Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2022 08:45

Καλαμάτα: Σε τρεις φάσεις η ανάπλαση της Αναγνωσταρά

Γράφτηκε από τον

 

Με τις λευκές ψήφους των μειοψηφιών, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Καλαμάτας εξέφρασε χθες τη σύμφωνη γνώμη της για τη διευθέτηση κυκλοφορίας - σήμανσης εκτελούμενων εργασιών, προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο - “γεφύρι της Αρτας” για την ανάπλαση της οδού Αναγνωσταρά.

Η επιτροπή αποδέχθηκε την εργοταξιακή οργάνωση και την εκτέλεση των εργασιών, όπως αναλυτικά περιγράφονται στην εισήγηση της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, που παρουσίασε ο αντιδήμαρχος - πρόεδρος της επιτροπής Ν. Μπασακίδης.

Σύμφωνα με την εισήγηση, οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν σε 3 φάσεις:

“1) Φάση Α (τμήμα από Κολοκοτρώνη έως 23ης Μαρτίου - Σταδίου): Στη φάση Α πραγματοποιείται απαγόρευση κυκλοφορίας και στάθμευσης στην οδό Αναγνωσταρά μεταξύ των οδών Κολοκοτρώνη και 23ης Μαρτίου - Σταδίου, σήμανση ως αδιεξόδων των οδών Πολυβίου και Αναπλιώτη στις διασταυρώσεις με την οδό Σφακτηρίας και της οδού Βαλτετσίου στη διασταύρωση με την οδό Αγ. Νικολάου, με εφαρμογή της κατάλληλης σήμανσης από τον ανάδοχο. Η συνολική χρονική διάρκεια της φάσης Α εκτιμάται 6 εβδομάδες.

2) Φάση B (τμήμα από Καίσαρη έως Κολοκοτρώνη): Στη φάση Β πραγματοποιείται απαγόρευση κυκλοφορίας και στάθμευσης στην οδό Αναγνωσταρά μεταξύ των οδών Καίσαρη και Κολοκοτρώνη, σήμανση ως αδιεξόδου της οδού Σκρα στη διασταύρωση με την οδό Αγ. Νικολάου και της οδού Πανταζοπούλου στη διασταύρωση με την οδό Αριστοδήμου, με εφαρμογή της κατάλληλης σήμανσης από τον ανάδοχο. Η συνολική χρονική διάρκεια της φάσης β εκτιμάται στις 5 εβδομάδες.

3) Φάση Γ (τμήμα από Βαλαωρίτου έως Καίσαρη): Στη φάση Γ πραγματοποιείται απαγόρευση κυκλοφορίας και στάθμευσης στην οδό Αναγνωσταρά μεταξύ των οδών Βαλαωρίτου και Καίσαρη, σήμανση ως αδιεξόδου της οδού Παπαδοπούλου στη διασταύρωση με την οδό Αριστοδήμου και απαγόρευση αριστερής στροφής από την οδό Αριστομένους στην οδό Βαλαωρίτου, με εφαρμογή της κατάλληλης σήμανσης από τον ανάδοχο. Η συνολική χρονική διάρκεια της φάσης Γ εκτιμάται στις 5 εβδομάδες”.

Οι σύμβουλοι των μειοψηφιών (Δ. Φαββατάς, Κ. Τσαπόγας, Λεων. Λιάππας) εξέφρασαν επιφυλάξεις για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και την υλοποίηση του έργου μέσα στην προθεσμία του, με τις τόσες καθυστερήσεις για την έναρξή του.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Π. Λύρας ζήτησε την πιστή τήρηση των προθεσμιών και τον συντονισμό από την υπηρεσία των δύο εργολάβων (και του έργου της ανάπλασης της οδού Κολοκοτρώνη).

Ο Ν. Μπασακίδης αφού κατέγραψε όλους τους παράγοντες που ευθύνονται για την καθυστέρηση στην υλοποίηση των έργων, εκτίμησε ότι, με το αποθετήριο μελετών που έχει στα χέρια του ο εργολάβος, θα φταίει η επιχειρησιακή του ικανότητα αν υπάρξει πρόβλημα.

Να υπενθυμίσουμε ότι στο έργο ανάπλασης της οδού Αναγνωσταρά, προϋπολογισμού 850.000 ευρώ, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ Πελοποννήσου - πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, ανάδοχος είναι η κοινοπραξία Γιάννης Ηλιόπουλος - Ηλίας Ξυδέας με έκπτωση 47,23%. Η προθεσμία υλοποίησής του είναι 240 ημέρες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης με τον ανάδοχο και αναμενόταν αρχικά να ξεκινήσει πριν (Μάρτιο) ή μετά το Πάσχα (Μάιο) του 2021.

Γ.Σ.