρωσης της κατασκευής του Ανοιχτού Θεάτρου, προϋπολογισμού 1.270.000 ευρώ. Και αυτό, όπως είχε ειπωθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ψίθυροι περί συμφωνίας για να πάρει το έργο ο δεύτερος μειοδότης, καθώς υπήρχε και οικονομική ζημιά 146.000 και κάτι ευρώ για το δήμο. Τότε η πλειοψηφία δεν έκανε δεκτή την πρόταση και αποφάσισε να πάει το έργο στον δεύτερο μειοδότη, σύμφωνα με την υπηρεσιακή εισήγηση, καθώς ο πρώτος, ο προσωρινός μειοδότης δεν κατέθεσε τα επιπλέον δικαιολογητικά που του ζητήθηκαν από την επιτροπή διαγωνισμού και αποκλείστηκε από τη συνέχεια.

Σε εκείνη η συνεδρίαση ο Β. Κοσμόπουλος σημείωσε πως “έπρεπε να επαναπροκηρυχθεί και να κρατήσουμε την εγγυητική επιστολή”. Μάλιστα, παρατήρησε ότι “έξω μπαίνουν άλλες σκέψεις, έξω συζητείται το θέμα”. Δήλωσε ότι δεν συμμετέχει σε αυτή την παρωδία και επεσήμανε πως “δεν υπάρχει απάντηση στο ερώτημα γιατί ο δήμος δεν διεκδίκησε την εγγυητική”.

Ο επικεφαλής του “Πρότυπου Δήμου” Βασίλης Τζαμουράνης είπε ότι “τα στοιχεία δημιουργούν πολλά ερωτηματικά”. Σημείωσε πως ο δήμος χάνει και τα 20.000 ευρώ της εγγυητικής, δήλωσε πως “φαίνεται ότι πρόκειται περί μεθόδευσης να πάει στον δεύτερο” και είπε ότι “η μόνη λύση που δεν θα αφήσει ερωτηματικά είναι η επανάληψη του διαγωνισμού”.

Στην Οικονομική Επιτροπή της περασμένης Παρασκευής ο Β. Τζαμουράνης παρατήρησε ότι “για το Ανοιχτό Θέατρο η επαναδημοπράτηση είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση, εμείς το είχαμε προτείνει”.

Ο δήμαρχος Θαν. Βασιλόπουλος ενημέρωσε ότι “πέρα από την επανάληψη του διαγωνισμού, ετοιμάζουμε το έγγραφο για το Τεχνικό Συμβούλιο για κατάπτωση της εγγυητικής του πρώτου μειοδότη”.

Ο Β. Κοσμόπουλος υπενθύμισε πως ο δεύτερος μειοδότης έκανε πίσω στο έργο της “Ηλέκτρας” όπου ήταν πρώτος προσωρινός μειοδότης, και απαντώντας στην κατηγορία του δημάρχου ότι τον είχε ενημερώσει για την επαναδημοπράτηση, είπε ότι “δεν χρησιμοποίησα αυτό το γεγονός, γιατί ήταν σε ιδιωτική μας συζήτηση. Μίλησα με βάση τα δεδομένα, με την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής”.

Ο Β. Τζαμουράνης παρατήρησε ότι “πρέπει να σταλεί μήνυμα στους εργολάβους ότι δεν μπορούν να παίζουν παιχνίδια”.

Γ.Σ.